Barça

L'Espai Barça, a pas de tortuga pels problemes de finançament

Les obres previstes per a aquest estiu encara no han començat i no seran de gran magnitud

3 min
El Camp Nou abans d’un partit de Champions durant la pandèmia.

BarcelonaEl Barça i l'Ajuntament de Barcelona van celebrar ara fa un mes, amb el president Joan Laporta i l'alcaldessa Ada Colau al capdavant, un acte per anunciar que havien arribat a un acord perquè el club blaugrana pugui començar a fer les obres de l'Espai Barça. Però, a la llicència per trams que aleshores el consistori i el club van celebrar públicament, encara li faltava el tràmit de la firma de la secretària de l'Ajuntament. Segons ha pogut saber l'ARA, aquesta firma ara ja s'ha fet efectiva. Gràcies a això i al nou préstec pont de 90 milions d'euros que facilitarà Goldman Sachs, l'entitat catalana, en principi, podrà fer alguns treballs durant aquest estiu.

Però, en cap cas, seran de la magnitud prevista inicialment, i a hores d'ara ningú ha començat a moure les màquines malgrat que ja fa una setmana i mitja que ha finalitzat la temporada oficial al Camp Nou. No haver aconseguit el finançament de fins a 1.500 milions d'euros –pel qual la directiva treballa des que es va aprovar en referèndum el desembre del 2021– s'ha convertit en una pedra a la sabata de grans dimensions. En són responsables, en part, la greu situació econòmica del Barça, que porta dos anys de retard respecte als terminis establerts per tornar el primer préstec pont de 90 milions d'euros de Goldman Sachs per l'Espai Barça, i també la invasió russa a Ucraïna, que ha provocat un increment en el preu dels materials i que, de retruc, les entitats financeres siguin menys atrevides a l'hora de prestar diners. Dos factors que no estan afavorint gens.

A més, el Barça no disposa de la llicència d'obres definitiva. El club encara no ha presentat a l'Ajuntament el projecte final de l'Espai Barça amb les significatives modificacions que ha portat a terme la junta de Joan Laporta, que durant aquest procés ha donat molta importància a l’empresa espanyola IDOM. I, segons els experts consultats, una vegada el club blaugrana entregui tota la documentació a l'Ajuntament perquè pugui ser estudiada, poden passar fins a sis mesos abans que el Barça obtingui una resposta. A l’horitzó esperen les eleccions municipals del 28 de maig del 2023, un esdeveniment que durant els mesos previs i els posteriors (sobretot si hi ha canvi de govern) acostuma a estancar els tràmits de llicències d’obres grans. Per aquest motiu, la junta de Laporta té pressa per enllestir-ho tot, o s'arrisca que s'endarrereixi un any addicional el gruix de la remodelació del Camp Nou.

En tot cas, les feines que estan previstes per a aquest estiu seran d'adequació d'alguns espais de la primera i la segona graderies (motiu pel qual el Barça ha anat buidant el seu magatzem principal, situat al lateral del Camp Nou), i millores en la infraestructura tecnològica i al voltant de l'estadi. Si tot va segons les últimes previsions, les obres importants, com la demolició de la tercera graderia, no es farien fins al curs 2023-2024, quan el Barça aniria a jugar a Montjuïc, a l'Estadi Olímpic Lluís Companys.

La gespa es tornarà a canviar

D'altra banda, com ja va succeir l'estiu passat, una vegada ha finalitzat el curs s'estan disputant partits de costellada al Camp Nou amb els socis del club com a protagonistes. Aquest tipus d'esdeveniments se solen celebrar només quan el Barça té previst canviar la gespa de l'estadi, com així serà. Fonts del club han explicat a l'ARA que per segon estiu consecutiu se substituirà el terreny de joc. La gespa que es desplantarà no serà recordada per cap nit de glòria del primer equip masculí. En canvi, sí que quedarà en la memòria com la que va acollir els dos rècords mundials d'assistència en un partit de futbol femení.

stats