Esport
Esports16/05/2020

El desconfinament multiplica l’esperit esportiu de la gent

La marca de rellotges Suunto comptabilitza el doble d’activitats ara que abans del 13 de març

Natalia Arroyo

BarcelonaSegons ha recopilat la marca de rellotges Suunto a partir dels seus dispositius actius a Espanya, durant el primer trimestre de l’any només el 35,7% dels usuaris van tenir l’hàbit de sortir a fer esport. Ho concentraven sobretot en els caps de setmana, però el que era habitual era que només un de cada quatre s'activés de dilluns a divendres. En cap cas ho feien massivament a les sis o les set del matí. La dada des del 2 de maig, quan el confinament va obrir la porta a sortir a fer activitats a l’exterior en unes franges concretes, ha pujat fins gairebé el 60% d'usuaris actius de mitjana. En concret, el dia 2 es va superar el 70% d'usuaris actius. El primer dia que es va poder sortir van sortir a córrer, a caminar o en bicicleta gairebé el doble d’usuaris que en un dia qualsevol.

El primer cap de setmana es van tocar pics del 70% i el 64%, però els següents dies la dada ha tendit a la normalització i ara ronda el 55% de mitjana. Els punts d'activitat durant l'estat d'alarma corresponen a usuaris que activaven l'opció d'esport outdoor per córrer pel pàrquing o fer escales a l'edifici de casa.

Cargando
No hay anuncios

L'aplicació Strava, a través del seu projecte Flyby, permet veure d'una manera molt visual aquesta presència massiva d'esportistes a l'aire lliure en aquests primers de maig. Comparant l'últim dissabte abans del confinament i el primer dissabte de maig de l'any passat, la concentració d'esportistes en la franja que va de les 6 h a les 10 h és evident.

Les xifres amaguen altres tendències esportives de la població després de dos mesos d’estar confinats a casa. Una d’elles és que l’esport indoor, únic recurs per mantenir-se actiu en els dies de reclusió, no ha arrelat prou. Fer bicicleta al corró, fer ioga o altres circuits d’entrenament d’intensitat han sigut un entreteniment puntual que s’ha oblidat quan s’han obert les portes a l’exterior. Entre l’1 de gener i el 13 de març, el 19,6% dels usuaris van practicar alguna activitat a cobert, una dada que es va doblar durant l’estat d’alarma (37,9%). Però passat l’1 de maig han tornat xifres més baixes, tot i que superen les del primer trimestre de l’any (23,2%).

Cargando
No hay anuncios

En total, el percentatge d’usuaris actius que ara practiquen algun tipus d’esport, ja sigui a l’interior o a l’aire lliure, ha augmentat considerablement des del 2 de maig: d’una mitjana d’usuaris actius que rondava el 50% s’ha passat ara al 85%. Dos mesos de reclusió han despertat l'interès i la necessitat de practicar esport de la ciutadania. “Aquests dies de confinament la gent s’ha engrescat a fer activitats esportives amb vídeos”, constatava Toni Caparrós, doctor en activitat física i esportiva i professor d’INEFC en un article anterior.

El teletreball i els horaris

Hi ha factors que poden explicar aquest interès creixent per l'esport més enllà del coronavirus, com el canvi d’hivern a primavera, la flexibilitat horària a la feina derivada del teletreball o el fet que els gimnasos i altres instal·lacions esportives estiguin tancades. "Crec que hi ha il·lusió per tornar als gimnasos i s'està veient en cada fase de la desescalada. Quan es va poder fer esport, tothom va sortir a córrer. Quan es puguin obrir els centres d'entrenament, també es veurà que hi ha ganes", deia a Efe el director general del Grup Altafit, José Antonio Sevilla. Una enquesta a més de 8.200 persones amb quota de gimnàs ressenyava la setmana passada que nou de cada deu seguiran apuntades (87,9%) i que la meitat (54,3%) seguirien inscrites fins i tot si s'apugessin els preus fins a un 10%.

Cargando
No hay anuncios

¿I com afecten les franges horàries a l’augment de l’activitat esportiva a l’exterior? Aparentment poc, tot i que ha obligat molts esportistes a adaptar els seus horaris per encaixar-los en els horaris establerts. Suunto tenia comptabilitzat que els pics horaris amb més usuaris actius en el primer trimestre de l'any eren les 12 h, les 13 h i les 20 h. Ara, per raons òbvies, la cosa ha canviat i ho són les franges entre les 9 h i les 10 h i a les 22 h. Durant el confinament la gent va mantenir els ritmes previs a l’estat d’alarma i feia esport abans dels àpats principals (13-14 h i 20-21 h).