Esports Barça 23/03/2023

La contribució de Tebas al cas Negreira: una carta «'top secret'» intervinguda a un exdirectiu del Barça

El president de la Lliga va fer arribar un escrit a la Fiscalia a finals del febrer passat que consta en el sumari judicial

3 min
Un fragment de la nota manuscrita trobada a Contreras i que Tebas va remetre a la Fiscalia

BarcelonaEl 21 de febrer, mentre la Fiscalia estava enllestint la investigació sobre els pagaments del Barça a l'exdirigent arbitral José María Enríquez Negreira, el president de la Lliga, Javier Tebas, li va fer arribar un escrit amb una de les proves que poden portar cua per al cas: es tracta d'una carta manuscrita dins d'un sobre amb la inscripció "Top secret. Clàusula: només possible obrir-lo en cas que es produeixi la desgràcia més gran del món per a nosaltres. PD: ho donaríem de bona gana per evitar-ho". Tebas explica en el seu escrit que la Guàrdia Civil va trobar la carta en una caixa forta a la casa de Josep Contreras –antic membre de la comissió esportiva que va morir el desembre passat–, mentre investigava el cas Soule, que se centra en un presumpte desviament de fons de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) durant la presidència d'Ángel María Villar i en el qual també està personada la Lliga.

Dins del sobre hi havia una nota manuscrita amb diferents noms, propietats, bancs i fons d'inversió. Entre aquests noms, destaca el de "Roman, advocat", Josep Maria i Rosell, que el mateix Tebas relaciona amb l'excap dels serveis jurídics del club Roman Gómez Ponti i els dos expresidents blaugranes Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, denunciats per la Fiscalia pel cas Negreira. La nota, avançada per El Mundo i ja incorporada al sumari del cas al qual ha tingut accés el diari ARA, també conté una anotació en un dels marges en la qual es llegeix "Xecs: diner negre". Tebas adverteix a la Fiscalia que Contreras "va formar part de les juntes directives de Josep Lluís Núñez, Joan Gaspart i Josep Maria Bartomeu, a més de vicepresident de la Federació Catalana de Futbol (FCF) i amic íntim de l'expresident de la RFEF Ángel María Villar".

Arbitratges

En el seu escrit, Tebas assegura que no té cap "ànim d'especular" ni d'exercir una "acusació concreta contra ningú", però vol deixar constància davant dels investigadors de les "coincidències" en tots dos casos. La carta no és l'única relació que el màxim representant de la Lliga ha aportat a la Fiscalia: també li ha fet arribar quatre informes arbitrals, tres factures i un extracte bancari que es consideren vinculats al cas Negreira. En el primer dels casos es tracta d'una anàlisi de l'arbitratge de David Fernández Borbalán i el seu equip a l'Espanyol-Barça de Copa que es va jugar el gener del 2016. En el segon, d'un informe sobre les accions del col·legiat Dámaso Arcediano Monescillo i els seus auxiliars en l'Atlètic Osasuna - Barça B de Segona que es va jugar l'agost del 2014. El tercer informe versa sobre l'arbitratge de Pedro Sureda Cuenta al Barça B - Sabadell de Segona del 2014 i el quart se centra en el paper de Carlos Velasco Carballo en el Vila-real - Barça de la Lliga de l'agost del 2014.

Dues de les tres factures incloses en el document les va emetre l'empresa de Contreras que la Fiscalia considera que es va utilitzar com a intermediària per fer arribar a Negreira alguns dels pagaments del Barça a canvi d'una comissió que es quedaria l'exdirectiu. En tots dos casos s'especifica que es facturen informes sobre seguiments educatius i esportius del 2015 i 2016. La tercera factura, també cobrada al Barça i per valor de 25.410 euros, faria referència a unes obres dins de les instal·lacions del Camp Nou. Pel que fa a l'extracte bancari, fa referència a una transferència del Barça a l'empresa de l'exdirectiu blaugrana per valor de 29.040 euros el 2016. Tebas també reenvia a la Fiscalia un justificant d'un pagament d'una altra mercantil de Contreras per cobrir l'aperitiu i dinar de la RFEF per a la final de la Supercopa que l'agost del 2015 van disputar l'Athletic de Bilbao i el Barça.

stats