05/10/2021

L'hora de demanar explicacions a la directiva de Bartomeu

2 min
Bartomeu abdica després de perdre el pols amb el Govern

BarcelonaLes tragèdies són així. Primer en coneixes un detall. Després un altre. I, de mica en mica, en descobreixes tot l’abast. La directiva de Joan Laporta presentarà la famosa due diligence per mostrar les vergonyes de la pitjor directiva de la història moderna del club, la de Bartomeu. Malgrat que ja tenim la pell dura després de tants escàndols, segur que saber-ne més detalls ens deixarà glaçats. Fa bé l’actual directiva d'explicar-ho tot amb pèls i senyals. El soci s'ho mereix. I, de passada, permetrà als actuals gestors recordar la titànica tasca que tenen per reflotar el club.

Però què cal fer amb la directiva anterior? Cal denunciar-la o cal girar full? És un debat més complex del que sembla. El cos demana denunciar la junta de Bartomeu a la justícia, demanar-li explicacions als jutjats, deixar clar que són els culpables d’haver arruïnat un club que no fa tant anava pel món amb el cap ben alt. Convertir-ho en un avís per a navegants, en un precedent per a qualsevol persona que tingui la temptació de jugar amb el Barça com si fos una empresa privada, com si fos una joguina. Com si fos seu malgrat que, per sort, encara pertany als aficionats.

Però portar la junta anterior als jutjats no és tan fàcil com podria semblar. En un moment en què la cosa més important és construir un futur, seria quedar atrapat per nous litigis judicials, amb la directiva de Bartomeu assessorada pels seus advocats per intentar salvar el cap. Laporta sap prou bé que desagradable que pot arribar a ser seure davant un jutge per defensar la teva gestió, perquè li va tocar afrontar l’acció de responsabilitat que li va plantejar la junta de Sandro Rosell. Però llavors discutien per unes xifres complexes: els uns parlaven de beneficis i els altres de pèrdues. Ara, en canvi, ningú dubta que la gestió de Bartomeu va ser infame. Ara sí que hi ha motius de veritat per obrir una acció de responsabilitat. Però seria bo que la junta de Laporta no la presenti moguda per la venjança. La clau és pensar en el que sigui millor per al Barça.

Sigui una acció de responsabilitat o qualsevol altra via, la gestió de Bartomeu no pot quedar impune. Una fórmula és si s’acrediten altres casos, com el del Barçagate, que puguin constituir un delicte. I personar-s'hi com a acusació. Malgrat que la prioritat és assegurar el futur del club, ara no és el moment de no aixecar estores, com va passar el 2003. Llavors es tractava d’una mala gestió. Ara podem trobar-nos davant de delictes. La presentació de la due diligence serà com un conte de terror.

stats