Solidaritat
Especials 15/12/2023

Vols ajudar i no saps a qui? Les 8 propostes de la Creu Roja per fer del món un lloc millor

Davant de les injustícies i les desigualtats socials podem indignar-nos o podem posar-hi remei

Redacció
4 min
Usuària de la Creu Roja assistida per una voluntària de la Creu Roja en una foto d'arxiu.

Davant de les injustícies i les desigualtats socials podem indignar-nos o podem posar-hi remei. Aquesta és la crida a l’acció que fa la Creu Roja Catalunya que, en un moment d’emergència social, desplega propostes concretes per donar resposta a les necessitats de la població, des de la cooperació internacional, l’acompanyament a les dones que pateixen violència masclista, la lluita contra la soledat no desitjada, la promoció de l’èxit escolar a la infància o l’ocupació dels més joves. El president de Creu Roja Catalunya, Josep Quitet, explica que són “una organtizació basada en un mandat humanitari, per prevenir i alleujar el patiment humà”. I, això, defensa, ho fan de forma global i també local. “Som al costat de les víctimes als països en conflicte i som a Catalunya acompanyant una persona gran a passejar”, explica, abans de convidar tothom a unir-se a “la causa humanitària”.

1.
Resposta humanitària en conflictes internacionals
Ref Ucraïna2

La Creu Roja treballa en països com Moçambic o Senegal en iniciatives que promouen la salut pública i la millora de la gestió medi ambiental, i per la reducció de la violència de gènere i l’apoderament socioeconòmic de les dones. Donen resposta humanitària a diferents conflictes com Ucraïna i Gaza, i a emergències internacionals recents com Turquia/Síria, Marroc i Líbia mitjançant, entre d’altres, l’enviament de material humanitari (Non food items) preparat al Centre Humanitari de la Creu Roja a Catalunya. El material que s’ha enviat és: kits de cuina, tendals, bidons d’aigua de 20L i mantes.

Els motius del periodista Antoni Bassas per fer-se soci

Fes-te sòcia o col·labora aquí.

2.
Empoderament de les dones en situació de vulnerabilitat
Maltractada per l’assassí del seu pare: “La seva mort m’ha salvat a mi”

La protecció i acompanyament a les dones per superar els efectes devastadors de la violència masclista i recuperar la seva vida és una de les tasques més importants que du a terme la Creu Roja. Algunes d´aquestes  4.232 dones són la Judith, doctora en química i mare de dos fills, o la Lucía, dona migrada sense estudis amb problemes d’habitatge. 

La Creu Roja treballa  també amb dones que es troben en entorns d´explotació sexual, oferint informació i mesures de prevenció així com acompanyament social, sanitari i legal sempre que ho necessitin.

Els motius de l'actriu Estel Solé per fer-se sòcia

Fes-te sòcia o col·labora aquí.

3.
Lluita contra la soledat no desitjada en gent gran



FOTO 5 Gent gran1

Des de la Creu Roja s’acompanya cada dia més de 15.000 persones grans per combatre la soledat no desitjada i ajudar-les a mantenir la seva autonomia. Una d’elles és la Maria Vllanueva, que fa dos anys va arribar a l'entitat molt deprimida per la mort del marit malalt d’alzheimer i actualment és una voluntària molt activa. Explica que quan va arribar a l’entitat gairebé ja no parlava. “La Creu Roja va salvar-me iva ajudar-me a conèixer altres persones”, explica, i reconeix que ara se sent “una altra persona, no soc la mateixa”. La Creu Roja també acompanya les persones grans a través de la Teleassistència Domiciliària, per ajudar-les a mantenir la seva autonomia.

Els motius de l'escriptora Empar Moliner per fer-se sòcia

Fes-te sòcia o col·labora aquí.

4.
Promoció de l'èxit escolar
FOTO 3 Èxit escolar  1

Promoció de l'èxit escolar és un projecte de la Creu Roja que té com a finalitat millorar la qualitat de vida de la infància i la joventut en la dificultat social, contribuint a l'increment de l'èxit escolar. Alguns dels recursos per assolir aquests objectius són el reforç de les competències acadèmiques dels infants, la promoció de coneixements i hàbits que millorin la seva salut, l’acompanyament en el desenvolupament social o la formació en competències digitals que ajudin a reduir la bretxa digital. El perfil de participants són infants i adolescents d'entre 6 a 16 anys amb dificultats en el procés d’ensenyament.

Fes-te sòcia o col·labora aquí.

5.
Inclusió de les persones amb extrema vulnerabilitat
FOTO 6 Extrema vulnerabilitat3

La inclusió de les persones en situacions d’extrema vulnerabilitat és un dels grans reptes que aborda la Creu Roja. Per això, contribueix a la cobertura de necessitats bàsiques com son l’alimentació, la higiene i el vestuari, per tal de millorar les condicions de vida i garantir el benestar de les persones i famílies que es troben en situacions d’emergència social. A banda d’ajudes en la compra d’alimentació o el pagament de subministraments, l’organització acompanya la persona en el procés de recuperació, amb suport emocional i diferents tallers sobre alimentació saludable o economia domèstica.

Fes-te sòcia o col·labora aquí.

6.
Acompanyament a les persones sense sostre
Sense sostre

La Creu Roja ofereix una atenció directa i immediata davant de situacions de sensellarime, afavorint la cobertura de les necessitats bàsiques i la promoció de la salut, facilitant alternatives per disminuir el temps d’estada al carrer i l’accés al conjunt de recursos i serveis. Dintre de la intervenció en reducció de danys, s’atén les perseones sense llar amb les Unitats d’Emergència Social (UES), el lliurament de productes essencials (roba, aliments, sacs, mantes), amb rutes setmanals, i també amb la cobertura allotjaments d’urgència en pensions/hostals de curta estada.

Fes-te sòcia o col·labora aquí.

7.
Promoció de l'ocupació de les persones joves
Les oficines del SOC, com aquesta -on el 2010 els joves de la UGT van fer una protesta-, també han de buscar sortides laborals als aturats.

Dins del Pla d'Ocupació de Creu Roja es desenvolupen iniciatives específiques per a persones  joves d'entre 16 i 30 anys que incideixen en l’activació, millora de l'ocupabilitat i suport a la inserció laboral a través d'accions de motivació, orientació, formació i acompanyament a la inserció, que combinen metodologies adaptades a les necessitats i característiques del perfil de joves, evitant la segregació per raó de gènere, edat i origen. L’any 2022, un total de 1.464 joves van ser atesos des del Pla d’Ocupació de la Creu Roja a Catalunya.

Fes-te sòcia o col·labora aquí.

8.
Resposta immediata a aigüats o incendis a Catalunya
Un dels incendis forestals que han cremat a Catalunya l'any 2022

La Creu Roja treballa en emergències i socors des de fa més de 150 anys. Segons explica Juan Antonio Garcia, responsable d’aquesta àrea a la Creu Roja, l’entitat respon a incendis, inundacions, nevades i, fins i tot, talls de la circulació als trens, que de vegades deixen fins a 2.000 persones aturades a les estacions: “Tenim cinc equips especialitzats per donar resposta immediata a emergències, amb tasques que van des d’allotjar la població en pavellons en cas d’incendis, a la recerca de persones perdudes (amb gossos i sense), tot plegat amb la coordinació amb la direcció general de protecció civil”. 

Fes-te sòcia o col·labora aquí.

stats