Futbol
Esports 21/01/2016

Es filtra el contracte de Gareth Bale, que va costar més de 100 milions al Reial Madrid

Football Leaks publica el contracte entre el Tottenham i el Madrid pel fitxatge del gal·lès, que trenca la jerarquia de Cristiano Ronaldo al vestidor blanc

N. A.
4 min
Gareth Bale amb el Reial Madrid / EFE

BarcelonaTècnicament, Gareth Bale no va costar els 91 milions d'euros que el Reial Madrid sempre ha defensat que va pagar al Tottenham per fitxar el gal·lès l'estiu del 2013. I tampoc és cert que s'hagi pagat per ell menys del que es va invertir per fitxar Cristiano Ronaldo l'any 2009. La web Football Leaks –que des de fa més d'un any està publicant diversos documents que comprometen alguns sectors del negoci futbolístic– ha revelat dos contractes de l'acord entre el club anglès i el Reial Madrid, un del traspàs pròpiament i un contracte paral·lel, amb una "contribució de solidaritat".

En el contracte del traspàs, s'especifica que l'acord entre el Tottenham i el Reial Madrid es tanca per valor de 78.171.930 lliures (un total de 91.589.842 euros), però es detallen unes condicions de pagament que feien augmentar la xifra en un 6%. Sobre aquesta opció, el Madrid havia de pagar la quantitat de 99.743.542 euros (85.131.147 lliures), distribuïda en quatre terminis. El primer s'havia de pagar deu dies després de l'acord, amb data del 31 d'agost de 2013, mentre que la resta, que rondaven els 25 milions d'euros, s'havien d'abonar el 24 de juliol dels anys 2014, 2015 i 2016.

Una de les sis pàgines de l'acord per Gareth Bale entre el Tottenham i el Madrid

En paral·lel a aquest contracte, Football Leaks explica que, a més, el Reial Madrid va haver de pagar una contribució de solidaritat que superava el milió d'euros (en concret, 1.015.875,80 euros). És una quantitat, explica el contracte, que segueix la normativa reguladora de la FIFA en relació als traspassos de futbolistes.

Un dels tres fulls del document de solidaritat signat pel Tottenham i el Madrid

En total, doncs, el fitxatge de Gareth Bale va creuar considerablement la barrera dels 100 milions d'euros (100.759.417 per ser més exactes), una quantitat que el Reial Madrid sempre ha intentat esquivar.

I ho ha fet per evitar fer enfadar la seva altra gran estrella, Cristiano Ronaldo, per qui va pagar 94 milions d'euros al Manchester United l'estiu del 2009. L'astre portuguès ha presumit de ser el fitxatge més car de la història del futbol, una etiqueta que l'ajudava a mantenir la seva jerarquia al vestidor blanc. Amb aquesta filtració de Football Leaks es confirma el que s'ha denunciat reiteradament des d'Anglaterra en relació a Bale. I és que el president del Tottenham, Daniel Levy, va comprometre's per escrit a parlar sempre d'una operació per valor de 78 milions de lliures (els 91 milions "oficials") i no poder aportar més detalls pel compromís de confidencialitat al qual havia arribat amb Florentino Pérez.

Compromís de confidencialitat sobre l'acord de Bale

Altres consideracions del contracte

La revelació del contracte deixa al descobert altres temes de la difícil negociació que Florentino Pérez va tenir amb Daniel Levy i que, de retruc, fins i tot alteraria encara més el cost del traspàs del gal·lès. En el quart punt d'una de les clàusules, a la pàgina 3, el Madrid va haver d'acceptar que quedaven resolts tots els segells del traspàs de Rafael Van der Vaart, venut al Tottenham l'estiu del 2010 per valor de deu milions d'euros. L'entitat anglesa, de fet, l'havia traspassat l'any anterior amb destinació a l'Hamburg per un preu superior (13 milions) i, durant la negociació per Bale, va quedar exempt de la quantitat que tenia pendent de pagar encara.

El més hàbil de l'estratègia de Levy, però, va ser assegurar-se que en cas que algun altre club de la Premier vulgui fer-se amb els serveis de Bale, i negociï amb el Madrid, el Tottenham es guarda un dret preferencial de tempteig de 72 hores, sempre i quan iguali l'oferta rebuda pel club espanyol. El compromís és vàlid fins al 30 de juny de 2019, quan finalitza l'acord inicial signat entre les parts. La clàusula fins i tot obliga al Madrid a vendre el jugador al Tottenham per un preu inferior del que posteriorment podria arribar a oferir aquest suposat club interessat de la Premier. Només en cas que el Tottenham no iguali les condicions dins del marge de 72 hores, el Madrid seria lliure per negociar amb qui fos i com volgués, però hauria de pagar 10 milions de lliures (12,9 milions d'euros) al Tottenham per compensar la venda de Bale a un club de la seva lliga.

El Tottenham i el dret preferencial sobre un futur traspàs de Bale a la Premier

El màxim mandatari blanc va haver de negociar durament amb Levy per fitxar el jugador pel qual s'havia obsessionat per renovar el seu projecte gal·làctic. Tant era que l'import, fossin 91 milions o fossin 100, amenacés de desestabilitzar l'economia madridista.

La polèmica revelació arriba justament quan, des de Madrid, es parla de la renovació de Gareth Bale, que l'estiu del 2013 es va comprometre per sis temporades amb el conjunt blanc. L'esquerrà està sent un dels millors de l'any al Santiago Bernabéu. Aquest cap de setmana, va ser l'encarregat d'obrir la llauna davant l'Sporting, abans de lesionar-se i haver de ser substituït.

stats