Barça-Zalgiris per una plaça a la 'final four': les claus d'una eliminatòria trampa
L'equip blaugrana no es confia i espera una eliminatòria molt física, lenta i tàctica

BarcelonaSi el Barça vol disputar la final four de l'Eurolliga per tercer any consecutiu, haurà d'eliminar el Zalgiris. L'equip lituà té més talent que prestigi i no posarà les coses fàcils al conjunt culer. Algunes de les claus de l'eliminatòria, que comença aquest dimecres (20 h, DAZN) al Palau Blaugrana, són aquestes:
Atacs molt mastegats. El Zalgiris és un equip que se sent còmode gestionant possessions llargues. “Hem d’estar preparats per a una eliminatòria molt dura, semblant a la del Bayern Munic. Les seves virtuts són molt semblants. És un equip que juga amb poques possessions i molta paciència. Ens hem de preparar per a una eliminatòria molt física, lenta i tàctica", avisa Sarunas Jasikevicius.
Gestió de l'escenari. Com en les últimes temporades, el Barça és el favorit per guanyar l'eliminatòria de quarts de final i gestionar això no sempre és fàcil. “Sabem que haurem de patir, però hem de jugar amb confiança. El nostre equip juga millor amb pressió. Si volem ser campions, no hem de posar excuses. Hem de saber conviure amb la pressió sense deixar de disfrutar", diu Jasikevicius.
Control del ritme. Quan el Barça enllaça bones defenses amb atacs ràpids, el seu caràcter canvia. Si és capaç de generar situacions de contraatac i transició, l'equip blaugrana tindrà més facilitats per sumar punts. “No hem de deixar que ningú imposi el seu ritme. Hem de buscar un bàsquet ràpid i alegre, però limitant les pèrdues de pilota. Hem de jugar amb el nostre ritme, no amb el seu. Si juguem el nostre bàsquet, hauríem de guanyar”, assegura Nikola Mirotic.
Avantatge de pista. El Barça jugarà dos partits com a local en tan sols 48 hores. Assegurar les dues victòries al Palau Blaugrana és bàsic en una eliminatòria a cinc partits. "Hem d’aprendre dels últims dos anys, quan vam perdre un dels dos primers partits a casa. Crec que el primer partit de l’eliminatòria serà clau", avisa Mirotic.
Finals ajustats. Al Zalgiris no li tremola el pols quan arriben els finals ajustats. “Són un dels millors equips de l’Eurolliga en els últims cinc minuts de cada partit, quan el marcador està ajustat. Sembla que no tinguin aquest tipus de jugadors, però sempre troben el camí per guanyar", opina Jasikevicius.
Excés de confiança. Els seguidors del Barça van celebrar no competir contra rivals com el Fenerbahçe, el Partizan o el Maccabi, però relaxar-se pot ser un pecat mortal. “Serà difícil convèncer els aficionats que el rival és molt dur, però estem intentant convèncer els jugadors. Ells ho entenen perquè respecten la trajectòria del Zalgiris", resumeix Jasikevicius.
Baixes al perímetre. El Barça no podrà comptar amb Cory Higgins per al primer partit de l'eliminatòria i el Zalgiris té la baixa de Kenan Evans. Saras confia en poder utilitzar Àlex Abrines amb normalitat. "Portem vuit mesos de temporada i tots els jugadors tenen problemes petits, però és el que hi ha”, recorda. "La situació de Higgins és una llàstima perquè és molt competitiu i important per a nosaltres", afegeix Mirotic.
Control de les emocions. Per a Sarunas Jasikevicius i Rokas Jokubaitis aquesta no serà una eliminatòria qualsevol, ja que juguen contra el seu exequip. "Soc l’entrenador principal, però l’atenció ha d’estar en els jugadors. Hem de gestionar aquestes situacions. He jugat més de 30 vegades contra el Zalgiris, primer com a jugador i després com a entrenador", diu Jasikevicius.
Exigència de títols. Després de les últimes decepcions, el Barça necessita títols per tranquil·litzar el seu entorn. “Les sensacions que em transmet l’equip són molt bones. Tenim ganes de jugar aquests play-offs. Som conscients del que s’espera de nosaltres. Complir els nostres objectius és una motivació”, opina Mirotic.
Noms propis. Després d'una temporada en què les rotacions han sigut més intenses, arriba el moment dels jugadors decisius. "Cada jugador entén el seu rol i pot ajustar-lo en funció del que necessita l'equip en cada moment", explica Mirotic, a qui encara dolen algunes crítiques antigues.