Bàsquet
Esports Bàsquet 01/09/2023

Lideratge femení per evitar nous Rubiales

Elisa Aguilar aspira a ser la primera dona que presideix una gran federació espanyola

3 min
Sergio Scariolo i Elisa Aguilar

BarcelonaDesprés de trencar molts registres com a jugadora de bàsquet, Elisa Aguilar aspira a convertir-se en la primera dona que presideix una gran federació espanyola. L'exjugadora de bàsquet és la candidata més ben posicionada per substituir Jorge Garbajosa i trencar un altre sostre de vidre en l'esport.

La FEB va engegar el 24 d'agost el procés electoral amb la convocatòria d'eleccions i la publicació del calendari. El 2 d'octubre se celebrarà l'assemblea general en què es constituirà la mesa electoral i s'escollirà el president o la presidenta pel que resta del període 2020-24. Tant la comissió executiva com la comissió delegada de la FEB van aprovar el calendari electoral, que va engegar la convocatòria d'eleccions. Aquest dilluns comença el termini de presentació de candidatures a la presidència, fins al 18 de setembre.

Assemblea de la Federació Espanyola

El president de la Federació Andalusa de Bàsquet (FAB), Antonio de Torres, va explicitar fa alguns dies el suport de la seva federació, la catalana, la madrilenya i l'aragonesa a l'exjugadora. "El relleu ha de ser Elisa Aguilar. Té el nostre suport no només per aquestes primeres eleccions, sinó també per al període 2024-28. És la més ben preparada i, a més, seria la primera dona que presidís una gran federació espanyola", va dir. L'elecció serviria per visibilitzar el lideratge femení i evitar comportaments com el de Luis Rubiales.

Aguilar (46 anys), que al març va visitar la seu de la Federació Catalana, va presidir l'Associació de Jugadores de Bàsquet (AJUB) i lamenta que el seu esport, pioner a tenir un conveni col·lectiu, no hagi estat capaç de mantenir-lo. "Em ve de gust ser la primera dona que es converteixi en presidenta d'una federació com la FEB. El repte és desafiant, però em va la marxa. Soc conscient que ser a dalt de tot, en una posició de responsabilitat, ha de ser pel mèrit i les capacitats i no pel gènere", va assegurar en una entrevista al diari Marca.

Asunción Loriente, actualment presidenta de la Federació Espanyola de Rem, és l'únic cas comparable, tot i que el seu esport té menys notorietat. "Encara he de conviure amb el masclisme", denuncia. Hi ha més precedents: Carmen Algora ala federació de gimnàstica, Julia Casanueva a la de vela i Isabel García a la de salvament i socorrisme. "Estem desaprofitant un moment important perquè tenim la força del moment. Els resultats de l'esport femení són històrics i en alguns esports les esportistes són referents. Amb tota aquesta força, és el moment de poder canviar les coses”, opina Aguilar, que des del 2016 ha exercit com a directora de competicions de la FEB. La madrilenya va estudiar econòmiques a la Universitat George Washington i té tres màsters en gestió esportiva. "Les dones no només podem liderar a la pista", va reivindicar Aguilar en una entrevista al diari As.

Elisa Aguilar i Ferran Aril, a les portes de la Federació Catalana

"El cas Rubiales serà un punt d’inflexió important en el món de l’esport i de retruc social. L’esport és una eina molt potent de transformació social", recorda Anna Caula, secretària general de l'Esport. L'exentrenadora de bàsquet va celebrar el comunicat de rebuig de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) a les actituds i declaracions masclistes de Luis Rubiales. "Des de la federació condemnem qualsevol classe de violència masclista que es produeixi dins i fora del món de l'esport, rebutgem les accions que pretenen justificar-ho i tolerància zero davant les actituds que vulneren la dignitat de la dona. Aquestes accions són incompatibles amb els valors de l'esport que la FCBQ sempre defensa i promou a través de diferents programes, tot lluitant per tenir un bàsquet i un món igualitari sense distincions de cap mena, ni per raons de sexe ni de gènere. És essencial que l'esport sigui un espai lliure de qualsevol forma de violència sexista cap a les dones", deia el text.

"Reiterem també el nostre compromís amb la lluita per la igualtat de gènere i el rebuig ferm a qualsevol manifestació masclista dins l'àmbit esportiu, i mostrem el nostre suport a totes les víctimes d'aquesta violència. Cal posar fi a aquesta impunitat que frena el progrés cap a un entorn més igualitari i respectuós; un avenç cap a la igualtat que és una responsabilitat compartida. Instem clubs, entitats i persones del món de l'esport a fer front a aquestes problemàtiques amb determinació i responsabilitat", afegia el comunicat.

stats