Lliga Endesa
Esports  /  Barça 30/05/2014

"Intento millorar i transformar la societat, també a través de l'esport": el llibre d'Albert Soler en 20 frases

Sandro Rosell, expresident del Barça, escriu el pròleg del nou director de relacions institucionals esportives del club

àlex Gozalbo
3 min

BarcelonaAlbert Soler, nou director de relacions institucionals esportives del Barça, és l'autor del llibre 'Inteligencia deportiva' (Plataforma Actual, 2012). Sandro Rosell, expresident del club, escriu el pròleg d'una obra que incita a practicar esport per millorar la salut integral. Les 20 frases destacades del llibre són:

El poder integrador del futbol

1. A més d'aglutinar les persones com a espectadors, l'esport ha demostrat un notable poder per canviar la vida de qui participa en un joc d'equip.

2. L'esport és un dels eixos transversals de la vida humana.

Tot va començar en una piscina

3. El joc en equip requereix combinar les accions pròpies amb les de la resta de jugadors; significa que, si no combino la meva tècnica amb les habilitats de la resta, per potenciar-la, no funciona.

4. Qui ha practicat algun esport des de petit ha hagut d'adquirir una sèrie de valors i, a més, aprendre què significa guanyar o perdre.

5. La política sempre està al servei dels ciutadans per millorar la qualitat de vida. Si ho apliquem a l'esport, com és el meu cas, podem dir que intento millorar i transformar la societat, també a través de l'esport.

6. Vaig viure un moment meravellós durant els Jocs Olímpics de Barcelona 1992. Mai havia experimentat què era la capacitat de sentir-me part d'un projecte d'unes dimensions que fessin que l'esport, en el fons, fos l'excusa d'alguna cosa que, al capdavall, va molt més enllà.

7. Sóc de Barcelona, em sento de Barcelona i m'apassiona aquesta ciutat.

8. Quan es van acabar els Jocs Olímpics de Barcelona, aquesta ciutat podria haver dit: "Ja ho hem fet tot en l'esport, no fa falta fer res més"; en canvi, vam ser capaços de definir el que es va denominar Pla Estratègic de l'Esport de Barcelona.

L'esport com a eix transversal

9. L'esport és també un llenguatge comú, una cosa semblant al que podria passar amb la música. Quan escoltem unes notes amb ritme, el cos es mou, la gent balla; quan hi ha una pilota a prop, les persones juguen.

10. L'esport també és ciutadania, és cohesió i és aprendre a conviure.

11. El sacrifici és passar la pilota a un altre company que està més ben situat, de manera que jo no passaré a la glòria sinó que ho faràs tu, però el resultat final és que l'equip guanyarà.

La intel·ligència esportiva

12. Tots tenim incorporat d'una manera o d'una altra l'esport a la nostra vida, ja sigui com a activitat física, com a espectacle o com a tema de conversa. Curiosament això succeïx en pocs sectors i es pot atribuir a la transversalitat de l'esport.

Una mica d'història

13. Se'ns va ocórrer fer una cosa, un pla estratègic de l'esport a la ciutat de Barcelona, però no un pla estratègic com els 'savis' que sabem d'esport, sinó amb tota la ciutat, amb tot aquell que pensés que tindria alguna cosa a dir-hi.

Esport i societat

14. Podríem parlar de quatre valors que aporta el món de l'esport: perseverança, constància, lideratge i treball en equip.

15. El millor de l'esport és que es converteixi en un hàbit i que això ho traslladis a altres aspectes de la vida.

16. Parlar d'esport i empresa significa [...] fer referència al valor que pot tenir l'esport per cohesionar un grup de treball en moments concrets.

L'esport i l'administració pública

17. Des del punt de vista social, a mi m'interessa que la gent gran faci esport perquè així tindran menys problemes de salud, es relacionaran més amb persones de la seva edat, se sentiran psicològicament millor...

Ètica i esport

18. Què passa si l'àrbitre no sanciona una acció al moment o, en cas que no la vegi, si el comitè de competició no amonesta el jugador?

19. Hem d'anar amb compte amb la manera com utilitzem l'esport en la societat actual, perquè hi ha una sèrie de valors afegits importants, però uns altres poden ser molt perillosos en funció de com cada esportista els utilitzi.

Alguns problemes

20. El fons de la qüestió és que les persones tenen desitjos, no suporten les frustracions i van per la via suposadament ràpida, el dopatge.

stats