Un estiu per viure entre el cel i la muntanya

Paisatges d’alçada, trens turístics, astronomia i turisme de proximitat es converteixen en una bona combinació per gaudir de les vacances en plena natura i amb activitats per a tots els públics

4 min
Imatge del Santuari de Núria

Estacions de muntanya, plenes d’esquiadors a l’hivern, són també una bona aposta estiuenca, sobretot per als aficionats a l’activitat esportiva. És el cas de l’estació de La Molina que, a les portes del Parc Natural del Cadí - Moixeró, és un magnífic centre d’esport i aventura tot l’any. A més d’estar envoltada de rutes de senderisme, compta amb La Molina Bikepark, un espai referent en el sector de la bicicleta de muntanya que ofereix tretze circuits de descens. I per als més petits, obre les portes d’instal·lacions com la Ruta d’interpretació de la Fauna –que aquest any s’amplia i es millora– el Tubbing o el Parc d’Aventura als Arbres. A més, aquest estiu, entre altres novetats, La Molina inaugura un mirador panoràmic al cim sud de la Tosa d’Alp, a 2.537 metres d’altitud.

L’estació de muntanya de la Vall de Núria obre tot l’any, per això l’estiu també és una època en què val la pena descobrir aquest racó del Ripollès, al qual només s’hi pot accedir amb l’històric Cremallera de Núria, en servei des del 1931, caminant pel Camí Vell de Queralbs a Núria o fent travessa des de les valls veïnes. S’hi poden fer activitats tan diverses com passejar en el Telefèric Coma del Clot, travesses de senderisme per a tots els nivells o un viatge especial amb la circulació guiada del Cremallera sota l’activitat Una vall única - Vall de Núria. El públic familiar pot navegar amb barques al llac, passejar en poni o a cavall, o passar-ho bé al Parc Lúdic i al Cau de la Marmota. A més, l’estació de la Vall de Núria, per convertir-se en una vall de zero emissions, posa en marxa diferents accions emmarcades en el Projecte Vall de Núria Eco-Vall, per adaptar l’explotació turística de l’estació de muntanya i de l’edifici del Santuari en un context d’emergència climàtica. Cal recordar que la Vall de Núria també és un conegut destí de pelegrinatge arran de la declaració el 2014 del Santuari de Núria com a Basílica Menor.

Aquells que enyorin el blau del mar, però, poden pujar fins a Vallter, l’estació de muntanya més propera a la mediterrània i considerada “la muntanya de la Costa Brava”, ja que els dies de bon temps s’hi pot contemplar a ull nu les platges del Golf de Roses. Culminada per un port ciclista, l’estació de Vallter i el seu entorn atrauen practicants del senderisme, el trail running i el ciclisme, però també visitants que volen contemplar el naixement del riu Ter combinant un passeig a peu amb un viatge amb el Telecadira que condueix a Marmotes (cota 2.535 metres).

El Tren del Ciment

Descoberta sobre raïls

Turistren, la marca amb què els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) acosta la natura interior del país a través de set transports de perfil ferroviari, és una bona opció per deixar-se portar i convertir el paisatge en una experiència per recordar. Ho fan el Cremallera i els Funiculars de Montserrat, al Bages, unes instal·lacions històriques per arribar a la mítica muntanya catalana, o el Cremallera de Núria, que fa més de 90 anys que acosta la població a la vall del Ripollès.

Per aprofundir en la història del territori, també es pot viatjar en el Tren del Ciment, que transcorre per la ruta que en el passat unia la fàbrica de ciment Asland, a Castellar de n’Hug, amb Guardiola de Berguedà, de la mateixa manera que el Tren dels Llacs connecta Lleida amb la Pobla de Segur. El visitant pot fer aquest recorregut a bord d’un tren històric i d’un tren panoràmic que van des de la plana fins al Prepirineu, a través de majestuosos embassaments, congostos i serralades. Més curt és el trajecte que recorre l’històric Funicular de Gelida, a l’Alt Penedès, que uneix el centre del poble i la zona industrial amb l’estació de tren des de l’interior de dos vagons d’època restaurats. No en va, tot i ser un dels transports més desconeguts de Catalunya, funciona des de fa gairebé un segle.

El Parc Astronòmic del Montsec

Sota les estrelles

La poca contaminació lumínica de les zones de muntanya les converteix en escenaris ideals per contemplar el cel estrellat de l’estiu. El Parc Astronòmic del Montsec, a Àger, en una localització extraordinària considerada el millor indret per a l’observació del cel a Catalunya. De fet, la serra del Montsec és el segon indret del món a rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l’any 2013, que compta amb l’aval de la UNESCO. Així, el Parc Astronòmic del Montsec apropa la ciència a la ciutadania i dona a conèixer l’espectacularitat del cel nocturn a través de l’equipament d’astronomia més important de Catalunya.

El parc ofereix nombroses activitats per a tots els públics. És el cas, per exemple, de la visita guiada al Parc dels Telescopis, una experiència per observar el sol de dia o per veure la lluna, planetes, nebuloses, galàxies i altres elements de l’espai de nit. Aquesta temporada d’estiu, entre altres novetats, el parc també amplia el cicle Música sota les estrelles, el ventall de concerts a la fresca que ofereix des de fa dotze edicions.

stats