Mundial de futbol

La portera que va marxar al Mundial sense els guants reglamentaris

Cata Coll té un present i un futur molt prometedors malgrat la greu lesió de genoll que va patir l'any passat

4 min
Cata Coll

BarcelonaMalgrat tenir només 22 anys, la carrera futbolística de Catalina Thomas Coll (Pòrtol, Mallorca, 2001) ja ha viscut un cop molt dur: el trencament del lligament encreuat del genoll esquerre. La necessitat de sobreposar-se a una adversitat així en una edat crucial per fer-se un lloc en el futbol professional és un dels motius que han enfortit el caràcter d'una jugadora a qui no li tremola el pols ni a dins ni a fora dels terrenys de joc. Tant pot debutar amb la selecció espanyola absoluta en unes eliminatòries d'un Mundial aportant un rendiment notable com ser capdavantera a l'hora de queixar-se als responsables de seguretat del Philips Stadion d'Eindhoven per no deixar a les jugadores del Barça celebrar amb la seva afició la Champions League conquerida una estona abans.

Cata va patir la greu lesió de lligaments (el desembre del 2020 ja n'havia tingut una al menisc del genoll dret que la va deixar tres mesos fora) en un entrenament del conjunt blaugrana el febrer del 2022, només fa un any i sis mesos. I no va reaparèixer fins al mes de març d'enguany, quan va jugar els últims minuts en el triomf davant el València. Des d'aleshores i fins al Mundial únicament havia disputat dos enfrontaments oficials més: davant l'Alhama i l'Sporting de Huelva, mantenint la porteria a zero com a titular en els dos casos.

La manca de minuts després de l'infortuni no va ser un impediment perquè el seleccionador espanyol Jorge Vilda la convoqués per al torneig que s'està disputant a Austràlia i Nova Zelanda i així entrés per primera vegada en una llista de l'absoluta, deixant fora Sandra Paños, la portera titular del Barça, que havia estat una de les 15 jugadores que havien fet un pas enrere a l'hora de demanar no ser convocades amb Espanya fins que no hi hagués millores en les condicions de les futbolistes.

Canvi de xip el desembre del 2022

"La lesió del genoll va ser un moment molt complicat per a la Cata, ho va passar molt malament", diu a l'ARA Carlota Planas, la seva representant. "Ella no exterioritza gaire les seves emocions i això provoca que costi tot una mica més. La Jana Fernández, que va patir la mateixa lesió durant el mateix període, la va ajudar molt. Vivien i anaven a la recuperació juntes", segueix explicant. Però Planas i Cata es van asseure el desembre del 2022 en una cafeteria de Sant Joan Despí per capgirar la situació. "El que està vivint ara no és sort. Ella va decidir creure en una cosa que era impossible. Li vaig preguntar on volia arribar i em va dir que el seu somni era ser la portera titular del Barça i de la selecció espanyola. Aleshores, per motivar-la, vam anar objectiu a objectiu, perquè ella és molt impacient", detalla la fundadora de l'agència Unik Sports Management.

Cata Coll en una acció del partit de semifinals davant Suècia.

I l'impossible el desembre del 2022 es va convertir en possible el juny del 2023, quan Vilda va incloure la Cata en la prellista pel Mundial i, posteriorment, a la llista definitiva. La portera del Barça es va assabentar que formava part de la prellista mentre era a Màlaga de vacances. En aquell moment no tenia ni els guants reglamentaris (amb les noves especificacions de la FIFA) i personalitzats que li proporciona Solo Porteros. La marca els va fabricar a tota velocitat i els va enviar directament a Nova Zelanda perquè arribessin a temps.

Asseu Sandra Paños i Misa Rodríguez

De totes maneres, es donava per fet que qui seria sota els pals durant els partits del Mundial seria Misa Rodríguez, la portera del Reial Madrid. La canària havia estat qui havia aconseguit la titularitat després de la renúncia de les 15. I va sortir d'inici durant la fase de grups. Però la humiliant derrota per 4-0 davant el Japó en l'últim dels tres partits, que li va fer perdre a Espanya la primera plaça del grup, va provocar un canvi en els plans de Vilda.

Cata Coll va sortir com a titular en els vuitens de final davant Suïssa. I no va decebre en el triomf per 1-5 que va capgirar el destí de la selecció en aquest torneig. De fet, el gol que va encaixar va ser per un error de Laia Codina, que va fer una passada enrere massa forta i sense mirar on era la portera. No gaire més va poder fer Coll en els gols de Stefanie van der Gragt i Rebecka Blomqvist en els quarts de final i les semifinals davant els Països Baixos i Suècia. Van ser dos xuts forts i ben col·locats. En els tres partits que ha disputat fins ara al Mundial, el seu rendiment ha estat notable. Especialment encertada va estar en les semifinals, quan va salvar més d'una ocasió de les sueques, com la rematada a boca de canó que li va treure a la també blaugrana Fridolina Rolfö quan el marcador encara era de 0-0.

També serà titular al Barça?

"La Cata també serà titular al Barça", sentencia a l'ARA una veu de l'entorn de la mallorquina. "És una de les porteres del món amb millors reflexos", afegeix. D'altra banda, el seu entorn assegura que des del desembre ha millorat la seva implicació en diversos aspectes, com en la nutrició. Sigui la portera titular o no durant el curs 2023-2024, la qüestió és que el Barça ha apostat fort per ella. Al febrer, quan encara no havia reaparegut després de la greu lesió de genoll, el club blaugrana va anunciar la seva renovació fins al 2026, segellant una unió més llarga de l'habitual en el futbol femení, on els contractes acostumen a tenir una durada d'un o dos anys. El contracte de Sandra Paños, titular indiscutible fins ara al Barça i que té 30 anys, finalitza el 30 de juny del 2024.

Si diumenge la Cata guanya el Mundial amb Espanya davant Anglaterra no serà la primera vegada que es proclami campiona del món. El 2018 va ser la portera titular de la selecció espanyola sub-17 que va guanyar el torneig disputat a l'Uruguai. Aleshores la mallorquina va ser guardonada com la millor en la seva posició. Prèviament, aquell mateix any, havia disputat el Mundial sub-20 a França i allà ja va tenir lloc la jugada de l'actual Mundial absolut. Misa el va començar com la portera titular i Cata, dos anys més jove, va acabar sota els pals en les eliminatòries.

stats