Un final esbojarrat i força patiment: el camí de l'Espanya de Pedri per ser a les semifinals (5-2)

En dos minuts el combinat olímpic estatal ha passat d'estar fora dels Jocs a forçar la pròrrogar i acabar superant la Costa d'Ivori

4 min
Celebració de la selecció espanyola

Tot i que en un partit de futbol és important entrar-hi amb bon peu, el més important és com s'acaba. La selecció espanyola olímpica ha començat perdent contra la Costa d'Ivori i ha vist com en menys de deu minuts també s'ha quedat sense Òscar Mingueza. El futbolista blaugrana, que tornava a jugar després de fer-se una contractura al bíceps femoral en el primer partit dels Jocs, s'ha ressentit de la seva lesió tot just començar i el madridista Vallejo, més central que lateral, l'ha substituït al carril dret. Però, malgrat perdre per lesió un jugador tan aviat i veure com encaixava un gol als deu minuts, el combinat estatal s'ha refet per empatar en un duel que encara es reservava un gir final esbojarrat. Al minut 90 els africans s'han avançat de nou, però ni un minut després, en la primera pilota que ha tocat Rafa Mir, Espanya ha tornat a empatar un duel que s'ha acabat decidint a la pròrroga amb un gol de penal de Mikel Oyarzabal i dues dianes més de Mir (5-2). Ara s'enfrontaran a les semifinals als amfitrions, el Japó, que superat Nova Zelanda als penals (0-0, 4-2). El Brasil de Dani Alves i Mèxic jugaran l'altra semifinal.

El gol matiner del conjunt africà ha sigut obra del central del Manchester United i ex del Vila-real i del planter de l'Espanyol Eric Bailly. El defensor ivorià ha culminat amb una rematada tan poc ortodoxa com efectiva un servei de córner en què ha sabut superar la marca dels defensors Eric García i Pau Torres (0-1, 10'). Això ha generat uns minuts d'imprecisió a les files de l'equip dirigit per Luis de la Fuente, però, de mica en mica, s'han anat recuperant i han començat a dominar la pilota.

El domini, però, si bé deixava bones sensacions, no es traduïa en ocasions clares fins que el català Dani Olmo, més murri que ningú, ha aconseguit empatar el partit quan tot just es complia la mitja hora de joc. El jugador del RB Leipzig ha anat a buscar una centrada al segon pal i, malgrat que el defensor Wilfred Stephane Singo tenia la posició guanyada, Olmo ha aprofitat la cessió del futbolista amb el pit cap al seu porter per anticipar-se en qüestió de segons i enviar la pilota al fons de la xarxa amb la punta del peu (1-1, 30').

El gol ha esperonat el combinat estatal, però, a base de moments puntuals de rauxa que naixien, sobretot, en centrades laterals, el porter Unai Simón s'ha hagut de lluir desviant una potent rematada des del cor de l'àrea de Youssuf Dao. Espanya es refaria d'aquest ensurt i Pedri, amb una rematada mossegada per damunt del travesser, i Oyarzabal, amb un gol anul·lat per fora de joc, han tornat a acostar Espanya a la sensació de perill.

A la represa, continuaria la tònica dels últims minuts del primer temps, amb el conjunt de De la Fuente dominant la pilota, intentant construir ocasions a base del triangle que formaven Dani Olmo, Juan Miranda i Pedri combinant a la banda esquerra, mentre la Costa d'Ivori es defensava ferma, sense dubtes, i esperava el seu moment al contraatac. Tot i que el signe del marcador no tornaria a canviar fins ben arribat el minut 90, el madridista Marco Asensio hauria pogut vestir-se de golejador, però la seva rematada, després d'una errada del porter rival, ha acabat al travesser.

Final esbojarrat

El moment més boig del partit arribaria al minut 90. El futbol és un esport en què els minuts poden avançar sense que passi res i, de cop, marcar el destí d'un equip en qüestió d'un parell de minuts. En una jugada aïllada, Max Gradel s'ha enviat una fuetada que, amb fortuna perquè l'ha desviat lleugerament Vallejo i ha enganyat Unai Simón, ha acabat amb el gol de la Costa d'Ivori (1-2, 90'). De la Fuente ha fet entrar el corpulent ariet Rafa Mir (1,91 metres) i en menys de dos minuts el seu pla ha funcionat. Centrada al cor de l'àrea dels africans a la desesperada i, després d'una badada defensiva, Mir ha recollit la pilota per empatar i forçar la pròrroga en un partit que semblava perdut (2-2, 92').

Recorden com començava aquesta crònica? Afirmant que si bé és important començar amb bon peu, més ho és acabar amb encert. Bailly, que ha iniciat el partit amb un gol, ha acabat cometent a la pròrroga un penal que, després de la magnífica execució d'Oyarzabal, suposaria que Espanya s'avancés per primer cop al marcador (3-2, 98'). El col·legiat ha hagut d'anar al monitor a revisar la pena màxima abans de xiular-la, però el central del Manchester United havia bloquejat una rematada de Pau Torres amb el puny en alt, com si fos Superman, i havia desviat la pilota amb el braç. Encara quedaven minuts per al final del temps extra, però la calma arribaria de nou, de les botes de Rafa Mir, que amb un potent xut creuat ha sentenciat el partit (4-2, 117') i, després, ha tancat la maneta amb una nova diana del davanter murcià (5-2, 121'). Malgrat patir, la selecció espanyola de l'incombustible Pedri ja és dins de la lluita per les medalles.