14/12/2019

No és Alberola Rojas, és Gil Manzano

2 min
L'àrbitre, Alberola Rojas, observant una de les jugades del Reial Societat - Barça

Qui ens havia de dir que el 2019, amb el VAR plenament implementat, es viurien situacions com la d'aquesta tarda a Sant Sebastià. Un penal claríssim i clamorós que l'àrbitre no veu i que els responsables del videoarbitratge decideixen passar per alt. Si se suposava que la tecnologia havia de portar justícia, havia de servir per corregir males decisions. Doncs resulta que és tot el contrari.

És igual que la jugada fos al 92, és igual que hagués pogut decantar un partit que estava empatat, és igual que fos sobre un jugador del Barça. No importen ni el minut, ni el marcador, ni l'equip.

Importa que l'eina es faci servir com toca. I és evident que no ha sigut així. Es pot disculpar que al terreny de joc l'àrbitre no hagi vist la jugada, evidentment. Però mai es pot disculpar el que s'ho mira per la tele i té capacitat d'intervenir. La culpa no és d'Alberola Rojas, és de Gil Manzano. No hi ajuda gaire l'orgull dels àrbitres. Ni el seu corporativisme. Recordo unes paraules de Mateu Lahoz que venien a dir que això era molt subjectiu i que, en cas de dubte, a no ser que fos claríssim, sempre era millor fer cas del que havia vist l'àrbitre a la gespa.

En el penal de Piqué penso que el que va fer Alberola Rojas és disculpable, perquè a la primera part va xiular un penal de Busquets per una estirada lleu de la samarreta –ai senyor!– i segurament va estar pensant tota l'estona que hi hauria algú del Barça que es deixaria caure a l'àrea buscant la compensació. D'acord, aquest discurs el compro. Ara bé, les imatges són massa clares i Gil Manzano hauria d'haver dit al seu company que s'ho anés a mirar. M'agradaria saber com ha sigut la conversa entre ells. Però m'ensumo que la Federació mai la farà pública. La gent blaugrana se sent estafada, i amb raó, perquè ha sigut un canvi de criteri flagrant.

Una altra cosa és si el Barça ha jugat millor o pitjor, si segueix encallant-se a domicili o si té mancances en el joc col·lectiu. Però avui el Barça mereixia poder xutar un penal al minut 92. Malgrat tot, segueixo sent un ferm defensor del VAR.

stats