Mundial

La futbolista que podria guanyar els 400 metres llisos en uns Jocs Olímpics

Salma Paralluelo va deixar l'atletisme per dedicar-se a l'esport rei i diumenge pot ser campiona del món amb la selecció espanyola

4 min
Semifinal del Mundial femenino de fútbol España - Suecia

BarcelonaLa calor de l'estiu ja amenaçava amb presentar-se, però encara es podia córrer pel passeig Marítim de la Barceloneta amb certa comoditat. Sobretot durant les primeres hores del dia, quan les platges de Barcelona i els seus voltants són un viver de practicants d'esports. Salma Paralluelo (Saragossa, 2003) era una més aquell matí de principis de maig. Amb els seus auriculars posats, corria per la capital catalana sense que ningú la molestés durant el seu camí malgrat que, amb el Barça, acabava de classificar-se per a la final de la Champions League. Però a la jove futbolista de 19 anys encara li quedaven emocions extremes per viure a curt termini. Al juny guanyaria per primera vegada l'orelluda al Philips Stadion d'Eindhoven i, entre el juliol i l'agost, està sent una de les grans protagonistes que han portat Espanya a la final del Mundial per primera vegada a la seva història.

Només fa un any que la Salma, filla de pare català i mare equatoguineana, va escollir el futbol com el seu present i futur professional. Fins aleshores, havia compaginat l'esport rei amb l'atletisme mentre sobresortia en les dues disciplines. Però l'estiu del 2022 va acabar el seu contracte amb el Vila-real i els clubs de primer nivell es van interessar pels seus serveis. Entre ells, n'hi va haver dos que van destacar: el Barça i el Reial Madrid. L'oferta del club blaugrana va ser superior econòmicament i l'extrem esquerra va aterrar al Barça amb només 18 anys després de decidir apostar al 100% pel futbol i deslligar-se de l'atletisme.

L'exigència enorme de l'entitat catalana ja no li permetia mantenir una activitat alternativa com havia fet en el conjunt groguet. Precisament, en un partit entre el Barça i el Vila-real del curs 2021-2022 disputat a l'Estadi Johan Cruyff va ser quan la majoria dels culers la van conèixer gràcies a un gol antològic. Salma va regatejar amb l'esperó Alexia Putellas i Leila Ouahabi i va executar un xut amb paràbola des de fora de l'àrea que es va colar per l'escaire de la porteria.

Salma va ser l'única jugadora del Barça de les convocades per l'Eurocopa de l'estiu passat –no la va poder disputar, finalment, per una lesió al soli– que no va deixar d'anar a les convocatòries de Jorge Vilda després de la renúncia de les 15 internacionals que van demanar millores en les condicions després d'una nova decepció del combinat espanyol en un torneig internacional. La decisió, segons ha pogut saber l'ARA de fonts properes al vestidor del Barça, aleshores no va caure bé a algunes futbolistes blaugranes. Però ella es va mantenir ferma i, a poc a poc, es va anar guanyant la confiança del seleccionador fins al punt que ha estat titular en quatre dels sis partits que Espanya ha jugat fins ara en aquest Mundial.

La segona futbolista més jove a marcar en una semifinal d'un Mundial

"La Salma ara mateix, amb 19 anys, és una jugadora per trencar el partit, no per ser titular. El seu fort és revolucionar l'enfrontament en 30 o 40 minuts. A la final de la Champions ja es va veure que no va ser una decisió encertada posar-la d'inici", explica una font amb lligams amb els vestidors de la selecció espanyola i del Barça. De fet, les dues suplències de Salma en aquest Mundial han estat en les eliminatòries de quarts de final i semifinals, en les quals va ser decisiva. Davant els Països Baixos, va fer el 2-1 definitiu en el minut 111 de la pròrroga gràcies a una brillant jugada personal i, davant Suècia, va ser l'autora del gol que va obrir la llauna. Així, es va convertir en la segona futbolista més jove a marcar en les semifinals d'un Mundial i les seves gestes han comportat que la ciutat de Saragossa la vulgui anomenar filla predilecta.

Una atleta molt prometedora

Paralluelo està acostumada a batre rècords. Amb 15 anys i 108 dies, es va convertir en la segona atleta més jove a participar en un campionat d'Europa absolut d'atletisme. La seva especialitat eren els 400 metres llisos, malgrat que ha competit en moltes disciplines. La seva carrera atlètica ha tingut tres clubs principals, l'Alcampo Scorpio 71 de Saragossa, el Club Atletismo San José i el Club Atletismo Playas de Castellón, que té un acord amb el Vila-real. "Si li hagués dedicat a l'atletisme el temps que li ha dedicat al futbol, la Salma hauria pogut ser medalla olímpica", assegura a aquest diari Félix Laguna, el seu entrenador a l'Alcampo Scorpio 71. "La vaig conèixer de petita, en edat escolar, i ja vaig veure que destacava malgrat que no corria gaire bé perquè anava inclinada", afegeix. Així, el treball de Laguna amb la Salma es va centrar sobretot en corregir-li la tècnica. "Va passar de córrer a traslladar-se, que és l'excel·lència", diu satisfet.

Salma Paralluelo en una competició atlètica.

Tanmateix, Laguna explica que en l'etapa cadet la Salma dedicava quatre dies a la setmana al futbol (aleshores ja jugava amb el Saragossa a la Segona Divisió) i només dos a l'atletisme. "En el futbol, els malucs estan més baixos i això jo després ho havia d'aixecar", detalla. Malgrat que no s'ha decidit pel seu esport, l'exentrenador de la futbolista del Barça i de la selecció espanyola està molt satisfet per tot el que ella està aconseguint. "Ha irromput com un elefant en una botiga d'atuells", assegura.

Les complicacions d'haver compaginat dues disciplines esportives al més alt nivell també les ha advertit en diverses ocasions el seu actual entrenador al Barça, Jonatan Giráldez, que a les rodes de premsa ha remarcat durant el curs que s'ha de tenir especial cura amb la càrrega de minuts de la Salma. Com a titular o suplent, diumenge davant Anglaterra pot aixecar el seu tercer Mundial amb només 19 anys després d'haver guanyat el sub-17 i el sub-20.

Salma celebrant amb Aitana el seu gol a la semifinal del Mundial.
stats