Machín aposta per consolidar els fonaments

El tècnic de Sòria creu que hi ha temps i talent per revertir la delicada situació de l’Espanyol

El desembre del 2015, Constantin Galca va presentar-se amb la voluntat d’“arrossegar l’afició amb un equip que tracti bé la pilota, que la tingui i desgasti el rival amb un bon joc”. L’estiu del 2016, Quique Sánchez Flores va aterrar a l’Espanyol amb el “compromís de fer alguna cosa especial per arribar al cor dels aficionats”. El del 2018, Rubi va parlar de “valentia” i de “fer espectacle” perquè la gent gaudís de l’equip i se sentís “identificada” amb la seva manera de jugar. El juny passat, Gallego va insistir que “l’objectiu mare” del seu projecte era que l’afició se sentís “identificada” amb el seu equip. Ahir, Pablo Machín, la cinquena aposta durant el mandat de Chen Yansheng per a la banqueta espanyolista, també va situar l’afició com la principal destinatària de la feina que ha de fer el seu equip: “El principal objectiu és que els 27.000 socis del club vagin a l’estadi i disfrutin”. Per aconseguir-ho, va reivindicar que primer cal inculcar als seus homes un element innegociable: “Donar-ho tot sobre la gespa i no abaixar mai els braços”. Machín vol que l’Espanyol torni a competir.

Missatges diferents per a una mateixa afició que fa temps que espera un entrenador que aconsegueixi consolidar el creixement d’un club que no creix a la mateixa velocitat a la gespa i als despatxos. “Vinc en un moment que és el que és, quan m’ha arribat”, va comentar el nouvingut, que té clar per on ha de començar. “La base és posar-los-ho difícil als rivals. Ser competitiu vol dir ser difícil de batre. Les cases es comencen pels fonaments. No podem regalar el punt que ens dona la Federació abans de començar els partits. I a partir d’aquí, intentar ser efectius”. Machín, que firma fins al 2021 i arriba acompanyat de Jordi Guerrero (segon entrenador), Jordi Balcells (preparador físic) i Carlos Martínez (assistent analista), va evitar fer qualsevol promesa més enllà de la “màxima implicació” des del primer fins l’últim minut. El tècnic de Sòria va deixar clar que intentarà impregnar-se de les “senyes d’identitat històriques de l’Espanyol”, un club que va assegurar que coneix bé. I va afegir que no va dubtar gens quan li van proposar assumir el càrrec. “Quan era a casa veient opcions que podien passar, l’Espanyol era un dels equips més atractius. No m’ho vaig pensar quan em van trucar”, va confessar. Ahir, Chen Yansheng va desitjar-li sort i èxits en aquest nou repte en una breu videotrucada traduïda pel conseller Mao Ye i difosa pel club.

Machín va apuntar que té clar que arriba a “un club històric” que vol deixar “en el lloc que es mereix”. “Si l’Espanyol està en aquesta situació és perquè ha fet coses malament, però també n’ha fet de ben fetes. En el moment que les identifiquem, estarem més a prop de ser un equip competitiu”, va apuntar. El tècnic de Sòria va presentar-se amb un discurs humil i sense populismes, en què paraules com “treball” i “ambició” van tenir un pes significatiu. “Vinc a aquest projecte per créixer junts”, va prosseguir, abans de deixar clar que, tot i que no llençarà “per la borda” l’Europa League, té clar que on ha d’encertar-la “tant sí com no” és a la Lliga, la competició “prioritària” i que dona “viabilitat” al projecte.

Tot i partir d’una posició de desavantatge respecte a altres equips, Machín té clar que hi ha marge per capgirar la situació en què es troba l’Espanyol. “El temps no és el problema més greu. No serà una excusa, queden moltes jornades. Hem de fer millor que altres equips moltes coses”. El nou entrenador va aclarir que els jugadors estan rendint per sota de les seves possibilitats i que, tot i que els tècnics no tenen “una vareta màgica”, intentarà que recuperin la versió que ja van demostrar la temporada passada. “Sempre dic que cap entrenador pot fer d’un ase un cavall de carreres, però aquests jugadors tenen capacitats i els he de fer veure que jugant diferent es pot produir un context perquè brillin”, va afegir el preparador.

En aquest sentit, el flamant entrenador espanyolista va anticipar que ja s’ha imaginat com intentarà integrar el seu característic 3-5-2 (o 5-3-2) a l’Espanyol. “He fet els meus càlculs, hi ha una plantilla àmplia i haurem d’adaptar futbolistes versàtils al model de joc”. Machín, això sí, va reconèixer que, si aquest esquema no funciona, no tindrà problemes per modificar-lo: “Si en algun moment entenc que la plantilla se sent més còmoda amb un altre sistema, o he de fer matisos, que ningú dubti que ho faré. El que busco és el benefici de l’equip i les victòries que ens donin confiança per mirar a posicions més altes”, va sentenciar.

Rufete avisa de pèrdua d’identitat

“La seva trajectòria és coneguda. Encarna valors com humilitat, treball i ambició, que és el que som. No pretendre ser més del que som. L’ambició és la recepta per arribar més amunt del que la humilitat et requeriria. Ens ajudarà a fer que tota la plantilla agafi ambició i faci que aquesta sigui una meravellosa temporada per al club. Una temporada en què la sort encara no està dictada”, va apuntar el vicepresident Carlos García Pont, que va sumar-se a alguns jugadors de la plantilla per enviar un missatge d’agraïment cap a David Gallego. “Ha fet una feina espectacular en aquests sis anys al club, és una llàstima que no hagi pogut seguir amb nosaltres però pensem que és millor tirar endavant”.

També s’hi va referir en termes positius el director de futbol professional del club. Tot i assegurar que s’endú moltes coses del temps que ha pogut treballar amb “un periquito” com Gallego, Rufete va enviar un missatge crític amb la dinàmica que arrossegava l’equip. “Necessitem no només jugar bé sinó impregnar-nos d’esforç, treball i sacrifici, que són les senyes d’identitat de l’Espanyol. El joc a vegades pot sortir bé o malament, però si perdem les senyes d’identitat com a model correm risc, hem de reflexionar i pensar que si som on som és perquè estem perdent aquestes senyes d’identitat”. Rufete confia que Machín “li pot anar molt bé al club”, i desitja que l’equip pugui “aprendre d’aquests moments perquè, quan se’n surti, no hi torni”.