Pedro Sánchez sobre Rubiales: "No es pot representar Espanya amb actituds i discursos que ens avergonyeixen"

El TAD només considera com a "greu" el petó no consentit a Hermoso i Rubiales diu que se seguirà "defensant per demostrar la veritat"

4 min
01. Rubiales agafant Jenni Hermoso al vestidor. 02. El president de la RFEF fent un gest obscè al costat de la reina Letícia. 03. El petó a Jenni Hermoso.

BarcelonaEl Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) va acceptar ahir a tràmit les denúncies a Luis Rubiales que el Consell Superior d'Esports (CSD) havia elevat el divendres anterior després que el president de la RFEF –des de dissabte passat, inhabilitat temporalment per la FIFA– pronunciés un discurs esperpèntic en l'assemblea extraordinària de la Federació Espanyola de Futbol en què no va dimitir i va dir que Jennifer Hermoso, la víctima del seu petó no consentit, estava mentint. Però el TAD considera les dues presumptes infraccions de Rubiales "per actes notoris i públics que atempten contra la dignitat i el decòrum esportius" com a "greus" -i, per tant, no hi veu un "abús d'autoritat"- i no com a "molt greus" com demanava el CSD. Això comporta que ara el govern espanyol no pugui demanar la inhabilitació temporal de Rubiales i que la màxima sanció que li pugui caure sigui de dos anys d'inhabilitació –i la mínima, d'un mes–. En cas d'haver estat considerades com a infraccions "molt greus", la sanció podria haver estat de dos a quinze anys.

La reacció del govern espanyol no es va fer esperar. Feia poc més d'una hora que s'havia fet pública la decisió del TAD quan el ministre d'esports, Miquel Iceta, va aparèixer en roda de premsa des de la delegació del govern a Catalunya. "La nostra voluntat era demanar la suspensió temporal de Rubiales una vegada tramitada la denúncia per part del TAD com a molt greu, però no podrà ser així perquè l'ha considerat com a greu", va lamentar Iceta.

De totes maneres, el ministre d'Esports va informar que "en aplicació de l'article 102 de la llei de l'esport, el CSD demanarà amb immediatesa al TAD que suspengui Rubiales temporalment per la seva pròpia voluntat" mentre porta a terme el procediment sancionador que va iniciar ahir. A més, va dir que "el criteri del CSD i el govern segueix sent considerar que els fets són molt greus perquè hi ha hagut un abús d'autoritat i un perjudici per a la imatge del nostre futbol", i va afegir que "el president del CSD ha demanat als seus serveis jurídics l'adopció d'altres mesures", com estudiar la possibilitat de recórrer a la via contenciosa administrativa la decisió que el TAD va adoptar aquest divendres.

Iceta: "S'ha acabat. Ho ha dit el CSD, el govern, les jugadores, la FIFA, l'opinió pública nacional i internacional, i les federacions territorials"

"S'ha acabat. Ho ha dit el CSD, el govern, les jugadores, la FIFA, l'opinió pública nacional i internacional, i les federacions territorials. En paraules d'Aitana Bonmatí –referint-se al discurs que la futbolista del Barça i la selecció espanyola va fer a la gala de la UEFA després de rebre el premi a millor jugadora–, com a societat no podem permetre que hi hagi un abús de poder en les relacions laborals i faltes de respecte", va assegurar Iceta.

Pedro Sánchez, contundent amb Rubiales

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, també s'ha referit al tema aquest dissabte en un acte del PSOE a Màlaga. "Un no pot aspirar a representar Espanya i deixar malament a Espanya amb actituds i discursos que ens avergonyeixen i no ens representen", ha sentenciat Sánchez. "La marca Espanya és la reacció exemplar de les jugadores de la selecció espanyola i la reacció espectacular de la societat espanyola, que ha dit conjuntament amb elles que 's'ha acabat'. I aquest 's'ha acabat' és amb totes les conseqüències, també pels dirigents que s'han vist involucrats en aquests fets lamentables", ha afegit.

La resposta de Rubiales

Una vegada va finalitzar la compareixença d'Iceta d'aquest divendres, el mateix Rubiales va emetre un comunicat en què va dir que "segueix confiant en els òrgans on s'ha de dirimir aquesta actuació, malgrat que la pressió política i de determinats mitjans és tant interessada com brutal i que la informació sobre aquest assumpte està sent objecte de multitud de manipulacions, mentides i censures". I va afegir: "Seguiré defensant-me per demostrar la veritat. En nom del feminisme no s'ha de tractar d'enfonsar un home –ni una dona– sense un judici just. La igualtat va de drets idèntics per a tots. La justícia s'aplica sobre les persones sense que el gènere hagi de marcar prèviament el resultat". A més, va continuar insistint que el seu petó a Jennifer Hermoso "va ser un acte mutu i consentit" i que aportarà proves.

El TAD, més lent que la FIFA

El moviment del TAD, que ara haurà de decidir si accepta o no la petició del CSD, va arribar gairebé una setmana després que la FIFA, que prèviament havia obert un expedient disciplinari al mandatari, suspengués temporalment durant tres mesos Rubiales de qualsevol activitat relacionada amb el futbol en l'àmbit nacional i internacional. Aquesta lentitud a l'hora de moure fitxa per part del CSD i el TAD en comparació amb el màxim organisme del futbol internacional va comportar aquesta setmana algunes crítiques als dos estaments que Iceta va intentar apaivagar dimarts explicant que el CSD respondria amb celeritat a la petició d'aclariments que li havia fet el TAD, com així va ser.

Aquesta informació addicional consistia en els comunicats emesos sobre la qüestió per la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), la futbolista Jennifer Hermoso i el sindicat FutPro, que defensa els interessos de la jugadora, així com la documentació adjunta a la denúncia presentada per la Lliga Professional de Futbol Femení (LPFF). "Cal defensar la imatge de l’esport espanyol i serem bel·ligerants", havia assegurat dimarts Iceta. Per la seva banda, Víctor Francos, el president del CSD, havia considerat prèviament que "la compareixença de Rubiales –a l'assemblea extraordinària– va ser un frau per al govern, per a les futbolistes i per a la societat".

Rubiales s'ha quedat sense sou i sense cotxe oficial

La suspensió provisional de la FIFA, que continua totalment vigent malgrat la decisió del TAD, també va comportar que Rubiales s'hagi quedat sense sou, sense cotxe oficial i sense poder fer ús de cap de les prebendes de què gaudia com a president de la Federació Espanyola de Futbol. Ho va decidir el comitè de presidents territorials de la RFEF dilluns, en el marc dels "protocols interns" que està activant. Des de dissabte passat i durant almenys 90 dies, Rubiales no podrà cobrar la part proporcional del seu sou de 371.000 euros anuals nets com a president de la RFEF ni tampoc els 250.000 euros que percep de la UEFA. A més, haurà de tornar tots els dispositius electrònics costejats per la Federació que pugui tenir per la seva condició de president. Això inclou ordinadors personals, tauletes i telèfons mòbils.

stats