Allau de crítiques a Rubiales pel petó no consentit a Jennifer Hermoso

La Generalitat de Catalunya, Miquel Iceta i Irene Montero, entre d'altres, han criticat durament el president de la Federació Espanyola de Futbol

5 min
El polèmic petó de Rubiales

BarcelonaLa celebració del primer Mundial de la selecció espanyola femenina de futbol es va veure alterada quan les jugadores encara no havien ni aixecat el trofeu. Durant la cerimònia d'entrega de les medalles, el president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, va fer un petó a la boca a l'exblaugrana Jennifer Hermoso, una de les jugadores que havien estat titulars a la final. L'acció va agafar per sorpresa a tothom, inclosa la mateixa futbolista. "És una situació d'abús de poder de caràcter sexual", sentencia a l'ARA Marta Roqueta, investigadora doctoral de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) experta en perspectiva de gènere.

"Rubiales no li va fer el petó a la reina Letícia, que també era allà. L'hi va fer a una jugadora. Hi ha la idea que el cos de la dona és accessible per part de les persones en una situació de poder més alta. L'iceberg de violències és molt ampli. Perquè hi hagi les violències més extremes per sota hi ha d'haver violències més mundanes com aquesta", segueix explicant Roqueta. A més, apunta que "una dona esportista subverteix els rols de gènere, perquè històricament la mobilitat ha estat associada als homes per part de la masculinitat i la dona ha estat lligada al sedentarisme".

Més tard, durant la celebració del títol per part de les jugadores al vestuari de l'estadi de la final, l'ANZ Stadium de Sydney (Austràlia), va tenir lloc la primera reacció pública de Jennifer Hermoso durant un directe d'Instagram. "No m'ha agradat, eh?", diu en primera instància. "Però què faig jo? Mireu-me a mi, mireu-me", hi afegeix.

La Generalitat demana la dimissió de Rubiales

Diverses personalitats i entitats ja han expressat públicament el seu rebuig a l'acció de Rubiales. Entre elles, la Generalitat de Catalunya, que mitjançant la secretària general de l'Esport, Anna Caula, en declaracions a Catalunya Ràdio ha qualificat el petó com una "agressió dura" i ha considerat que "s'ha de prendre consciència que hi ha coses que no són un preu que s'hagi de pagar". Així, ha demanat la dimissió del president de la RFEF.

També ha estat contundent Miquel Iceta, el ministre de Cultura i Esport. "El primer que ha de fer Rubiales és donar explicacions i presentar excuses", ha demanat en declaracions a RNE. "No és el que mana el que força el petó, no pot ser. És inacceptable", ha afegit. També Irene Montero ha valorat aquest assumpte durant aquest matí. En el seu cas, ho ha fet mitjançant un tuit. "No donem per fet que un petó sense consentiment és «Una cosa que passa». És una forma de violència sexual que patim les dones de manera quotidiana i fins ara invisible i que no podem normalitzar. És una feina de tota la societat. El consentiment, al centre. Només sí és sí", ha piulat la ministra d'Igualtat en funcions.

"No és conscient que és un masclista"

Quan la polèmica ja s'havia escampat com la pólvora a escala mundial, la RFEF va enviar unes declaracions de Jennifer Hermoso a Efe. "Ha estat un gest mutu totalment espontani per l'alegria immensa que dona guanyar un Mundial –va explicar–. No es pot donar més voltes a un gest d'amistat i gratitud". Per la seva banda, Rubiales va dir a la Cope que "és un petó entre dos amics celebrant una cosa": "No fem cas als ximples i als idiotes".

Alba Alfageme, psicòloga especialitzada en violència masclista, precisament apunta en aquest diari que "la reacció de Rubiales demostra que no és conscient que és un masclista en tota regla i que això ho té normalitzat". A més, diu que si el president de la Federació Espanyola de Futbol "se sent impune per fer això en públic què no deu fer en privat". Per a Alfageme, "el petó és la gota que vessa el got i no ens hem de quedar només amb aquesta acció perquè hi ha un problema brutal en l'estructura de poder de la selecció femenina que és absolutament preocupant".

En aquest sentit, la psicòloga considera el petó com "el fil del qual estirar la discriminació i la desigualtat que van portar 15 jugadores a plantar-se ara fa gairebé un any". Algunes d'elles, com les blaugranes Mapi León, Patri Guijarro i Clàudia Pina, van avantposar les reclamacions de millores en l'estructura de la selecció femenina al fet de jugar el Mundial.

Les 'disculpes' de Rubiales

Quan ja feia un dia que la polèmica incendiava les xarxes, Rubiales ha acabat parlant. Ho ha fet en un vídeo que ha compartit la RFEF. "Hi ha un fet que he de lamentar. Segurament m'he equivocat, ho he de reconèixer. En un moment de màxima efusivitat i sense cap mala intenció va passar el que va passar de manera molt espontània sense mala fe per cap de les dues parts", ha dit. "He d'aprendre d'això i entendre que quan un és president d'una institució tan important com la RFEF ha d'anar més amb compte en actes com cerimònies. Aquí dins ningú li ha donat la més mínima importància, però a fora sí que li han donat. Vull disculpar-me davant aquesta persona (Hermoso) perquè entenc que, si des de fora s'ha vist d'una altra manera, segurament tindran els seus motius", ha afegit.

Rubiales es disculpa després del petó robat.

El protocol de la RFEF ho considera "violència sexual"

"Segons el protocol de la mateixa RFEF, s'hauria comès un presumpte delicte de violència sexual", sentencia a l'ARA David Moscoso, catedràtic de sociologia de la Universitat de Còrdova i coordinador del Programa d'Esports de Sumar que va comparèixer com a expert al Congrés de Diputats durant la redacció de la nova Llei de l'Esport espanyola, vigent des de l'any passat. D'altra banda, la nova Llei de l'Esport, recorda Moscoso, cataloga com a "acte sexista les actuacions que suposin un assetjament, entenent per aquest tota conducta no desitjada relacionada amb el sexe que tingui com a conseqüència atemptar contra la seva dignitat i crear un entorn intimidatori, humiliant o ofensiu".

Fragment del protocol d'actuació davant de la violència sexual de la RFEF.

La nova Llei de l'Esport també estipula que "s'haurà de posar en coneixement de l'organisme sancionador depenent del Consell Superior d'Esports qualsevol actuació que pugui ser considerada discriminació, abús o assetjament sexual i/o assetjament sexual per raó de sexe o autoritat". En aquesta línia, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha demanat que “s’activin els protocols de la RFEF i de la Llei de l’Esport” i la dimissió de Rubiales. “Les seves excuses no serveixen. Ha agredit i vexat una dona”, ha sentenciat en la roda de premsa posterior a la ronda de consultes per la investidura amb Felip VI al Palau de la Zarzuela.

¿Ha de dimitir Luis Rubiales pel petó a Jenni Hermoso?
stats