Societat 01/05/2020

Els adults de 6-10 h i 20-23 h, els més grans de 70 anys de 10-12 h i 19-20 h i els nens de 12-19 h: així podràs passejar

En els pobles de menys de 5.000 habitants no hi haurà límits

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Els nens miren des de l'exterior

MadridEl govern espanyol va detallar aquest dijous les condicions en què podrem sortir a passejar i fer esport a partir d'aquest dissabte, 2 de maig, i avui divendres s'ha publicat una ordre ministerial al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) on es detallen totes les condicions.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha acceptat la petició de les comunitats d'establir limitacions per franges horàries. Però ha decidit excloure d'aquestes condicions les poblacions de menys de 5.000 habitants durant un interval de 17 hores. En els municipis més petits, que representen més del 80% del total de l'Estat però que integren un 12% de la població, no caldrà complir aquests requisits. "No fa falta i es podran fer activitats des de les sis del matí fins a les onze de la nit perquè no hi ha risc per als habitants que hi hagi aglomeracions", ha dit Illa. Aquestes són les franges horàries:

Franges horàries per sortir a passejar i a fer esport a partir del dissabte 2 de maig

De 6 a 10 h i de 20 a 23 h

Passejades i pràctica d'esport individual per a adolescents de 14 a 18 anys i adults fins a 70 anys sense problemes de mobilitat

De 10 a 12 h i de 19 a 20 h

Més grans de 70 anys i persones dependents que requereixin sortir acompanyades d'un cuidador

De 12 a 19 h

Menors de 14 anys

Quines seran les condicions per sortir?

Molt similars a les ja establertes per a les passejades dels nens. En el cas dels menors de 14 anys, es compleix el que la Moncloa ha dit de la regla 1+1+1+1: 1 responsable, 1 cop al dia, 1 km de radi de casa, 1 hora. Pel que fa als més grans de 14 anys, per passejar, serà la regla 2+1+1: 2 persones de la mateixa unitat familiar, 1 cop al dia, 1 km de radi de casa. Segons l'ordre publicada al BOE, no hi ha límit de temps, però s'ha de respectar els horaris establerts i mantenir la distància de seguretat. També fixa una excepció: les persones que, per motius de conciliació, no puguin sortir en les franges establertes podran fer-ho a qualsevol hora del dia, sempre i quan puguin acreditar aquesta condició.

I les condicions per als esportistes?

Pel que fa als esportistes, sempre hauran de practicar esports individuals –pot ser amb bicicleta– i no tindran límit de temps durant la franja horària en què surtin, sigui el matí o la tarda, però no podran sortir del seu municipi.

Què passa amb els pares amb fills menors de 14 anys? Poden sortir dos cops?

En teoria no. Illa ha especificat que la regla important és que només es faci una passejada al dia. Si es tenen fills i es vol sortir amb ells, haurà de ser de 12 h a 19 h. I en aquest cas les passejades hauran de continuar sent d'una hora.

Es pot continuar sortint per passejar el gos?

Sí, aquesta regla no canvia. Les persones que tinguin un gos podran sortir sempre que ho considerin oportú.

Què passa si no arribo als 70 anys però la meva parella sí?

Si voleu sortir junts caldrà que sigui durant l'horari per a persones definides com a vulnerables, és a dir, de 10 a 12 h i de 19 a 20 h.

Per on es podrà córrer, i passejar?

Dependrà dels límits que estableixi cada municipi. Barcelona ha anunciat aquest dijous que reobrirà alguns dels parcs però no les platges. Madrid, en canvi, no reobrirà cap dels espais verds per "prudència i evitar aglomeracions". Paradoxalment, es podrà córrer per la Gran Via però no pel parc d'El Retiro. Saragossa ha decidit fer per a vianants algunes grans vies per ampliar la distància de seguretat entre persones. El BOE estableix que es podrà circular per qualsevol via o espai d'ús públic, inclosos els espais naturals i zones verdes autoritzades, tot i que no es podrà accedir a instal·lacions esportives tancades. Tampoc es podrà fer servir vehicle motoritzat ni transport públic per desplaçar-se per tal de passejar o fer esport.

Quines són les mesures de seguretat que cal complir?

En tots els casos serà imprescindible complir amb la distància de seguretat i no aturar-se a parlar amb altres persones. S'exclouen de totes les activitats les persones amb símptomes de coronavirus o que estiguin en ple període de quarantena. Tampoc poden sortir els residents en centres sociosanitaris de gent gran. Per a la pràctica d'esport no és recomanable l'ús de mascareta, tal com va detallar ahir dimecres el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Sí que és "altament recomanable" per passejar, tal com també es va recomanar als pares amb fills. Ara bé, per a les persones amb afeccions respiratòries la mascareta no és sempre la millor eina i cal consultar amb un especialista, va apuntar el doctor Simón.

Quan entra en vigor la norma?

Avui s'ha publicat una ordre ministerial al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) perquè les condicions entrin en vigor la mitjanit del 2 de maig. També, durant el dia, el ministeri de Sanitat publicarà una guia per aclarir els dubtes que Illa no ha sabut resoldre.

Què havia proposat la Generalitat?

El Govern va presentar fa dos dies la seva proposta de desconfinament per franges horàries, que era molt més limitada que l'aprovada pel ministeri de Sanitat. Tenia els següents horaris:

  • 6 a 8 h: fer esport.
  • 8 a 9 h: mobilitat.
  • 9 a 11 h: mobilitat de persones grans i persones amb discapacitat.
  • 11 a 13 h: podrien sortir de casa els infants fins a cinc anys.
  • 13 a 16 h: neteja i desinfecció.
  • 16 a 18 h: joves d'entre 6 i 13 anys.
  • 18 a 20 h: adolescents d'entre 14 i 17 anys i tots els adults que no es desplacen al seu centre de treball, que fan teletreball o bé no tenen feina o han estat afectats per un ERTO.
  • 21 h: fer esport.
stats