Barça

Les relíquies del Barça que romanen a l’ombra

El club blaugrana té desenes d’obres d’art i peces de museística de molt valor guardades en magatzems

4 min
Autobus groc en mal estat davant de la Masia del Barça, al costat del Camp Nou

BarcelonaPlou i els turistes van en massa al Museu del Barça. La platja quedarà per a un altre moment. És un dia laborable de la segona quinzena d’agost i l’acumulació de gent provoca que sembli impossible imaginar que, poc temps enrere, la pandèmia del coronavirus va deixar buida el que és la joia de la corona del club blaugrana els dies que no hi ha partit. Aquest dimecres 9.500 persones van visitar el museu culer, una xifra que s’acosta força a les prepandèmiques, quan només gràcies a aquest actiu l’entitat ingressava 42 milions d’euros anuals (sis dels quals procedents de les fotografies que es compren al recinte). Els turistes suposen el 85% dels visitants del museu i només un de cada quatre és seguidor del Barça, segons el club. La resta són o bé aficionats al futbol en general o estan interessats en visitar un punt emblemàtic de la ciutat.

Durant la seva estada poden veure els trofeus de l'entitat i les Pilotes d’Or de les seves estrelles, fer un tour pel Camp Nou, viure una experiència de realitat virtual amb la novetat del Barça Virtual Dream i gaudir de quatre obres d’art que formen part del fons que posseeix el Barça, format per desenes de peces de grans artistes. Les quatre obres exposades a la primera planta del Museu són els cartells oficials que es van fer per commemorar el 25è, el 50è, el 75è i el 100è aniversaris del Barça, obra de Josep Segrelles, Sebastián Rey Padilla, Joan Miró i Antoni Tàpies, respectivament. “Pel 125è aniversari (serà el 2024) encarregarem un altre quadre a un artista amb vinculació amb el Barça”, explica a l’ARA Jordi Penas, el director del Museu. 

Però no tots els encants que té el Barça llueixen. És el cas, per exemple, de la litografia commemorativa del 75è aniversari de l’entitat que va fer Salvador Dalí i les obres premiades a les Biennals d’Art que el club va organitzar el 1985, el 1987 i el 1999. Tampoc es poden veure les peces de Pablo Picasso, Antoni Clavé o Josep Maria Subirachs que hi ha en aquest ampli fons d’art blaugrana. Sí que van estar exposades fins a l’última gran remodelació del Museu del Barça, que es va fer el 2010 per donar importància a l’apartat audiovisual i a les noves tecnologies. ¿On han anat a parar? “La majoria d’aquestes obres estan guardades en diversos magatzems del Camp Nou i en magatzems externs. I també n’hi ha alguna en despatxos del club”, informa Penas. Però afegeix que, al nou museu que es construirà amb l’Espai Barça i que estarà soterrat a l’esplanada de tribuna, “s’exposaran algunes d’aquestes obres i d’altres podran aparèixer en les exposicions itinerants que es faran”. 

Una tanca amb l'escut del Barça a la rodalia del Camp Nou

Les obres d’aquest fons d’art no són les úniques meravelles blaugranes que descansen a l’ombra. El club també té guardades en magatzems moltes peces de museística de l’entitat, com la banqueta dels entrenadors de l’estadi de les Corts, una bandera blaugrana del 1911, el bust de bronze de César Rodríguez i la samarreta del jugador Pepe Rodríguez del 1910, la més antiga que el club conserva. En total, entre el material exposat i el no exposat el Barça té catalogats, tant físicament com digitalment, més de 3.000 articles (i encara n'hi ha més perquè algunes col·leccions es compten com un sol article) que Joan Anton Maragall, president de la barcelonina Sala Parés, es va encarregar de taxar. Però el club prefereix no desvelar la xifra total del seu valor.

L'NFT de Johan Cruyff

“El Museu del Barça ha de ser cultura, entreteniment i oci. Per tant, en el nou museu s’ha de compaginar tot això, sent capdavanters en les noves tecnologies”, considera Penas. De fet, el museu provisional que hi haurà durant dos anys a partir de l’estiu vinent a la pista de gel mentre durin les obres de l’Espai Barça tindrà una experiència immersiva que buscarà suplir el fet que els visitants aleshores no podran fer el tour del Camp Nou. “Viuran una experiència de 360 graus que els traslladarà virtualment a la gespa de l’estadi”, explica Penas. D’altra banda, l’ARA ha pogut saber que el club blaugrana està treballant en la creació d’un museu virtual que es pugui visitar des de qualsevol lloc del món. 

Mentrestant, el Barça treballa en l’adquisició de noves peces de valor. Una de les intencions és exposar l’NFT de Johan Cruyff que al juliol es va vendre per 678.000 euros en una subhasta de Sotheby’s de Nova York. El club ja ha parlat amb el propietari i ell ha donat el vistiplau. A més, el Barça està a punt de solucionar dos buits importants que fins ara ha tingut el seu museu: la Pilota d’Or de Ronaldinho del 2005 i la de Rivaldo del 1999. L’entitat blaugrana ja ha acordat amb els dos exjugadors solucionar l’assumpte la pròxima vegada que visitin el Camp Nou. La que ja està exposada és la setena Pilota d’Or de Leo Messi, malgrat que se li va entregar ja sent jugador del París Saint-Germain. El Barça va sol·licitar a la família poder fer-ne una rèplica. 

stats