BARÇA
Esports 22/07/2014

Rosell defensa el fitxatge de Neymar i assegura que ell no es va llegir la "lletra petita" dels contractes

L'expresident del Barça ha declarat durant 3 hores davant del jutge Pablo Ruz i després ho ha fet el director general, Antoni Rossich

Albert Llimós / Pedro águeda
3 min
Sandro Rosell arriba a l'Audiència Nacional acompanyat del seu advocat Ignacio Ayala / EMILIO NARANJO / EFE

Barcelona/MadridSandro Rosell ha declarat durant gairebé 3 hores a l'Audiència Nacional de Madrid pel cas Neymar. L'expresident blaugrana ha estat el primer que s'ha trobat davant del jutge Pablo Ruz, i després ha estat el torn del director general del club, Antoni Rossich. Finalment, la tercera declaració, en aquest cas com a testimoni, ha estat a càrrec del representant de l'empresa auditora Deloitte Artur Amich.

Rosell ha defensat que el fitxatge de Neymar es va fer d'acord amb la legalitat i ha dit al jutge Ruz que ell no es llegia la "lletra petita" dels contractes, però que, després de fer-ho arran de la querella del soci Jordi Cases, ha de felicitar l'assessoria jurídica del club pel seu treball. Per Rosell, l'operació és impecable, segons han explicat fonts jurídiques presents a la declaració. Durant el testimoni de tres hores, Rosell ha xifrat el traspàs en 57,1 milions, 40 en concepte d'indemnització a l'empresa N&N i 17,1 al Santos. Ha estat la primera vegada que Sandro Rosell ha explicat en primera persona el fitxatge de Neymar.

L'inici del cas

El 20 de gener, en una roda de premsa per parlar de l'Espai Barça, Rosell va desafiar Ruz: "Demano al jutge que accepti la querella i em citi a declarar". Tres dies més tard, Rosell dimitia i passava el relleu al seu amic i fins llavors vicepresident esportiu, Josep Maria Bartomeu. El cas va arrencar dos mesos abans, al mes de novembre, quan el soci Jordi Cases va demanar per burofax una explicació detallada del fitxatge de Neymar. Com que no va rebre resposta del club, Cases va presentar una querella per irregularitats en el traspàs del brasiler. Com va explicar uns dies més tard l'advocat del soci, Felipe Izquierdo, la querella es presentava per saber per què es van pagar 40 milions a l'empresa N&N, propietat dels pares del futbolista. El Barça sempre ha defensat que es va pagar aquesta quantitat en concepte d'indemnització al futbolista, per haver-lo fitxat un any abans del que tocava, el 2014, quan tenia els drets federatius i ja no pertanyia al Santos. L'origen del cas, que ha acabat amb la dimissió d'un president i la imputació del club, és una querella per un presumpte delicte d'apropiació indeguda en la modalitat de distracció. Per aquest motiu, Rosell ha contestat a les preguntes de Ruz, el fiscal José Perals i l'advocat de l'Estat, i s'ha negat a contestar a les preguntes de Felipe Izquierdo durant la declaració i tampoc ha volgut respondre a la premsa en la seva sortida de l'Audiència Nacional, com es pot veure en aquest vídeo.

Segons el Barça, el problema d'aquest cas és simplement d'interpretació jurídica. L'Agència Tributària considera que aquests 40 milions són part del salari del jugador i han de tributar a Espanya com a rendiment de treball. L'empresa N&N ja va pagar al fisc brasiler 8 milions d'euros en concepte de benefici empresarial, mentre que el Barça a través d'una declaració complementària va pagar més de 13 milions a Hisenda en concepte de salari. Fonts del club blaugrana asseguren, per tant, que el Barça recuperarà un dels dos pagaments que ja s'han efectuat.

En tot cas, després d'escoltar Rosell i Rossich, el jutge Ruz decidirà si també imputa l'actual president, Josep Maria Bartomeu, i el vicepresident econòmic, Javier Faus, tots dos firmants d'una part dels contractes signats amb Neymar i les empreses propietat del seu pare, que també podria ser imputat. El Barça espera que la querella contra Rosell s'imputi, ja que d'aquesta manera el cas ja no seria competència de l'Audiència Nacional i passaria a Barcelona.

stats