Barça
Esports Barça 02/03/2015

El judici d'MCM contra el Barça torna a enfrontar Rosell i Laporta

L'actual directiva acusa l'expresident de signar un contracte de 25 anys, contrari als estatuts

Albert Llimós
3 min

BarcelonaLa vista civil en què MCM reclama al Barça 100 milions d'euros d'indemnització per incompliment del contracte de publicitat a La Masia ha començat aquest dilluns amb la declaració de Joan Oliver, exdirector general del club blaugrana. La defensa de l'entitat culer la porta el bufet Baker and McKenzie, mentre que la demanda és responsabilitat de l'empresa d'Antonio García Valdecasas. A la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet hi han anat com a testimonis, entre d'altres, Sandro Rosell i Joan Laporta, que s'han evitat a l'entrada, i han tornat a evidenciar el distanciament entre tots dos. L'actual directiva i el mateix Rosell han acusat Laporta de signar un contracte de 25 anys amb MCM, quan ja s'havien produït les eleccions i havia de prendre el relleu Rosell i la nova junta entrant.

L'últim en declarar ha estat Joan Laporta, que ha estat a la Ciutat de la Justicia des de les 9 del matí, però s'ha trobat a un pas de no poder declarar perquè ho volia fer en català i no hi havia cap intèrpret. Com que el lletrat de la part actora, Mario Conde, no parla català, el jutge ha volgut posposar la declaració, tot i que eren ja les tres del migdia. Finalment, Conde ha dit que faria l'esforç d'intentar entendre'l. L'expresident ha estat advertit dues vegades pel jutge, que li ha demanat que "mantingui la deguda compostura". Laporta ha defensat que van signar per 25 anys perquè era un contracte "novedós", que s'havia de rendibilitzar a "llarg termini".

Després de la primera declaració d'Oliver, el torn ha estat pel representant legal del Barça, el directiu de l'àrea patrimonial, Jordi Moix, que ha defensat que "el contracte segueix en vigor i el Barça no l’ha incomplert". Per Moix, MCM no ha fet "propostes concretes de comercialització" i ha denunciat que en el darrer any MCM no ha assistit a les reunions tècniques entre ambdues parts.

El contracte entre MCM i el Barça va néixer durant el mandat de Joan Laporta, però el desembre de 2010, Sandro Rosell va modificar-lo, reduint els terminis fixats per l'anterior equip de govern, que havia concedit una explotació comercial de la façana de 25 anys. Amb el nou contracte va passar a ser de cinc anys, amb dos més prorrogables, ja que segons la junta entrant s'incomplien els estatuts. L'empresa va seguir treballant amb el club, buscant una manera de comercialitzar la façana de la Masia, però aquí van aparèixer les discrepàncies que han derivat en la demanda de 100 milions. MCM va fer dues propostes per rendibilitzar el projecte, que el club va descartar perquè suposava una associació de marques que "extralimitava" el contracte, ha dit Moix. També ha declarat en aquest sentit el director comercial del Barça, Laurent Colette. MCM volia rendibilitzar comercialment la façana a través d'una plataforma empresarial, on hi intervenien el Banc Santander i PIMEC. "Quan vaig veure una roda de premsa amb el Santander em vaig espantar, i li vaig dir al director general, 'què esteu fent?'", ha dit el vicepresident econòmic, Javier Faus, que ha detallat que aquest projecte perjudicava La Caixa, un dels patrocinadors del club. "Ho prohibeixo. M’alarmo. Quan veig el logo nostre amb el del Santander, m’alarmo", ha sentenciat Faus.

Quan ha arribat el torn de Sandro Rosell, el lletrat de l'acusació Mario Conde li ha preguntat si recordava una trobada entre García Valdecasas, el mateix Conde i Rosell. Segons l'advocat, Rosell va dir en aquella trobada que de Red Bull i Cacaolat se n'encarregaria ell, en referència a possibles patrocinadors per a la façana de la Masia. "No me'n recordo", ha contestat l'expresident. "El que feia el Barça és ajudar al màxim per aconseguir el seu 50%", ha remarcat Rosell, ja que la meitat dels beneficis obtinguts anaven destinats al Barça. L'expresident ha volgut mostrar el seu malestar per l'extensió del contracte signat per Laporta i el fet que s'acordés quan l'anterior directiva havia de donar el relleu a la junta entrant. "Vint-i-cinc anys em sembla escandalós, també que es firmi quan entra un altre equip de govern. Els dos contractes em van estranyar moltíssim", ha explicat Rosell.

Des del Barça, es defensa que van posar en contacte MCM amb els principals patrocinadors del club, i que hi van haver reunions amb Mediapro, Nike i Qatar, que no van mostrar interès en el projecte de publicitat per a la Masia. D'aquesta manera, els lletrats de Baker & Mckenzie han volgut ressaltar que el club va col·laborar per tirar endavant el projecte, mentre MCM mai va fer cap proposta que s'adequés al contracte signat. L'exdirector general, Antoni Rossich, ha explicat que ell no va ser qui va negociar el contracte, a diferència del que han dit els seus predecessors, i ha acusat MCM de "no conèixer "aquest negoci". De fet, Rossich ha anat més enllà i ha dit que al juny del 2010, quan va entrar al club, ja va dubtar que es pogués fer "negoci" amb l'explotació comercial de la façana de la Masia.

stats