Barça

Preocupació pel finançament de l’Espai Barça

Hi ha directius blaugranes inquiets per la dificultat de tancar el préstec de 1.500 milions d’euros amb Goldman Sachs

3 min
Espai Barça

BarcelonaFerran Reverter va agafar el telèfon i va trucar a les persones de Goldman Sachs amb qui havia estat negociant com a CEO del Barça el finançament de 1.500 milions d’euros per a l’Espai Barça. En aquella conversa, entre altres coses, va advertir dels perills que suposa invertir en el club blaugrana avui dia. Només havien passat uns dies des del 8 de febrer, quan va dimitir com a director general. Precisament el seu últim servei al Barça havia sigut viatjar als Estats Units per avançar en les negociacions amb la coneguda banca d'inversió. La comunicació de Reverter va tenir com a objectiu salvaguardar la seva reputació professional. Ara considera que el projecte de futur més important de l’entitat catalana ara mateix no està en les millors mans després de la reestructuració interna feta per Laporta, autoproclamat president executiu del club.

De fet, una part de la directiva expressa en privat la seva preocupació per la dificultat de tancar el finançament de l’Espai Barça que es va proposar en l'assemblea del 23 d’octubre del 2021 i que es va ratificar via referèndum al desembre. Aleshores, la intenció era tenir-lo tancat a tot estirar a principis d’aquest estiu amb el propòsit de començar en aquell moment les obres de remodelació del Camp Nou quan finalitzés la temporada en curs. 

Però diversos factors estan creant alguns dubtes. Sobretot els canvis en la remodelació del projecte, com el fet d’allunyar algunes llotges VIP de la gespa, que alguns experts consideren que implicarà menys ingressos; la invasió russa, que provoca un increment dels tipus d’interès i del preu dels materials de construcció, i la marxa de Reverter, que era l'interlocutor clau amb Goldman Sachs. La conseqüència immediata d’un retard en l’acord per al finançament serà un endarreriment també en el calendari d’obres del projecte, que té previst tenir finalitzada la remodelació del Camp Nou a finals del 2025.

En paral·lel als missatges de dubte, hi ha altres fonts al si de l'entitat que insisteixen que “hi ha bona sintonia amb Goldman Sachs” i que “no hi ha preocupació pel finançament de l’Espai Barça”. El banc nord-americà ja va ser l’encarregat de vehicular amb inversors internacionals el refinançament de 595 milions d’euros a 10 anys i amb la garantia dels drets de televisió que el club va demanar l’estiu passat per poder fer front a les urgències econòmiques més immediates. Ara el finançament que busca el Barça és de 1.500 milions a 35 anys amb una carència de cinc. El préstec es retornaria aportant un terç anual dels ingressos addicionals de 200 milions d’euros que es calcula que reportarà l’Espai Barça a la caixa.

Els 200 milions d'euros d'ingressos addicionals que es calculen a partir de l'Espai Barça.

La situació econòmica segueix sent dura

La reparació de l’economia del club no està sent ràpida. Directius com el vicepresident Rafa Yuste han admès les últimes setmanes que la situació continua sent força complicada. Això provoca que l’entitat necessiti un gran ingrés extraordinari per restablir un balanç que ara mateix, segons fonts coneixedores de la situació, s’encamina cap a un altre tancament de l’exercici amb pèrdues. La venda parcial de Barça Studios i de Barça Licensing & Merchandising (BLM), i l’acord amb CVC, entitat de capital de risc, són les tres "palanques" amb què treballa el club per aconseguir-ho. 

La situació econòmica del Barça no passa desapercebuda als potencials inversors de l’Espai Barça i dificulta possibles alternatives a Goldman Sachs que s’estan estudiant des del club, moltes de les quals provinents de la banca estatal. “A Goldman Sachs no li suposarà cap problema reclamar els diners al Barça amb la contundència que faci falta en cas que no els hi pugui tornar. En canvi, per a CaixaBank o el Santander seria un problema reputacional enfrontar-se al Barça i, en la situació actual, serà complicat que vulguin entrar al projecte tenint en compte que la guerra l'està afectant”, diu un expert en banca consultat per l’ARA. De fet, fonts del club admeten que ja estan vivint una fiscalització forta per part de Goldman Sachs.

Les obres a les graderies no començaran fins al Mundial

D’altra banda, segons ha pogut saber aquest diari, les obres a les graderies del Camp Nou no començaran, almenys, fins a l’inici del Mundial de Qatar, que se celebrarà del 21 de novembre al 18 de desembre del 2022 i implicarà una aturada de les competicions de clubs. El propòsit del Barça és que no afectin els socis i seguidors durant la primera meitat de la temporada vinent i, així, puguin seguir assistint als partits amb total normalitat. Mentrestant, es continua negociant amb l’Ajuntament de Barcelona la tramitació de les llicències d’obres. De cara a l’estiu ja podria tenir la de demolició, imprescindible per iniciar les actuacions a les motxilles dels gols, per exemple.

stats