L'ONU, contundent amb Rubiales: "No hi ha cap indici que el petó fos consensuat"

L'alt comissionat pels Drets Humans, Volker Türk, ha enviat el seu suport a Jennifer Hermoso

4 min
Una dona es manifesta contra Rubiales a Madrid.

BarcelonaEl cas Rubiales ha agafat definitivament una dimensió mundial. Aquest dimarts, l'alt comissionat pels Drets Humans de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Volker Türk, s'ha referit a l'afer a través de la xarxa social X –abans Twitter– i ha desitjat que "marqui un punt d'inflexió en l'esport", un sector en què assegura que "les dones continuen sent objecte d'assetjament sexual i abusos". A més, ha expressat el suport a la víctima, Jennifer Hermoso: "Tots tenim la responsabilitat de denunciar-los, de lluitar-hi, i ens unim a Jennifer Hermoso i a tots aquells que treballen per posar punt final al sexisme i als abusos en l'esport".

El missatge en anglès de Türk s'acaba amb el hashtag en castellà #seacabó, que han popularitzat les futbolistes espanyoles per donar suport a la seva companya i demanar la dimissió dels màxims dirigents de la RFEF. Ahir dilluns, l'ONU ja es va referir per primera vegada al cas Rubiales públicament durant la roda de premsa diària de l'organisme. Segons explica Efe, en va parlar Stéphane Dujarric, portaveu del secretari general António Guterres, després que una periodista irlandesa li demanés l'opinió sobre el tema.

"Pel que vam veure, no hi ha cap indici que [el petó] fos consensuat –va sentenciar Dujarric–. Hi ha un tema crític de sexisme que perviu en l'esport", va afegir. També va afirmar que esperava que "les autoritats espanyoles s'ocupin d'aquest cas d'una manera que respecti els drets de totes les dones".

Les Nacions Unides consideren que "Rubiales va abusar de la seva posició de poder"

Les Nacions Unides també s'han expressat amb contundència sobre el cas Rubiales mitjançant la seva relatora sobre Violència contra les Dones i les Nenes, Reem Alsalem. "Rubiales va abusar de la seva posició de poder per assaltar sexualment una esportista", va sentenciar. A més, va deixar clar que li cridava l'atenció "el sorprenent sentit de dret dels homes a tocar i violar els cossos de les dones i els seus espais privats", i va subratllar que Rubiales ho va fer de "manera descarada i pública". Per acabar, Alsalem va posar l'accent en el fet que "hi ha un desequilibri de poder tan gran [entre Rubiales i Hermoso] que pot fer que el consentiment no tingui sentit".

Crítiques dels governs espanyol i català

Mentrestant, a Madrid el ministre d'Esports, Miquel Iceta, ha volgut comparèixer per rebatre la sensació que s'està trigant a actuar contra Rubiales, sobretot després que hagi estat la FIFA qui hagi mogut fitxa suspenent el president de la RFEF, dissabte passat. En roda de premsa posterior al consell de ministres, Iceta ha subratllat que aquest mateix migdia el Consell Superior d'Esports (CSD) respondria a la petició d'aclariments del Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD), que ha de decidir si incoa expedient sancionador arran de les denúncies presentades. Serà aleshores quan el CSD podrà suspendre cautelarment Rubiales.

Dit i fet. Poc després de les 14 h, el CSD ha enviat al TAD la informació addicional que li havia demanat. Aquesta informació addicional consisteix en els comunicats emesos sobre la qüestió per part de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), la futbolista Jennifer Hermoso i el sindicat FutPro, que defensa els interessos de la jugadora, així com la documentació adjunta a la denúncia presentada per la Lliga Professional de Futbol Femení (LPFF). El tribunal sol reunir-se el dijous i caldrà veure si avança o no a dimecres la decisió. Posteriorment, la cúpula del CSD hauria de reunir-se per executar la suspensió. "Cal defensar la imatge de l’esport espanyol i serem bel·ligerants", ha assegurat Iceta.

D'altra banda, el Govern considera que el president de la Federació Catalana de Futbol (FCF), Joan Soteras, "no ha estat a l'altura" davant l'escàndol al voltant de Rubiales i ha dit que "no és la persona més adequada" per dirigir l'entitat. Tanmateix, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha matisat que la Generalitat "no pot posar i treure" presidents de la FCF.

Al vespre, Soteras ha reaccionat a aquestes declaracions afirmant que el Govern no és "ningú" per dir-li si ha de dimitir o no. Això sí, ha rectificat respecte a divendres passat, quan va dir que les declaracions de Rubiales respecte al petó no consentit a Hermoso havien estat "creïbles" i que el petó era "consentit". "No vaig estar prou encertat, ho reconec. I ara ja he rectificat amb la reunió d'ahir. Si això el Govern no ho troba oportú, és el seu problema. No és el meu problema", ha dit.

Suspès de sou i de cotxe oficial i la Federació li demana el mòbil i l'ordinador

La suspensió provisional de la FIFA també suposa que Rubiales s'ha quedat sense sou, sense cotxe oficial i sense poder fer ús de cap de les prebendes de què gaudia com a president de la Federació Espanyola de Futbol. Ho va decidir el comitè de presidents territorials de la RFEF dilluns, en el marc dels "protocols interns" que està activant. Des de dissabte passat i durant almenys 90 dies, Rubiales no podrà cobrar la part proporcional del seu sou de 371.000 euros anuals (nets) com a president de la RFEF ni tampoc dels 250.000 euros que percep de la UEFA. A més, haurà de tornar tots els dispositius electrònics costejats per la Federació que pugui tenir per la seva condició de president. Això inclou ordinadors personals, tauletes i telèfons mòbils.

Alexia demana respecte "per la professió"

La blaugrana Alexia Putellas, companya de Jennifer Hermoso a la selecció espanyola, ha dit en una entrevista a TUDN durant la gira mexicana que fa el Barça: "Aquí totes volem el mateix i és que hi hagi respecte per la nostra professió". A més, ha afegit que la lluita ha de ser global: "No només necessitem l'ajuda de les jugadores, malgrat que la unió és evident que és el primer pas". Alexia va ser la primera campiona del món que va donar el seu suport a Hermoso mitjançant les xarxes socials després de l'esperpèntic discurs de Luis Rubiales a l'assemblea extraordinària de la RFEF. Posteriorment, s'hi van afegir la resta fins al punt d'emetre un comunicat conjunt renunciant a la selecció fins que no pleguin els dirigents actuals.

stats