DERBI
Esports Barça 07/12/2014

El derbi dura fins que Messi diu prou (5-1)

El Barça supera l'Espanyol amb tres gols de l'argentí, després que Sergio García hagi avançat els blanc-i-blaus al Camp Nou

Albert Llimós
4 min
Leo Messi celebra un gol contra l'Espanyol / ALBERTO ESTÉVEZ / EFE

BarcelonaEl derbi ha durat el que ha volgut Messi. L'argentí s'ha encarregat de superar un Espanyol que ha sucumbit al registre inacabable de l'argentí, autor de tres gols en la victòria 5 a 1 del Barça sobre el màxim rival de la ciutat. L'equip de Sergio González s'ha avançat al marcador amb un gol de Sergio García, i durant els primers 45 minuts ha posat contra les cordes el bloc de Luis Enrique, que ha empatat al darrer minut del primer temps, i ha golejat els blanc-i-blaus en una gran segona meitat, preludi del vital partit d'aquest proper dimecres contra el PSG a la Champions.

L'afició del Barça ha rebut l'Espanyol amb un missatge ple d'ironia, "Meravellosa majoria", una pancarta que han desplegat al gol sud els grups d'animació blaugranes en referència a la campanya de captació de socis del club blanc-i-blau, 'Meravellosa minoria'. Una mica més lluny d'on s'ha desplegat la pancarta, a la tercera graderia, s'hi han ubicat una quarantena de seguidors blanc-i-blaus. Tot i que en la prèvia s'havia dit que no hi hauria aficionats visitants, el Barça ha explicat que s'han seguit els procediments habituals: s'han venut entrades a títol individual, a través dels canals habituals, i un cop s'ha vist que hi havia un grup nombrós de seguidors, se'ls ha permès ubicar-se junts a la part alta del Camp Nou.

Robustesa perica

Després d'un missatge en contra de la violència als camps de futbol i una fotografia conjunta dels dos equips amb motiu de La Marató de TV3, el partit ha arrencat amb control blaugrana, però perilloses fiblades de l'Espanyol. Ha estat la dinàmica dels primers 45 minuts i que ha derivat en avantatge visitant als 13 minuts, un gol molt protestat per Sergio Busquets a l'àrbitre Ignacio Iglesias Villanueva. El de Badia controla la pilota a la banda esquerra, rep la pressió de Caicedo, que colpeja el migcampista, i Busquets cau a terra perdent la pilota i permetent un dos contra dos que resol Sergio García. El davanter blanc-i-blau ha encarat Piqué i, després d'un retall, ha batut Bravo amb cama esquerra. El plantejament de Sergio González ha fet que el Barça s'hagi sentit molt incòmode en els primers minuts, i, de fet, la primera ocasió culer ha arribat al minut 20, amb un xut per sobre del travesser de Xavi, que uns minuts abans ha reclamat un penal d'Álvaro. El conjunt de Luis Enrique ha controlat el partit sense crear ocasions, i en una pèrdua novament de Busquets, Sergio García ha tornat a provar Bravo, però aquest cop ha disparat fluix i centrat.

En el tram inicial, el perill local ha arribat a través de la pilota aturada. Falta que ha provocat Messi en un dels seus eslàloms i el llançament del mateix argentí s'ha estavellat al travesser de la porteria defensada per Kiko Casilla. Dos minuts més tard, altre cop a pilota aturada, Piqué ha rematat un córner a les mans del porter visitant. A mesura que els minuts avançaven, l'Espanyol ha tirat línies enrere, i el Barça ha accentuat la seva pressió. Messi ho ha tornat a provar en un eslàlom, després de superar dos rivals, però ha topat amb la sortida de Casilla i la velocitat del jove central ivorià Eric Bailly.

Després d'un xut mossegat de Luis Suárez, la gran ocasió l'ha tinguda Jordi Alba, assistit magistralment per Messi. El remat del lateral, que ha aparegut per sorpresa a l'esquena de la defensa, l'ha tapat Casilla. La rèplica perica, al contraatac. Passada a l'espai per a Víctor Sánchez, que es queda sol davant de Bravo, però com que ha fet un control llarg el porter xilè ha pogut rebutjar amb els peus. En l'últim sospir del primer temps, però, el Barça ha empatat gràcies a Messi. Jugada col·lectiva per banda esquerra, Xavi toca per a l'argentí i Messi, després d'un primer control, situa la pilota amb rosca arran de pal. Tot i el bosc de cames, el crac de Rosario ha buscat l'únic espai per superar Casilla des de la frontal i marxar cap als vestidors amb empat.

Messi ho soluciona tot

La represa ha estat una voràgine. Al 48, Neymar ha reclamat un possible penal de Bailly, que ha xocat amb el brasiler quan encarava Casilla. Un minut més tard, dríbling de Neymar en carrera, assistència per a Luis Suárez, que eleva la pilota amb cama esquerra cap a la frontal, i apareix Messi: túnel a Fuentes i definició amb cama dreta des del punt de penal. L'Espanyol no ha tingut temps per recuperar-se de la contundència de Messi. Córner al segon pal, apareix Piqué i el central marca picant la pilota a terra.

A l'equador del segon temps, i ja pensant en el partit de dimecres contra el PSG, Luis Enrique ha mogut fitxa, i ha fet entrar Iniesta per Rakitic. Uns minuts més tard, Pedro ha suplit Suárez. Per part blanc-i-blava, Héctor Moreno i Christian Stuani han substituït Felipe Caicedo i Juan Alberto Cañas. Amb els canvis, el partit ha baixat d'intensitat, però el Barça ha seguit amb el domini de la segona meitat. Al minut 78, una passada llarga de Jordi Alba l'ha caçat a l'espai Pedro per resoldre i marcar el 4 a 1.

L'Espanyol s'ha quedat sense gasolina, i el Barça ho ha aprofitat per fer sang amb el màxim rival de la ciutat. Novament Messi. Com sempre. Supera un rival en carrera amb un canvi de ritme, s'associa amb Pedro, que torna la pilota enrere, i l'argentí aconsegueix el 'hat trick' batent la porteria del gol nord amb la cama dreta. Una diana que ha permès a Messi convertir-se en el màxim golejador dels derbis. En els darrers minuts, el Barça ha seguit exhibint el seu ampli repertori, sense provar Kiko Casilla. Amb el triomf, el Barça segueix a dos punts del Reial Madrid, i l'Espanyol a la part mitjana baixa de la classificació.