Esports 21/04/2018

L’Espanyol reinicia el projecte

L’entitat defensa que els cessaments eren necessaris per frenar el declivi de l’equip

Roger Requena
3 min
Quique Sánchez Flores, exentrenador de l’Espanyol, acomiadant-se ahir dels seus col·laboradors.

Sant Adrià del Besòs“Hem pensat que era millor fer el canvi en aquest moment perquè l’equip acabi més content del que està, per tenir més temps per planificar la temporada vinent i perquè considerem que amb aquest cos tècnic ja no podíem millorar”. Així va argumentar ahir el vicepresident de l’Espanyol, Carlos García Pont, la decisió presa pel consell d’administració de cessar el director esportiu, Jordi Lardín, i el tècnic, Quique Sánchez Flores. “Aquestes coses no passen d’un dia per l’altre. Hi ha variables que van sumant i que un dia es desencadenen: el joc de l’equip, la poca alegria de l’entorn, declaracions que no ajuden...”, va afegir sobre la decisió dràstica. El projecte blanc-i-blau es torna a reiniciar dos anys després.

Aleshores l’Espanyol venia d’un curs de patiment amb Sergio González i Constantin Galca. Ara, amb la plantilla més cara de la història, un pressupost força més alt i Quique a la banqueta, sumen els mateixos punts, per la qual cosa la decepció ha sigut encara més gran. El tècnic va acomiadar-se ahir de la Ciutat Esportiva a mig matí després de recollir les seves coses, però no va voler aturar-se a donar cap explicació, i sembla improbable que ho faci en els pròxims dies. Quique se sentia enganyat per unes promeses incomplertes, però el consell no opina el mateix: “El projecte de l’Espanyol primer va ser un, per unes circumstàncies fora del nostre control [les restriccions del govern xinès] s’ha alentit el projecte. Pot haver-hi hagut algun malentès, però sense mala fe. No creiem que hàgim enganyat ningú”. Pont també va referir-se a la possible sortida de Quique a l’Stoke City al gener: “Va ser ell qui no va voler marxar. Nosaltres no vam dir que no, simplement ell no ho va preguntar”.

La decisió de cessar-los la va prendre el consell en una reunió de dues hores després de parlar amb Òscar Perarnau, a qui consulten setmanalment diverses qüestions de manera privada. El director general esportiu va agrair la professionalitat dels dos acomiadats, amb qui el club ha de negociar ara la liquidació dels seus contractes. Així mateix, Perarnau va traçar les primeres línies mestres del que serà el tercer curs sencer amb Chen Yansheng: “Voldria que el primer equip i el futbol base tinguessin una mateixa identitat. Això s’ha treballat, al filial habitualment som dominadors en el joc, i al primer equip som un equip de la part mitjana de la taula a qui li costa dominar els partits. Ens agradaria aproximar-nos a una identitat conjunta”, va apuntar, si bé va especificar que per a això cal “paciència”.

Ell decidirà qui ocuparà les posicions de director esportiu i de tècnic. L’opció de David Gallego, que ocuparà el rol d’entrenador fins a final de curs, “no està descartada”, si bé el mateix Perarnau va reconèixer que l’obligació de la secretaria tècnica és “tenir perfils d’entrenadors i de directors esportius”. Felipe Sanchón, fins ara secretari tècnic, ocuparà temporalment el rol de director esportiu, mentre que Antonio Uceda farà el mateix al filial.

David Gallego ha dirigit aquest dissabte el seu primer entrenament amb el primer equip

Gallego, un tècnic de la casa

Precisament del filial arriba un David Gallego que va presentar-se “amb molta il·lusió, molt capacitat i confiat” en les seves possibilitats. El de Súria és un tècnic de club que creu molt en el planter espanyolista. Un bon exemple ha sigut el rendiment de joves com Aarón, Roca, Navarro o Melendo, que ja va tenir al juvenil -on va guanyar dues lligues- i al filial, i que ara tenen fitxa amb el primer equip. “En aquest club es mira primer a baix, i jo estic convençut que quan apostin per alguns d’ells, rendiran”, va confessar fa poc en una entrevista a l’ARA. El seu perfil és oposat al de Quique: prefereix apostar per jugadors joves i del planter.

A l’hora d’acceptar la proposta de Perarnau de fer-se càrrec del primer equip no ho va dubtar. I això que el director general esportiu havia rebut diferents ofertes d’altres tècnics en les últimes hores. “Em quedo amb la seva humanitat, personalitat i proposta de joc. Coneix molts jugadors, la casa, sabem com treballa”, va valorar-lo Perarnau. Ara a l’ascens del filial s’hi suma un nou repte: mantenir el primer equip a Primera.

stats