Contingut patrocinat
Especials 27/12/2023

“La magnitud de les necessitats va més enllà del que s’ha vist mai”

La situació extrema que es viu a Gaza reclama augmentar el suport humanitari

2 min
Karim, un nen de cinc anys, en un edifici bombardejat

Barcelona“No tinc aigua, ni menjar. Vull dormir, vull jugar. Necessito anar al bany i una dutxa”. La història de Taha, un nen palestí, resumeix cruament la situació de molts infants que viuen a la franja de Gaza. “Desafortunadament, la situació ha empitjorat i els nens i les nenes estan vivint en una situació devastadora sense precedents. La pausa humanitària va ser un sospir, però l’esperança va durar poc i els bombardejos es van reprendre. Hi ha més d’1,8 milions de persones que s’han desplaçat i la meitat d’elles són infants”, alerta Laura Bill, representant adjunta d’UNICEF a Palestina.

Segons els informes d’UNICEF, més de 5.000 infants han mort. “A més, hi ha 8.000 infants ferits i uns 3.000 han desaparegut sota les runes. Hi ha nens sols que viuen separats de les seves famílies. La situació és desastrosa”, recorda. L’escenari que es viu a Cisjordània no és gaire millor. “La situació està empitjorant i ja és la més violenta en les últimes dues dècades”, descriu des del terreny.

“Quan mirem el que està passant a la franja de Gaza, observem que la població s’ha vist obligada a desplaçar-se. La gent no té aliments, aigua o subministraments mèdics. Els nens ferits no reben l’atenció mèdica que necessiten, ja que els centres mèdics estan saturats. Els casos de deshidratació i de malalties s’estan multiplicant perillosament”, analitza Bill.

UNICEF ha aconseguit augmentar les seves actuacions i els seus programes a la zona. “Vam posar en marxa algunes missions, però el transport d’aliments, aigua, roba d’abric o de subministraments mèdics a les zones afectades és molt complicat. A més, vam fer arribar combustible a la planta dessalinitzadora. Les necessitats són molt grans”, recorda.

"Els infants no reben educació"

Bill explica que molta gent s’ha refugiat a les escoles, on UNICEF ha distribuït kits d’higiene. “Des que va esclatar el conflicte, els infants no reben educació i més de 320 escoles han estat destruïdes pels bombardejos. Els hospitals, a més, estan superpoblats i tenen problemes per seguir funcionant”, explica.

“Aquesta situació extrema reclama necessitats financeres per augmentar el suport humanitari a Palestina, on UNICEF porta anys treballant. Necessitem més suport de la comunitat internacional perquè cap nen o nena es quedi sense ajuda. La protecció infantil és clau”, opina Bill, que posa en valor l’ajuda psicosocial que molts nens i nenes reben.

Pel que fa a la salut i la nutrició, UNICEF segueix treballant per millorar els seus serveis. “Això inclou la compra de material mèdic essencial, vacunes i subministraments nutricionals. La magnitud de les necessitats va més enllà del que s’ha vist mai a la franja de Gaza”, conclou.

stats