Mundial 2023

Espanya guanya el seu primer Mundial amb vuit blaugranes al terreny de joc

Un gol d'Olga Carmona en el primer temps ha decidit la final davant d'Anglaterra

4 min
SOCCER-WORLDCUP-ESP-ENG/REPORT

BarcelonaLa selecció espanyola va disputar el seu primer Mundial de futbol el 2015 i, en tot just la seva tercera participació en el torneig, només vuit anys després, ja ha aixecat el trofeu gràcies a una generació de jugadores de somni que no ha pogut gaudir al complet d'aquesta gesta pel fet d'haver reclamat unes millors condicions per fer la seva feina que durant l'últim any no han estat ben rebudes per part de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). Aquest campionat de les blaugranes Aitana Bonmatí, Alexia Putellas, Salma Paralluelo, Irene Paredes, Cata Coll, Mariona Caldentey, Laia Codina, Ona Batlle i Maria Pérez (l'única que no va disputar la final) també hauria d'haver estat el de Mapi León, Patri Guijarro i Clàudia Pina, les quals van avantposar els seus valors a la possibilitat de l'èxit rotund.

Espanya s'ha imposat per 1-0 a Anglaterra amb un gol d'Olga Carmona a l'ANZ Stadium de Sydney (Austràlia) mitjançant un partit seriós en què ha mostrat un bloc defensiu gairebé sense fissures i efectivitat en atac malgrat que Jennifer Hermoso ha fallat un penal. Espanya mai havia guanyat Anglaterra en tota la seva història. I l'últim precedent era molt dolorós. Les lleones van comportar l'estiu passat una nova decepció per al combinat espanyol en un gran torneig a l'eliminar-lo dels quarts de final de l'Eurocopa. Al setembre, la conseqüència d'aquella derrota va ser la renúncia de les quinze.

La millor jugadora del món, la catalana Alexia Putellas, ha començat el partit a la banqueta (ha entrat en el minut 90), ja que encara no ha aconseguit arribar al seu millor nivell després de la greu lesió de genoll, i Jorge Vilda ha inclòs Salma Paralluelo, l'heroïna dels quarts de final i les semifinals, en l'onze titular.

La presència de Paralluelo, que ha estat escollida com la millor jugadora jove del Mundial, ha comportat que el plantejament ofensiu de Vilda en aquesta final del Mundial hagi estat el mateix que el de Jonatan Giráldez en la final de la Champions League que el Barça va guanyar davant el Wolfsburg al juny: sense una nou natural, amb Salma com a jugadora més avançada. A Eindhoven l'aposta no va sortir bé en el primer temps, però avui el rendiment de l'exatleta ha estat molt superior, molestant constantment les centrals angleses i tenint a les seves botes ocasions clares, com la que ha finalitzat la primera part. Un xut al primer toc que ha tocat la part exterior del pal esquerre de la porteria d'Anglaterra.

L'inici de partit ha estat relativament tranquil, sense grans ocasions de gol, fins que, arribats al quart d'hora, el guió ha començat a tremolar. En el minut 16, Lauren Hemp ha enviat la pilota al travesser de la porteria de Cata Coll i, en la següent jugada, Espanya ha tingut una oportunitat encara més clara per inaugurar el marcador de la final. Salma no ha estat capaç de rematar en condicions una pilota rasa que li ha arribat a l'interior de l'àrea petita i, en el segon pal, ha aparegut Alba Redondo, que amb gairebé tota la porteria buida ha xutat massa diagonal i s'ha trobat amb Mary Earps.

Olga Carmona torna a ser decisiva

Aquesta acció ha quedat oblidada ràpidament quan Olga Carmona, que ja va marcar el gol decisiu a les semifinals, ha finalitzat en el minut 29 una jugada de transició amb un xut perfectament creuat a passada de Mariona que ha fet inútil l'estirada de la portera anglesa. La reacció d'Anglaterra, que compta amb una excel·lent entrenadora, Sarina Wiegman, ha estat contundent i ha aconseguit incomodar Espanya des de les bandes. Però el seu mig camp, liderat per la blaugrana Keira Walsh, no ha completat la seva millor actuació. Millor rendiment ha tingut el mig camp espanyol, empès per Aitana Bonmatí, que s'ha emportat el premi a la millor jugadora del torneig.

Olga Carmona celebrant el seu gol a la final del Mundial.

Anglaterra ha fet dos canvis en el descans. La perillosa Lauren James, que tornava d'una sanció de dos partits, i Chloe Kelly han entrat per moure l'arbre. Però la primera ocasió de gol en el segon temps ha estat per a la selecció espanyola. Mariona ha executat un xut ajustat des de la frontal de l'àrea i només una mà salvadora d'Earps ha pogut evitar el 2-0. De totes maneres, Anglaterra ha fet un pas endavant que ha curtcircuitat el joc d'Espanya.

Aquest intent de capgirar la situació ha agafat més força quan Earps ha aturat un penal llançat per l'exblaugrana Hermoso a l'equador del segon temps després que l'àrbitra del partit, Tori Penso, indiqués els onze metres una vegada revisades en el VAR unes mans de Keira Walsh. Les angleses s'han anat acostant cada vegada amb més perill i Cata Coll ha hagut d'estirar-se per enviar a córner un xut de James en el minut 76. Però, malgrat els 13 minuts d'afegit a causa de les múltiples interrupcions que hi ha hagut, les de Wiegman no han estat capaces de portar el partit a la pròrroga. La millor generació de jugadores de la història del futbol espanyol ja té el seu primer gran títol. Ni més ni menys que un Mundial.

Alexia Putellas i Irene Paredes durant la celebració del títol.
  • Espanya: Cata Coll; Ona Batlle, Irene Paredes, Laia Codina (Ivana Andrés, 73'), Olga Carmona; Tere Abelleira, Aitana, Jennifer Hermoso; Alba Redondo (Oihane, 60'), Salma Paralluelo i Mariona (Alexia, 90'). Entrenador: Jorge Vilda.
  • Anglaterra: Earps; Carter, Wright, Greenwood; Lucy Bronze, Georgia Stanway, Keira Walsh, Daly (Kelly, 46'); Toone (England, 87'); Alessia Russo (Lauren James, 46') i Hemp. Entrenadora: Sarina Wiegman.
  • Gols: 1-0 (Olga Carmona, 29').
  • Àrbitra: Tori Penso (Estats Units).
  • Targetes grogues: Hemp (55') i Salma Paralluelo (78').