Barça

Els perills del préstec pont de Goldman Sachs per a l’Espai Barça

Entre les diferents opcions que tenia, el Barça ha optat per seguir amb la banca d’inversió nord-americana, que pot arribar a tenir molt poder

3 min
El Camp Nou sense públic

BarcelonaEl Barça ha hagut de buscar una solució davant la impossibilitat de tancar un finançament de fins a 1.500 milions d'euros per a les obres de l'Espai Barça, tal com es va proposar a l’octubre a l'assemblea de compromissaris: pactar el crèdit a principis d'aquest estiu com a molt tard. Goldman Sachs no ha volgut vehicular una xifra tan elevada de diners en un moment en què el club blaugrana encara segueix en una situació econòmica molt delicada i hi ha una guerra a Europa. Davant d'aquest fet, hi havia tres opcions: pactar una solució provisional amb la banca d’inversió nord-americana, buscar una via de finançament alternativa (una idea que, segons ha pogut saber l'ARA, s'ha explorat) o deixar l'assumpte per quan l'economia del Barça i la salut dels mercats hagin millorat.

Finalment, tal com va avançar el portal Goal.com i ha confirmat el club, s'ha optat per la primera opció. La junta directiva de Joan Laporta ha pactat un préstec pont de 90 milions d'euros amb Goldman Sachs que se suma al que ja es va fer efectiu, també de 90 milions, durant el mandat de Josep Maria Bartomeu. Un préstec, el de la junta anterior, que porta dos anys de retard respecte als terminis inicials per retornar-lo a causa de les dificultats econòmiques de l'entitat. Aquests 180 milions en total s'engloben dins el finançament de 1.500 milions d'euros que el club vol acabar tancant per poder fer realitat l'Espai Barça.

Des de l'inici del projecte, el club ha optat per vehicular el finançament mitjançant un tercer actor, una decisió que té certs avantatges però que també comporta unes obligacions que poden arribar a lligar de mans i peus l'entitat. “Amb aquest crèdit pont el Barça ha perdut el control de l’operació”, sentencia Marc Ciria, expert financer en el club blaugrana. “El Barça tenia dues opcions per buscar finançament: una en què el Barça tingués el poder de la gestió sobre el préstec fent un tender. Així posava en competència les diferents empreses i entitats finançadores amb la intenció d’obtenir el millor preu per al projecte; i una altra, la que ha triat, que és agafar algú que hi entengui en aquest tipus d’operacions i que ho lideri, cosa que segurament et permetrà aconseguir el finançament d’una manera més ràpida”, exposa el director general de Diagonal Inversiones. 

L'home de negre

“El fet de triar l’opció que ho lideri un tercer pot comportar que el Barça tingui un controller que s'haurà d'assegurar que els diners van on han d’anar i es retornen quan toca”, adverteix Ciria. Però ¿fins on pot arribar el poder d’aquest home de negre posat per Goldman Sachs? “Pot exigir que no es facin certs fitxatges o renovacions de jugadors. Podria vetar operacions d’inversió si el Barça no compleix el pla financer de retorn (que implica incrementar en un 60% els ingressos del dia de partit). El club tindria molt restringida la seva política d’actuació en l’àmbit econòmic”, explica. 

La informació revelada per Goal.com parla d'un interès del 3,5% en aquest préstec pont. Però falta saber si és fix o variable, condicionat a les fluctuacions dels tipus d’interès. Preguntada per l'ARA, la junta de Laporta ha preferit no respondre a aquesta qüestió. “Si és variable és una operació cara”, considera Ciria. D’altra banda, es pregunta si Goldman Sachs s’emportarà una contraprestació o una comissió per aixecar aquesta operació. “Perquè aleshores l’operació ja seria superior al 3,5%”, puntualitza.  

El lligam amb Goldman Sachs

La relació entre el Barça i Goldman Sachs va més enllà de l’Espai Barça. L’entitat nord-americana també va vehicular un refinançament del deute per valor de 595 milions d’euros l’estiu passat que va permetre a la junta de Joan Laporta poder afrontar els pagaments urgents que la situació econòmica heretada li impossibilitaven satisfer. Ara un extreballador de l’Espai Barça explica que, “si Goldman Sachs vol recuperar els diners que ja ha deixat al club, no li queda més remei que ajudar-lo, no pot tancar l’aixeta de cop i volta perquè es dispararia un tret al peu”. En aquestes noves negociacions ha agafat rellevància el tresorer del club, Ferran Olivé, després de la sortida del director general, Ferran Reverter. 

D’altra banda, fonts de l’Ajuntament de Barcelona informen l’ARA que “la següent part de la feina” que han de fer amb el Barça “serà l’adaptació de Montjuïc”, on el primer equip de futbol masculí anirà a jugar la temporada 2023-2024 mentre avancen les obres del Camp Nou. El cost que tindrà per al club blaugrana traslladar-se a l’Estadi Lluís Companys se situa en uns 20 milions d’euros.

stats