Iniciatives per a una ‘smart region’

En procés una plataforma de gestió de dades i una aplicació per pagar a les zones d’aparcament

Pep Lloveras
2 min

BarcelonaLa Diputació de Barcelona vol avançar cap a la creació d’una smart region a la demarcació. No es tracta tan sols de fer una suma de smart cities sinó de construir unes relacions entre els municipis del territori basades en principis de sostenibilitat, d’eficiència, de col·laboració i de participació, aprofitant els avantatges de les TIC.

Hi ha molts àmbits de l’activitat municipal susceptibles d’avançar cap a models i solucions smart. Tradicionalment s’hi han vinculat la mobilitat, el consum energètic i d’aigua, la gestió dels residus... Però hi ha molts altres àmbits que se’n poden beneficiar: la participació ciutadana, la promoció econòmica, la salut, l’educació, el turisme, etcètera.

D’entre les iniciatives més destacades a curt i mitjà termini en sobresurten dues, el desenvolupament d’una plataforma de gestió de dades i la consolidació d’una aplicació mòbil per pagar a les zones d’aparcament.

Plataforma de gestió

Pel que fa a la nova plataforma de gestió de dades, està basada en Sentilo ( www.sentilo.io ), amb la participació inicial d’un nombre reduït de municipis (Mataró, Granollers, Manresa, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú), però amb la voluntat de consolidar un servei per a tots els pobles i ciutats de la demarcació.

Aquesta plataforma ha de permetre rebre dades procedents de diferents fonts (dades pròpies del municipi, sensors i altres dispositius, ciutadania, etc.), recombinar-les i obtenir informació útil tant per a la presa de decisions com per a la ciutadania i les empreses.

En relació a l’aplicació mòbil per pagar l’aparcament a les zones regulades, ha de ser comuna a tots els municipis que vulguin adoptar-la, a fi de facilitar que la ciutadania es pugui moure i aparcar en diferents ciutats de la demarcació sense necessitat d’haver de descarregar moltes aplicacions.

Altres projectes

Hi ha, també, altres projectes en marxa, com ara l’inici d’una col·lecció de guies metodològiques, adreçades bàsicament a càrrecs electes i tècnics municipals, que tractin sobre temes relacionats amb smart cities. La primera és un document introductori (Construint la smart city ), que ha estat elaborat amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació.

Igualment està en marxa Km2 Ciutat, un projecte comunitari d’utilització de tecnologies de geolocalització per a la creació de continguts informatius sobre un barri de la ciutat. El projecte està obert a la participació de l’administració local, de centres d’ensenyament, d’empreses i emprenedors, de comerços i de qualsevol altra organització que vulgui formar part d’una xarxa comunitària orientada a fer aflorar el potencial cultural, associatiu, educatiu, comercial i turístic d’una zona de la ciutat i a fomentar l’acció social per millorar la qualitat de vida dels seus habitants.

Km2 Ciutat està impulsat per l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Fundació Itinerarium, iEARN-Pangea i la Diputació de Barcelona. En una primera fase, hi participen també els ajuntaments d’Igualada, Manresa i Sant Quirze del Vallès.

I en tercer lloc, la creació d’un catàleg d’ apps municipals. S’està elaborant un recull d’aplicacions dels municipis de la demarcació de Barcelona que es presentarà en format web i com a app, amb totes les aplicacions que ja ha desenvolupat la Diputació.

stats