Barça

Laporta, a punt d'utilitzar Nike per salvar l'exercici (com va fer Bartomeu)

El Barça negocia amb la multinacional nord-americana la renovació del contracte per ingressar 100 milions d'euros abans del 30 de juny

3 min
Joan Laporta durant una compareixença pública recent.

BarcelonaEl que resta de temporada, al Barça (de futbol masculí) serà més interessant als despatxos que en el terreny de joc. A les oficines, des que Josep Maria Bartomeu va portar el club pel pedregar, es juguen unes semifinals de la Champions League perennes. Queden dos mesos per al tancament de l'exercici 2023-2024 i el Barça, com li ha passat anualment durant l'últim lustre, està rumiant com compondre un Tetris econòmic i financer perquè els números no siguin vermells tenint en compte que la directiva de Joan Laporta encara no ha aconseguit que el negoci ordinari del club sigui rendible.

L'impagament de Libero, que comporta un forat de 100 milions d'euros, és el principal tema a solucionar abans del 30 de juny. L'entitat treballa per trobar un nou inversor de Barça Media abans d'aquesta data que solucioni l'entrebanc. També preveu, com va explicar aquest diari, l'opció d'utilitzar la denúncia a Libero perquè l'operació no computi en aquest exercici mentre no hi hagi sentència. Però hi ha una altra via que podria oxigenar força l'economia culer: la resolució del conflicte amb Nike.

Segons ha pogut confirmar l'ARA, la intenció de la cúpula blaugrana actualment és que Nike renovi el contracte per a l'equipació blaugrana per una dècada més i que això comporti un signing bonus de 100 milions d'euros a canvi de renunciar a 10 milions anuals. És a dir, el Barça podria apuntar-se 100 milions amb els quals no comptava en el tancament d'aquest exercici. La contrapartida seria que, a partir de l'exercici 2024-2025, ingressaria 10 milions anuals menys dels que li pertocarien en un contracte amb Nike que es renovaria per una quantitat no superior als 120 milions anuals. És a dir, després de fer la resta només quedaran cinc milions fixos més dels que estipula l'acord vigent.

Nike té la paella pel mànec

El problema pel Barça és que té molta pressa i Nike gens. A més, la multinacional nord-americana està dolguda per la manera com els ha criticat el Barça els últims mesos i les declaracions públiques que el president Joan Laporta ha fet contra la firma esportiva, en les quals va arribar a informar que l'entitat catalana havia trencat el contracte amb Nike a causa d'uns incompliments. "També hi ha hagut filtracions des del mateix club que han perjudicat Nike. I això no ho entenen", explica una persona coneixedora de les negociacions. "De totes maneres, Nike està predisposada a continuar amb el Barça i a millorar l'oferta", afegeix.

Gündogan durant el partit de diumenge davant el València.

L'ARA ha preguntat a fonts oficials del Barça per l'estat de les negociacions i la resposta ha estat el recordatori que el club té contracte amb l'empresa d'Oregon fins al 2028 i que, de moment, no hi ha cap novetat. Però aquest diari té constància que el to de les converses amb Nike ha millorat respecte a fa alguns mesos i que hi ha hagut una nova proposta de la firma. A més, als despatxos d'Aristides Maillol són conscients que litigar contra Nike obliga a aprovisionar per recomanació de l'auditor, un capítol que el Barça prefereix evitar.

Puma, la il·lusió de Laporta

Una de les cartes que està jugant el Barça durant la confrontació i les negociacions amb Nike és que té una oferta superior de Puma sobre la taula. Aquest canvi de marca feia una especial il·lusió a Laporta, però la necessitat d'obrir un conflicte judicial amb Nike per fer-ho realitat, les complicacions que té Puma per vendre al mercat asiàtic des de la pandèmia del coronavirus i els 100 milions de signing bonus que ofereixen des d'Oregon han tornat a inclinar la balança a continuar amb la mateixa firma. La tercera via, que el club confeccioni la roba ell mateix, queda descartada a curt termini tot i que a Barcelona Licensing & Merchandising (BLM) fa mesos que hi treballen.

La jugada de Bartomeu que encara té conseqüències

Les primeres esquerdes de la confrontació actual entre el Barça i Nike van sorgir el 2016, quan la multinacional nord-americana va fer un favor a la institució durant el mandat de Bartomeu. El contracte entre les dues parts vencia el 2018 i, dos anys abans, el Barça va demanar a Nike tancar un precontracte (conceptualment nomenat short form) de 105 milions d'euros fixos i 50 en variables anuals fins al 2026, amb una clàusula per renovar-se automàticament fins al 2028 si així ho desitjava Nike.

La maniobra va engreixar immediatament els ingressos de l'entitat (com ara es repetiria) quan la massa salarial esportiva ja s'enfilava exageradament i va tenir com a contrapartida deixar molts aspectes oberts a la interpretació de les dues parts que a dia d'avui encara no s'han solucionat. Aquesta indefinició es va convertir ràpidament en una font recurrent de conflictes que han estat a punt de trencar definitivament una relació que tot indica que s'ha tornat a encarrilar. Falta saber si el nou contracte posarà fi als grisos i si tancarà definitivament les ferides.

stats