14/02/2016

Dos mags i un assassí

El trident ofensiu del Barça celebrant el gol de Neymar durant els últims minuts del partit.

BarcelonaQuinze minuts per emmarcar, quinze minuts de funció trepidant que actualment només es pot gaudir al Camp Nou. El Barça va exhibir en l’últim quart d’hora totes les seves virtuts, especialment la connexió màgica entre un trident que cada dia sorprèn amb una nova acció del seu inacabable repertori. Després d’un partit travat contra l’exigent Celta de Berizzo, la tripleta atacant va deixar detalls que amplien encara més l’inabastable imaginari culer. Cada jugada era una instantània única, inesborrable i eterna. Una lambretta un dríbling de Messi o una definició de Suárez. Detalls que van tenir el punt climàtic en el quart gol. Penal que s’inventa Messi després de marejar Jonny, i l’argentí deixa la pilota morta a prop del punt de penal perquè entri des del darrere Neymar, però l’uruguaià se li avança per fer el seu hat trick. 33 anys més tard, el Barça revivia el famós penal indirecte que es van inventar Johan Cruyff i Jesper Olsen amb l’Ajax el 1982.

El Barça té ara mateix els dos futbolistes més virtuosos del planeta, dos mags amb capa ben diferent, com són Neymar i Messi; el brasiler més engalanat i fastuós, l’argentí més directe i impactant. Dos estilistes que fan desaparèixer la pilota quan i com volen, i que viatgen acompanyats de l’instint voraç i insaciable de Luis Suárez, una combinació explosiva que va dinamitar el Celta en un obrir i tancar d’ulls.

Messi és l’únic jugador capaç de posar la pilota a l’esquadra en una falta llunyana per obrir el marcador, o aprofitar-se de la posició de l’àrbitre per girar sobre l’eix i fer topar el marcador amb Hernández Hernández. Messi coneix el joc, intueix les jugades, les visualitza abans que passin. Ahir va deixar dos detalls en la primera hora de partit, i quan es va posar d’acord amb Neymar i Suárez va impedir que l’espectador pogués parpellejar durant quinze minuts de vertigen que podrien repetir-se en bucle a les escoles de futbol i no es farien pesats.

Durant molts minuts, el Celta havia demostrat que la idea està per sobre dels noms. Sense el seu trident particular -la tripleta Orellana, Nolito i Aspas, que va liderar el 4 a 1 a Balaídos-, el conjunt gallec va exhibir el seu desplegament físic, amb una alta pressió que obliga els rivals a no abaixar el ritme mai. O corres igual que ells o et passen per sobre, com ja va passar a la primera volta. El Barça va caure a la trampa de Berizzo durant força estona, en què els blaugranes se sostenien gràcies a la pilota a l’escaire de Messi. Planas i Beauvue van avisar per part gallega, fins que els visitants, de tant insistir, van trobar el premi. Jordi Alba va arrossegar amb poca destresa la cama per fer caure Guidetti, un penal absurd que el suec no va perdonar i va certificar un empat just després de 45 minuts sense fre.

Un futbol inigualable

A la represa, el Barça va decidir anar per feina. Neymar es va posar l’equip a l’esquena, i després de deixar assegut Cabral amb un dríbling trepitjant la pilota, va veure com la rematada de Suárez topava amb el pal llarg. El brasiler, immens en el desequilibri, mans en la definició, va veure com l’uruguaià no fallava uns minuts més tard. Messi va aixecar el periscopi. Va picar la pilota per l’entrada de Suárez, que va definir després del bot a l’esquadra viguesa. El de Rosario va servir una passada precisa, com si es tractés d’un físic, situant l’esfèrica en l’únic lloc possible, compassant la velocitat del seu company a la pilota. Només ell té la fórmula.

A un quart d’hora del final, el trident blaugrana, després d’un moment d’atordiment per problemes físics d’Aleix Vidal, que va entrar per corregir Alves, i una ocasió de Wass, va decidir acabar amb la incertesa del marcador. L’argentí va accelerar en diagonal per filtrar una passada impossible per a Neymar, que va repetir dríbling trepitjant la pilota per superar Sergio, però la seva rematada va quedar morta, passejant-se per la línia de gol, on va aparèixer l’instint de Suárez per caçar-la. Encara faltava el millor. Primer va ser la lambretta de Neymar a la medul·lar. Després Messi li va fer el que va voler a Jonny al vèrtex de l’àrea i va provocar un penal que passarà a la història per emular l’holandès rebel Cruyff l’any 1982. Amb el hat trick a la butxaca, Suárez va assistir Rakitic, que va superar Sergio amb una vaselina. Faltava Neymar, que va sumar-se a la festa amb un control excels i una suau definició per tancar la funció i abaixar el teló.