Barça
Esports Barça 28/01/2016

Guerra de pits i preus entre Madrid i Barça

El club blanc presumeix del fitxatge més car de la història mentre els seus principals futbolistes perden un valor de mercat que la majoria de blaugranes guanyen

Natalia Arroyo
4 min
Evolució dels sous

BarcelonaDes que es va filtrar el contracte de Gareth Bale i es van posar en marxa les calculadores per veure per quant superava l'operació del gal·lès la de Cristiano Ronaldo quatre anys abans, s'ha iniciat una guerra de preus a Madrid per presumir de quin és el fitxatge més car de la seva història. Les xifres més pures, les que no contemplen els interessos pels terminis de pagament o el salari del jugador, segueixen situant el traspàs del portuguès per davant del de Bale. Prendre el seu crac al Manchester United va costar 96,9 milions a Florentino Pérez l'any 2009, mentre que per 'pescar' al Tottenham, va haver de pagar 91,6.

El Reial Madrid va traient pit de la relectura de les clàusules contractuals, com si fos un èxit haver fet la despesa més alta de la història del futbol, mentre que a Barcelona s'està intentant fer justament el contrari amb el traspàs de Neymar. El Barça s'està esforçant, precisament, a aclarir els serrells de l'acord i que el fitxatge del brasiler no superi els 83,3 milions d'euros que l'Audiència Nacional ha fixat com a últim preu oficial.

Als despatxos lluiten per donar o treure valor als traspassos, però sobre la gespa hi ha una altra realitat: els tres cracs del Reial Madrid estan més aviat perdent pes, mentre que el trident del Barça no deixa de fer augmentar el seu preu de mercat. El valor total de la plantilla blanca, segons el portal especialitzat Transfermarkt, segueix lleugerament per sobre del total blaugrana: 714,8 milions d'euros costa l'equip madridista, per 689,5 el blaugrana.

Però si s'amplia l'anàlisi, s'aprecia que els jugadors que ara entrena Zinédine Zidane no passen pel seu millor moment: només cinc futbolistes (Keylor Navas, Varane, Marcelo, Carvajal i James Rodríguez) van a l'alça en el seu valor de mercat, mentre que la majoria de futbolistes només aconsegueixen mantenir el seu preu. Perden valor Pepe, Nacho, Danilo, Arbeloa, Modric, Kovacic, Jesé o el mateix Cristiano Ronaldo. Al Barça, en canvi, la situació és molt més positiva, perquè fins a vuit futbolistes han vist augmentat el seu preu (Bravo, Piqué, Jordi Alba, Busquets, Rakitic, Sergi Roberto, Neymar i Suárez). I en perden cinc: Munir, Adriano, Vermaelen, Mathieu i Ter Stegen.

El detall dels tres golejadors, que al cap i a la fi són els principals motius d'orgull dels dos clubs, deixa algunes altres conclusions interessants. En l'última actualització, a finals de novembre, Cristiano Ronaldo havia baixat el seu valor de mercat fins als 110 milions d'euros, després de nou mesos al seu màxim, 120 milions. Aquest sostre econòmic és el que marca Leo Messi des que va arribar l'agost del 2012.

Evolució del preu de mercat de Cristiano Ronaldo
Evolució del preu de mercat de Messi

Al marge de la dualitat Messi-Cristiano, també els acompanyants de l'argentí s'imposen als seus homòlegs madridistes. L'excel·lent temporada passada i el bon inici d'aquest curs han contribuït a revaloritzar Neymar i Luis Suárez, que se situen entre els 100 i els 90 milions d'euros, mentre que l'any en blanc de Gareth Bale i Karim Benzema els estanca en els 80 i els 50 milions, respectivament.

Evolució del preu de mercat de Neymar
Evolució del preu de mercat de Suárez
Evolució del preu de mercat de Bale
Evolució del preu de mercat de Benzema

En altres línies també surt reforçada la plantilla blaugrana. Tot i que Kroos, als ulls del mercat, continua sent més car que Rakitic, l'evolució del croat, que ara frega els 40 milions d'euros, és millor que la de l'alemany, que s'ha quedat en els 50 milions d'euros. No tothom va veure clar que Luis Enrique preferís el migcampista del Sevilla abans que l'ex del Bayern Munic. Perden valor Modric, que baixa dels 55 als 50 milions d'euros, i Kovacic (de 25 a 20), i només en guanya Casemiro (de 10 a 15), mentre que al Barça torna a pujar el preu de Busquets (de 45 a 50) i es multiplica el de Sergi Roberto (de 8 als 15 milions actuals). Arda Turan i Andrés Iniesta es mantenen en 35 milions.

I en defensa, la tendència també permet al Barça treure pit. Piqué torna a recuperar l'estatus dels 40 milions d'euros, on ha baixat Sergio Ramos (que perd el nivell dels 45 de l'any passat), mentre que Jordi Alba puja de 25 a 35 i és un dels laterals més ben valorats del mercat futbolístic. El de l'Hospitalet deixa per sota els laterals titulars de Zidane (Marcelo i Carvajal, amb 30 i 25), tot i que són els únics, juntament amb Varane, que milloren el seu valor. La resta de defenses del Madrid en perden (Pepe, Nacho, Danilo o Arbeloa). La sagnia és menys greu al Barça, on baixen Vermaelen, Adriano i Mathieu i aconsegueixen mantenir-se Bartra, Alves, Aleix Vidal i fins i tot Douglas.

stats