Barça

Gavi accepta el consell de Puyol en una recuperació més llarga del que es pensava

La rehabilitació va "bé" des del punt de vista mèdic però el jugador pren consciència que trigarà molts mesos a tornar a estar al 100%

4 min
Gavi, fent un petó a l'escut del Barça durant un partit de Champions d'aquesta temporada

BarcelonaSi el Barça va trobar a faltar un futbolista a Nàpols, aquest era Gavi. Guerrer i competitiu, difícilment el migcampista s’hauria tirat enrere després del gol de Lewandowski. Al contrari, hauria continuat empenyent els companys cap endavant, comandant el joc d'atac d'un equip ple de bones intencions al Diego Armando Maradona però sense aquell instint assassí que et fa triomfar a Europa. Des del novembre que el jove futbolista no pot ser als terrenys de joc. Segueix recuperant-se de la desafortunada lesió que va patir amb la selecció espanyola, en aquella alineació innecessària contra Geòrgia, en un partit on no hi havia res en joc. Es va fer una ruptura completa del lligament encreuat anterior del genoll dret, amb una lesió associada al menisc lateral. Va tornar a Barcelona fet un mar de llàgrimes i va haver de passar pel quiròfan. Aquesta setmana se n'han complert tres mesos.

Gavi no està ni tan sols a la meitat del procés de recuperació. Anys enrere, es deia que aquest tipus de lesions es curaven amb sis mesos. I alguns especialistes, fins i tot, s’atrevien a baixar fins als cinc. "Es feia una mena de competició, traient pit per veure qui el curava abans, fins que es va evidenciar que accelerar els processos només servia per augmentar el risc de recaigudes", sostenen les fonts mèdiques consultades per aquest diari. Unes paraules que també han arribat al jove futbolista, que ja té coll avall que no podrà tornar a jugar fins a la temporada vinent. I que això inclou dir adeu a l’Eurocopa i als Jocs Olímpics. Tot i que el Barça no va determinar els terminis de recuperació, els serveis mèdics n'apunten "un mínim de set, que segurament seran vuit". O sigui, fins al juliol, quan el Barça 2024/25 es posarà en marxa.

Iñigo Martínez consolant Gavi a la Ciutat Esportiva del Barça

"La recuperació va bé, però està fotut anímicament", apunten des del seu entorn més proper. Té més a veure amb les característiques futbolístiques del jugador que no pas amb el resultat de la intervenció que li va fer el 28 de novembre el doctor Joan Carles Monllau a l'Hospital de Barcelona. Gavi mai ha estat un gran virtuós amb la pilota als peus. El seu èxit ha recaigut en un gen competitiu inqüestionable i en una fortalesa física extraordinària. Deixant de banda la lesió del genoll, el seu historial mèdic és gairebé impecable. "Sap que li costarà tornar a estar al seu nivell. No per falta de ganes, sinó perquè el procés serà llarg. Si tot va bé pot tornar a tenir minuts sobre la gespa a finals de juliol, durant la pretemporada, tot i que la previsió és que no estigui al 100% de les seves possibilitats fins al setembre o l’octubre", afegeixen les mateixes fonts.

Això no vol dir que hi hagi complicacions. Tot el contrari. El primer tram de la rehabilitació va anar fins i tot millor del que molts esperaven. El que passa és que cada cos és un món i Gavi, de 19 anys però que competeix a l'elit des dels 16, necessitarà una mica més de temps per tornar a ser el Gavi d’abans. La part psicològica és clau en un procés com aquest i el blaugrana ha estat ben assessorat per la seva família i agents.

L’experiència i la mà esquerra del seu representant, Iván de la Peña, han estat claus. Així com el consell i l’exemple d’un altre exfutbolista, Carles Puyol, un jugador que també va acabar molt castigat amb les lesions i que, per culpa de voler escurçar terminis, va haver de retirar-se del futbol abans del que hauria desitjat. Per això era important no caure en la trampa de pensar en l'Eurocopa o els Jocs, tornejos que estarien a l'abast si Gavi continués escurçant terminis. El seu entorn li ha fet veure que és tan jove i té tant recorregut que tindrà oportunitats més endavant. I la Federació, que assumeix implícitament el seu grau de responsabilitat en la lesió, també ha fet saber al Barça que no el sondejarà per als compromisos de l'estiu. En aquest sentit, no hi haurà un altre cas Alexia. Mentrestant, aliè a qualsevol especulació, el futbolista continua, disciplinat, amb la rutina pautada i els exercicis individuals al gimnàs, a l’espera de poder tornar als entrenaments sobre la gespa.

Gavi, pendent encara de la inscripció definitiva a la Lliga

En paral·lel, mentre Gavi continua pensant en curar el genoll, el club manté el pols amb la Lliga per poder tramitar la inscripció del futbolista i convertir-lo en membre de ple dret de la primera plantilla fins al final del seu contracte. El migcampista té el dorsal 6, però és per una resolució judicial que va donar la raó de manera provisional al Barça en el litigi amb la patronal.

La setmana passada, RAC1 assegurava que les dues parts ja havien arribat a un acord per garantir aquesta inscripció, a la vegada que pactaven posar punt final al contenciós als tribunals. Però la Lliga va desmentir-ho categòricament, assegurant que tot seguia igual. En qualsevol cas, això no va ser problema perquè el Barça pogués acollir-se a l’article 77 del control econòmic i pogués aprofitar la seva baixa de llarga durada per inscriure Vitor Roque com a recanvi fins a final de curs. A l'estiu caldrà continuar treballant-hi. Des del Barça recorden que Gavi té contracte signat fins al 2026 i garanteixen que no el deixaran tirat.

stats