Barça
Esports Barça 09/07/2022

Les experiències: la nova vida del Museu del Barça

L’actual es tancarà el 30 de juny del 2023 per les obres de l’Espai Barça i, fins que no estigui construït el nou, probablement s’ubicarà a la pista de gel

3 min
El nom comercial del Museu del Barça és 'Barça Experience'

BarcelonaEl Museu del Barça està acostant-se aquest estiu a les xifres prepandèmiques. Dimecres passat, per exemple, va aconseguir arribar als 7.000 visitants en una sola jornada, segons ha pogut saber l’ARA. El museu és un actiu del club que el 2019 va comportar 42 milions d’euros anuals a l’entitat blaugrana gràcies als 1,8 milions de visitants que va rebre. Però la pandèmia també va fer estralls en aquesta important via d’ingressos, que va patir la desaparició dels turistes a Barcelona i el fet que el museu fins i tot hagués de mantenir-se tancat durant diversos mesos a causa de les mesures sanitàries. 

L’espai actual, ubicat a la tribuna del Camp Nou, té els dies comptats. El 30 de juny del 2023 tancarà les portes, ja que està previst que llavors comencin les obres més importants de l’Espai Barça, que comportaran que el primer equip masculí hagi de marxar a jugar a l’Estadi Olímpic de Montjuïc. És per això que el club ja està treballant en buscar una solució provisional per al museu mentre duri l'exili. De moment, la ubicació que compta amb més números per acollir-lo és l’actual pista de gel, segons han informat fonts del club a l’ARA. Això comportaria haver de traslladar l’activitat d’aquest espai enganxat al Palau Blaugrana a un altre indret, una operació que es veu viable des del punt de vista logístic. S'ha decidit que aquest museu provisional estigui molt més centrat en les experiències i menys en el gaudi de veure els trofeus conquerits i els objectes històrics del club. 

Aquest serà el procés pel qual haurà de passar el museu abans de poder convertir-se en una de les joies de la corona de l’Espai Barça. El gran projecte de futur de l’entitat blaugrana el situarà sota terra a l’esplanada de tribuna del Camp Nou, on comptarà amb molt més espai que l’actual. Avui dia, quan se superen els 10.000 visitants diaris es genera un problema logístic per culpa de l’acumulació de persones. D’altra banda, el nou museu també permetrà que surtin del magatzem molts objectes de gran valor històric que porten anys relegats a l’ostracisme, com una important col·lecció d’obres d’art. 

Punt final a l’excepcionalitat a la gespa 

D'altra banda, des que va finalitzar el curs 2021-22, la gespa del Camp Nou ha sigut l’escenari de diversos esdeveniments que han comportat una quantitat important de diners per a les ferides arques econòmiques de l’entitat. Des de partits entre socis fins a l’entrega dels premis PIMEC, a la qual, entre d’altres, van assistir el president espanyol, Pedro Sánchez; el president català, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. 

“A banda de comportar diners per al club (només el lloguer de l’espai ja té un cost d’entre 4.000 i 5.000 euros), aquest tipus d’esdeveniments donen una gran imatge del Barça arreu del món”, consideren des de l'entitat. A més, hi ha hagut diverses empreses que han llogat l’espai durant el mes de juny. Però aquesta excepcionalitat a la gespa del Camp Nou s’ha acabat, perquè ja s’ha començat a replantar el terreny de joc per tal que estigui a punt per al 7 d’agost, quan el Barça disputarà el Trofeu Joan Gamper contra el Pumas mexicà. 

Manca de lideratge a l’Espai Barça

El maig del 2021, Laporta va prescindir de William T. Mannarelli, que havia sigut el director de l’Espai Barça des del 2014. Però, un any i dos mesos després, encara no se li ha trobat un substitut amb experiència en projectes arquitectònics esportius de primer nivell. I aquesta és una queixa que comparteixen diverses veus dins el club. El fitxatge de Laporta el juny de l’any passat va ser Ramon Ramírez, un enginyer especialitzat en el sector dels ferrocarrils procedent d’IDOM, una empresa que està tenint molta importància en la reconfiguració del projecte Espai Barça. Però Ramírez ha deixat el seu càrrec recentment després de veure com Àlex Barbany, també sense experiència en aquest tipus de projectes, ha agafat poder en el departament malgrat que no ha convençut prèviament la cúpula blaugrana com a director d’ingressos del club.  

stats