Rugbi
Esports 29/04/2022

Crisi al rugbi espanyol després que la selecció hagi sigut expulsada del Mundial per alineació indeguda

El president dimiteix mentre s'investiga si s'ha falsificat el passaport del jugador Gavin van den Berg

2 min
Gavin Van den Berg, jugador de la selecció espanyola de rugbi

BarcelonaCrisi al rugbi estatal. Alfonso Feijoo, president de la Federació Espanyola de Rugbi (FER), ha anunciat que dimitirà del seu càrrec després de l'expulsió de la selecció del Mundial de França 2023 com a conseqüència d'una irregularitat comesa amb el jugador Gavin van den Berg, d'origen sud-africà. Feijoo també ha anunciat l'ajornament de la final de la Copa del Rei en què aquest cap de setmana hauria de jugar l'Alcobendas, el club al qual pertany el jugador i que estaria darrere de la presumpta falsificació del passaport.

"En soc responsable, però no som els culpables del que ha passat. Entenc la decepció de jugadors, staff i aficionats. Però em costa entendre la decisió de World Rugby basant-se en les circumstàncies excepcionals. Recorrerem, la sanció ens sembla desproporcionada, ja que perdem als despatxos el que hem guanyat al terreny de joc", ha explicat. En la seva intervenció Feijoo ha explicat el cas de Gavin van den Berg, que hauria estat convocat gràcies a una presumpta falsificació del passaport. Hi estarien implicats tres membres de l'Alcobendas, on Van den Berg juga. Els responsables de la FER també han dit que els fets s'han posat en coneixement de la Fiscalia, per si es considerés que s'ha comès un delicte, i que el procediment disciplinari continua en marxa.

El màxim organisme internacional d'aquest esport, la World Rugby, va decidir que Gavin van del Berg no podia jugar amb la selecció espanyola, per la qual cosa va restar cinc punts a Espanya per cada un dels partits en què el jugador va ser alineat, fet que suposa la desqualificació de combinat per al Mundial de França 2023. El cas neix en una reclamació de la Federació Romanesa de Rugbi (FRR) sobre l'elegibilitat de Gavin van den Berg. A més de la resta de punts, la World Rugby també va sancionar Espanya amb 25.000 lliures de multa.

A l'espera del dret d'apel·lació d'Espanya, la deducció de 10 punts aplicada a la taula de classificació per al Mundial de rugbi de l'any vinent implica que Romania es classificarà com a Europa 2 al Grup B en substitució d'Espanya, i Portugal substituirà Romania al torneig de classificació final (repesca) el novembre d'aquest any. Espanya es va classificar per al Mundial 24 anys després de l'última vegada, el 1999, després de guanyar el 13 de març Portugal per 33 a 28.

El jugador del Lexus Alcobendas Gavin van den Berg va néixer a Sud-àfrica, però juga a Espanya des del 2018, encara que segons la Federació Romanesa (FRR) hauria presentat papers falsos per poder accedir a la selecció. Segons ha informat el diari francès Le Figaro, "el jugador hauria estat al seu país d'origen durant la pandèmia, cosa que hauria trencat el fil dels tres anys de residència" necessaris per obtenir la nacionalitat.

stats