BARÇA

L'Audiència de Barcelona tomba el recurs del Barça: Laporta guanya l'acció de responsabilitat

Els magistrats certifiquen que no hi va haver pèrdues durant el mandat de l'expresident

L'Audiència de Barcelona ha ratificat la decisió del jutge José Manuel Martínez Borrego i ha desestimat el recurs del Barça sobre l'acció de responsabilitat. Això vol dir que Joan Laporta i els altres quatre directius que continuaven en el procediment –els altres 12 van pactar amb el club- no van tenir pèrdues durant el seu mandat, tal com va plantejar la junta de Sandro Rosell el 2010, quan va reformular els comptes de la temporada 2009-2010 i va aprovar que hi va haver unes pèrdues de 47,6 milions d'euros.

En la seva sentència, els tres magistrats de l'Audiència de Barcelona desestimen també les impugnacions que van presentar els exdirectius ( Laporta, Xavier Sala i Martín, Rafa Yuste, Josep Ignasi Macià i Maria Elena Fort) perquè no "constitueixen per si mateixes cap perjudici particular per als impugnants". Tampoc s'imposa costes a cap de les dues parts. 

Els magistrats qualifiquen  d"inadmissible" el canvi en la reclamació del Barça, que inicialment demanava que tots els exdirectius assumissin mancomunadament les pèrdues i ara, després de l'acord amb 12 d'ells, vol repartir aquestes quantitats entre només cinc, passant dels 2,8 milions als 9,5 per cadascú. Tot i això, tal com va anunciar Josep Maria Bartomeu, el club va garantir que no demanaria mai l'execució d'aquesta reclamació. La junta actual, "en desistir de la demanda contra tots els directius del Barça, menys els presents, ha assumit que aquests directius per la seva gestió no van causar cap pèrdua econòmica acreditada al club, que és el que va concloure la sentència de primera instància". 

" El Tribunal no és cap òrgan consultiu i només interpreta la llei si és necessari per resoldre el litigi", afegeix la sentència de 19 pàgines que ha fet pública aquest dijous l'Audiència.

Laporta demana la dimissió de Bartomeu

Les reaccions no s'han fet esperar. La més destacada, la de Joan Laporta. En espera que els exdirectius ofereixin una roda de premsa conjunta –treballen perquè sigui aquest divendres al migdia–, l'expresident ha dit a Efe que "s'ha acabat desemmascarant la manipulació d'aquesta junta" i ha demanat la "dimissió" de Josep Maria Bartomeu perquè creu que "ja no està legitimat" per continuar en el càrrec. "Si tingués una mica de dignitat, hauria de deixar el càrrec. Però no ho farà perquè apel·larà a la legitimitat i a la il·lusió".

Si tingués una mica de dignitat, Bartomeu hauria de deixar el càrrec. Però no ho farà perquè apel·larà a la legitimitat i a la il·lusió

Joan Laporta Expresident del Barça

En una entrevista al programa ' El matí de Catalunya Ràdio', Laporta ha afegit que té "molta energia" però ha assegurat que "no" té previst presentar-se com a president del Barça. Sobre l'actual junta directiva, Laporta ha dit: "Que no vinguin amb mandangues. Aquesta directiva té segrestat el club en la mentida. Haurien de dimitir. Han mentit".

D'altra banda, Rafa Yuste ha assegurat a l'ARA que és una "alegria immensa" perquè han sigut "set anys de patiment". "Vam tenir moltes pressions per adherir-nos al pacte. M'alegro molt de no haver pactat", ha afegit l'exdirectiu. Fort espera, amb precaució per si el Barça vol recórrer i anar al Suprem. "No és definitiu perquè el club va dir que potser presentava recurs", ha assegurat. " Tot i que amb el panorama que tenen…", ha afegit.

Un altre dels exdirectius que no va signar el pacte, Josep Ignasi Macià, s'ha "emocionat" quan ha rebut la notícia. "Vam rebre moltes pressions però des del primer dia vaig tenir clar que no pactava amb uns botxins. S'ha demostrat per dues vegades que tot era odi i rancúnia", comentava a l'ARA. Finalment, Xavier Sala i Martín, es pronunciava a través de Twitter: "L'audiència torna a sentenciar a favor nostre. Repetiu amb mi: la junta de Laporta no va perdre diners".

A 'El Matí de Catalunya Ràdio', Sala i Martín s'ha mostrat content i trist a la vegada. "Estic content perquè tot això hagi acabat, però estic trist de que tot això hagi començat. No puc ser responsable d’una cosa que va passar sis anys abans que jo arribés. Ha estat horrorós, la gent pel carrer et tractava com si fossis un lladre i això no és agradable", ha dit, i ha afegit: "Sandro Rosell em va culpar a mi de les pèrdues provocades per ell. En un país normal el jutge l'hauria enviat al manicomi". De fet, Sala i Martín ha dit que "és una persona que té molta rancúnia... i com que amb el Jan s’havien barallat, no els importava gens fer mal a la gent".

Sala i Martín ha acabat dient que dona les gràcies a "tota la gent" que els va defensar, però sobretot "a la primera persona" que els va defensar, "que va ser l'entrenador, Pep Guardiola".


Per part del club, però, la interpretació és diferent. A través d'un comunicat, assegura que la resolució "confirma, un cop més, que la directiva sortint va tancar l’exercici 2009/10 amb comptes defectuosos i que la reformulació de la directiva entrant, i aprovats pels auditors, que va donar com a resultat unes pèrdues de més de 79 milions d’euros, és la correcta".

D'altar banda, el Barça treu pit que s'hagi "desestimat el recurs dels exdirectius" que demanaven una modificació dels comptes. També destaca favorablement que no hagin hagut de pagar les costes.