Certamen poètic de l'ARA per a les escoles

'Sant Jordi amb Vinyoli'

2 min

Amb motiu de l'Any Vinyoli, el diari ARA organitza un certamen poètic de Sant Jordi, adreçat a escoles i instituts, al voltant de la figura del poeta. Amb l'objectiu que els estudiants facin poemes inspirats en versos de Joan Vinyoli, es premiaran els millors llibres col·lectius presentats pels centres educatius. El certamen té el suport de la Institució de les Lletres Catalanes i de l'Any Vinyoli.

Bases del concurs

1 Per participar cal confegir un quadern de Sant Jordi amb poemes inspirats en l'obra de Joan Vinyoli en què participin alumnes de tots els cursos del centre (els més petits poden fer dibuixos).

2 Hi haurà dues categories premiables: llibres que incloguin la participació de nois i noies de P-3 fins a 6è de primària i llibres amb textos d'alumnes de 1r d'ESO fins a 2n de batxillerat.

3 Caldrà enviar els llibres a l'ARA, en format PDF, abans del dijous 10 d'abril, a criatures@ara.cat, fent constar la persona de contacte, el càrrec i el telèfon mòbil.

4 Les obres guanyadores seran difoses al diari ARA del 23 d'abril. També es premiaran els centres guardonats amb una subscripció digital a l'ARA, una col·lecció de llibres i una visita comentada al diari per als nois i noies que hagin vist triats els seus poemes.

5 El jurat del concurs estarà format pel comissari de l'Any Vinyoli, Jordi Llavina; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; el director de l'ARA, Carles Capdevila; la pedagoga Glòria Bordons, i el coordinador de l'Ara Llegim, Jordi Nopca. Actuarà de secretari Ignasi Aragay, director adjunt de l'ARA.

SOBRE EL POETA

Joan Vinyoli (Barcelona, 1914-1984) és un dels grans poetes catalans de la segona meitat del segle XX. Aquest any, doncs, se celebra el centenari del seu naixement i els 30 anys de la seva mort. Admirat per Espriu i Martí i Pol, i per molts més poetes, mai va aconseguir la popularitat d'aquests autors, però sí un immens respecte del món literari. En paral·lel a la seva feina editorial, Vinyoli va viure de la poesia i per a la poesia. Des de l'ARA volem que mestres i alumnes s'acostin ara als seus versos i que els prenguin com a font d'inspiració.

Versos com ara aquests...

"Qui vol res més que ser un home entre molts?"

"Ser vell de veritat vol dir saber estar sol. / Estalvia gemecs i fes més ample el mar"

"Nu del tot en l'univers, / ara res no m'és advers"

"Feliços pocs / als quals el cor mai no se'ls vol morir"

"Qui no té por i estima a la vegada / la mar i el vent, es va fent gran així: / nedant sempre en perill damunt la cresta de l'onada. / Només d'un llamp en closa nit podrà morir"

"Ara, compon / amb els trossets / de lletres màgiques una / sola paraula: poesia"

"Ploren les coses, plora el temps, / plora la vida no viscuda, / plora també la vida que hem viscut. / Sum lacrimae rerum"

stats