Mundial 2023

Espanya exhibeix les vergonyes i fa el ridícul contra el Japó (4-0)

Les nipones golegen el combinat estatal, que queda segon de grup i jugarà amb Suïssa els vuitens de final del Mundial

2 min
Jorge Vilda lamentant un dels gols rebuts per la selecció espanyola.

BarcelonaA la primera pujada, desfeta clara. L'Espanya de Jorge Vilda ha fet aigües contra el Japó al partit que decidia la primera plaça del grup C del campionat del món que es juga aquests dies entre Austràlia i Nova Zelanda. L'estadi regional de Wellington ha sigut testimoni d'una contundent victòria nipona davant d'un conjunt incapaç de trobar solucions en atac i molt vulnerable a l'espai en defensa.

Miyazawa en dues ocasions, Ueki i Tanaka han ridiculitzat el pla de joc de Vilda. Amb aquest marcador, la selecció espanyola s'enfrontarà a Suïssa als vuitens i evita la Noruega d'Ada Hegerberg i Caroline Graham Hansen, que promet anar de menys a més en aquest Mundial.

El combinat japonès, que arribava a la cita després de guanyar amb solvència els dos partits contra Zàmbia i Costa Rica, ha saltat a la gespa amb una idea de joc molt clara. Proveïda amb un defensiu 5-4-1, ha cedit la iniciativa i la pilota al rival i ho ha fiat tot als contracops. La primera picada ha arribat al minut 11, quan Endo ha superat dues línies amb una brillant assistència amb la cama esquerra per a la desmarcada a l'espai de Miyazawa, que s'ha colat entre les centrals espanyoles –Rocío Gálvez i una irreconeixible Irene Paredes– i ha batut Misa Rodríguez pel pal curt.

L'autora de l'1-0 ha servit el segon en el minut 29, convertit per Ueki davant d'una Paredes que ha tornat a fer aigües. La basca del Barça troba a faltar tenir a la vora Mapi León, una de les futbolistes que han renunciat al Mundial per les seves diferències amb Vilda i la RFEF. El tercer gol nipó ha arribat 10 minuts més tard, de nou amb Paredes com a trista protagonista. La central ha fet una mala entrega per a Teresa Abelleira i ha provocat una nova contra perquè Miyazawa es retrobés amb la xarxa amb un xut fort i elevat impossible per a Misa.

Incapaces de reaccionar a la disciplina japonesa

Mentre el Japó rendibilitzava tot el que generava en atac –tres gols amb tres xuts a porteria–, Espanya xocava una vegada i una altra contra el mur defensiu disposat per Futoshi Ikeda. De res li ha servit al conjunt estatal tenir la dos cops guanyadora de la Pilota d'Or, Alexia Putellas, al capdavant de les operacions a la zona de tres quarts. La molletana s'ha desesperat amb la intensitat de les oponents i no ha connectat amb les companyes. Tampoc no ha sigut el dia d'Aitana Bonmatí, que per contactar amb la bola i oferir línies de passada sempre s'havia de situar d'esquena al joc, ni de Jenni Hermoso, massa marcada en totes les accions en què l'equip intentava buscar-la, la majoria amb pilotes penjades sense gaire sentit.

En definitiva, el pla de Vilda ha sigut massa pobre per a les exigències del duel. Molt hauran de canviar les coses perquè el pas d'Espanya pel Mundial sigui amb més glòria que pena. De fet, per acabar d'arrodonir el malson, el Japó ha fet el quart a les acaballes del partit en una acció nascuda des d'un servei de banda. Tanaka, fresca perquè havia entrat a la segona part, ha retratat Rocío en velocitat i ha regatejat Paredes abans de col·locar la pilota a l'escaire de Misa. Un golàs per tancar una vetllada històrica per al combinat asiàtic.

  • Japó: Yamashita; Takahashi, Saki Kumagai, Minami, Shimizu (Moriya, 59'); Naomoto, Miyazawa (Fujino, 46'), Nagano (Hasegawa, 59'), Hayashi, Endo (Sugita, 84'); Ueki (Tanaka, 67').
  • Espanya: Misa Rodríguez; Ona Batlle, Irene Paredes, Rocío Gálvez, Olga Carmona (Oihane, 46'); Teresa Abelleira (Zornoza, 72'), Aitana, Alexia (Alba Redondo, 62'); Salma Paralluelo (Esther, 82'), Jenni Hermoso i Mariona (Eva Navarro, 62').
  • Gols: 1-0 (Miyazawa, 11'), 2-0 (Ueki, 29'), 3-0 (Miyazawa, 40') i 4-0 (Tanaka, 82')
  • Àrbitre: Ekaterina Koroleva (Estats Units).
  • Targetes grogues: Olga Carmona i Oihane Hernández.
  • Targetes vermelles: Cap.
  • Estadi: Regional de Wellington (20.957 espectadors).
stats