CICLISME
Esports 02/05/2018

Bartali, el campió del Giro que va salvar la vida de 800 persones

Israel concedeix la nacionalitat a títol pòstum a l’italià per haver salvat jueus

i
Toni Padilla
2 min
El fill de Gino Bartali, assenyalant el nom del seu pare al Jardí dels Justos en una cerimònia de l’any 2013.

BarcelonaA l’oest de Jerusalem, al Memorial Yad va-Xem, on es recorden les víctimes de l’Holocaust, els noms d’aquelles persones que van ajudar a salvar les vides de jueus durant el nazisme perduren, esculpits en pedra al Jardí dels Justos Entre les Nacions. Des de l’any 2013, a l’espai dedicat als italians, hi apareix el nom d’un dels millors ciclistes de la història, Gino Bartali. Ahir, a Yad va-Xem, el govern d’Israel va anar més enllà i va concedir la nacionalitat a títol pòstum a Bartali, ja que el dues vegades campió del Tour va arriscar la seva vida per salvar la de jueus italians.

L’acte, amb cert aire solemne, es va iniciar amb unes voltes simbòliques de l’equip israelià de ciclisme al voltant del museu, i va concloure amb el lliurament a la neta de Bartali, Giogia, del certificat que reconeix el seu avi com a ciutadà honorari de l’Estat d’Israel. “He vingut avui aquí per donar testimoni de la seva humanitat i bondat. Era un home de pau”, va dir la neta. Bartali, catòlic devot, va néixer a Florència el 1914 i durant la seva trajectòria professional va guanyar tres vegades el Giro d’Itàlia i dues el Tour de França. Durant dues dècades, Itàlia es va dividir entre els defensors de Bartali i els de Fausto Coppi. La lluita entre els coppiani i els bartaliani anava més enllà de l’esport, ja que Coppi va ser convertit en el símbol de l’esquerra, en ser un home fred de ciutat, i Bartali, en un símbol de la dreta, en ser un home conservador molt creient. Eren els anys en què el Partit Comunista i la Democràcia Cristiana lluitaven pel poder. I els dos esportistes es van convertir en un símbol sense voler-ho ni demanar-ho, ja que cap dels dos encaixava de veritat en la imatge que es pretenia tenir d’ells.

“Bartali va ser un heroi italià, però també un heroi del poble jueu i de tota la humanitat”, va dir ahir Sylvan Adams, l’empresari que està apostant tant pel ciclisme a Israel que ha aconseguit que les tres primeres etapa del Giro d’Itàlia, que comença demà, es facin a Israel. Per promocionar-ho, els organitzadors del Giro han reivindicat la figura de Bartali, ja que es va descobrir que s’havia jugat la pell per salvar jueus.

La història de Bartali no es va descobrir fins al 2003, quan els fills de Giorgio Nissim, un activista antifeixista jueu, van descobrir remenant els papers del pare que Bartali l’havia ajudat. El ciclista, que veia com els seus èxits havien sigut utilitzats pel règim de Mussolini durant els anys 30, amagava dins de la seva bicicleta la documentació que va salvar la vida de 800 jueus un cop els alemanys van ordenar la detenció de tots els ciutadans d’aquesta religió, per enviar-los als camp d’extermini. Bartali, admirat pels italians, entregava passaports falsificats destinats a salvar la vida de centenars de persones. Entre els anys 1943 i 1944, els seus entrenaments van servir per salvar vides i, de passada, li van permetre mantenir-se en forma per guanyar el Giro el 1946 i el Tour el 1948, quan amb 34 anys va sorprendre a tothom.

Bartali, però, mai va explicar què havia fet durant la guerra. I l’homenatge del campió que és recordat al Jardí dels Justos Entre les Nacions li va arribar després de la seva mort, l’any 2000.

stats