Vilda trenca el silenci després que els seus ajudants el deixin sol: "Tot plegat és un autèntic despropòsit"

La RFEF ha nomenat un president interí, Pedro Rocha, a causa de la suspensió de la FIFA a Rubiales

4 min
Luis Rubiales i Jorge Vilda

BarcelonaLa FIFA s'ha avançat al Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) i, segons ha informat en un comunicat, ja ha suspès provisionalment el president de la RFEF, Luis Rubiales, de qualsevol activitat relacionada amb el futbol en l'àmbit nacional i internacional. A més, el màxim organisme del futbol mundial també obliga Rubiales i la RFEF a abstenir-se, ells mateixos o mitjançant tercers, de contactar o d'intentar contactar amb Jennifer Hermoso o el seu entorn més proper després que aquest divendres, tant durant l'assemblea extraordinària de la RFEF com amb un comunicat a última hora, es posés en dubte la versió de la jugadora campiona del món.

La suspensió que la FIFA aplica a Rubiales serà d'un període inicial de 90 dies, el temps que es calcula que trigarà a tramitar-se l'expedient disciplinari que li va obrir dijous. Aleshores, la Comissió Disciplinària de la FIFA va informar Rubiales de l'obertura de l'expedient, que podria comportar la violació dels articles 13.1 i 13.2 del Codi Disciplinari de la FIFA, segons va informar l'organisme en un comunicat. La FIFA podria considerar que tant el petó no consentit a Jenni Hermoso com el gest de Rubiales agafant-se l'entrecuix a la llotja de l'estadi de la final vulneren un codi que té previstes inhabilitacions per "conductes inapropiades" de fins a dos anys.

La RFEF nomena Pedro Rocha com a president interí

Després de la decisió de la FIFA, la RFEF ha anunciat mitjançant un comunicat que Pedro Rocha, el vicepresident adjunt a la presidència, tal com marquen els estatuts, serà qui assumirà la presidència interina mentre s'estigui investigant Rubiales per aquests fets. "Luis Rubiales ha manifestat que es defensarà legalment en els òrgans competents, confia plenament en les instàncies de la FIFA i reitera que, d'aquesta manera, se li dona l'oportunitat de començar la seva defensa perquè prevalgui la veritat i es demostri la completa innocència", diu el comunicat de la RFEF.

Dimiteixen 11 membres del cos tècnic de Jorge Vilda

Poc després de la decisió de la FIFA de suspendre temporalment Luis Rubiales com a president de la RFEF, han presentat la seva dimissió 11 membres del cos tècnic de Jorge Vilda a la selecció espanyola, que aquest diumenge farà una setmana que va guanyar el Mundial. "Manifestem la nostra més ferma i rotunda condemna davant la conducta mostrada pel president de la Federació Espanyola de Futbol, Luis Rubiales, amb la jugadora de la selecció absoluta Jennifer Hermoso", diu el comunicat. I afegeix: "Aquesta part del cos tècnic dona suport a la jugadora fent seva la versió oferta per ella". A més, relata una situació que van patir les integrants femenines durant l'assemblea extraordinària de divendres: "Es va produir un fet especialment feridor per aquest cos tècnic, ja que a diverses integrants femenines de l'staff tècnic se les va obligar a posar-se a primera fila, exposant la seva imatge i intentant donar a entendre a la societat i a les jugadores que compartien les tesis del president de la RFEF".

Hores més tard, passades les 21 hores de dissabte, i presumiblement forçat per l'allau de dimissions al seu voltant, Vilda ha reaccionat amb un altre comunicat difós per Relevo en què titlla el comportament de Rubiales d'"impropi", però no dimiteix del seu càrrec, a diferència de la majoria dels seus ajudants. "Tot el que ha passat des que Espanya va guanyar la Copa del Món femenina és un autèntic despropòsit i ha generat una situació inaudita [...] Lamento profundament que la victòria del futbol espanyol s'hagi vist perjudicada pel comportament impropi del nostre màxim dirigent, Luis Rubiales. No és acceptable i no reflecteix en absolut els principis que defenso a la meva vida", ha declarat. Vilda, però, no abandona càrrec després que se'l veiés aplaudir el president suspès en l'acte d'aquest divendres, en què el dirigent, a més, va anunciar que li apujaria el sou fins als 500.000 euros anuals.

Luis de la Fuente critica Rubiales

A primera hora de la tarda d'aquest dissabte també s'han pronunciat amb un comunicat enviat a Efe el seleccionador espanyol masculí, Luis de la Fuente, i el seu cos tècnic. "Els fets protagonitzats per Rubiales no respecten el mínim protocol que ha de seguir-se en aquests actes de celebració i no són edificants ni apropiats per a una persona que estava representant tot el futbol espanyol", diu el text. A més, De la Fuente ha explicitat la seva "repulsa absoluta davant qualsevol acte de violència masclista". Aquesta reflexió del seleccionador masculí arriba l'endemà que aplaudís Rubiales durant l'assemblea en què el dirigent de la RFEF va dir que no dimitiria.

Falta el pronunciament del TAD

Amb aquest moviment de la FIFA, té menys importància que el Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) comenci a tramitar l'expedient de la denúncia que ahir el Consell Superior d'Esports (CSD) va posar contra Rubiales per les possibles vulneracions molt greus dels articles 76.1.a de la Llei de l'Esport, que fa referència als abusos d'autoritat, i 14.h del reial decret 1591/1992, que parla dels actes notoris i públics que atemptin contra la dignitat o el decòrum esportius. Quan la tramitació tingui lloc, el govern espanyol té previst demanar la suspensió provisional de Rubiales com a president de la RFEF fins que el TAD prengui una decisió final.

"Estem davant d'uns fets greus i una actuació inacceptable que des del primer moment va merèixer la condemna del govern i una exigència d'explicacions i excuses que no s'han produït", va dir Miquel Iceta, el ministre de Cultura i Esport, divendres abans de conèixer la suspensió temporal de la FIFA. Ja aquest dissabte, el president del CSD, Víctor Francos, ha declarat que respecten "la decisió que ha pres la FIFA" i que consideren que "reforça i reafirma la posició del govern". A més, adverteix que la suspensió temporal a Rubiales per part del màxim organisme del futbol mundial no evitarà que el CSD igualment "emeti la denúncia al TAD" i que "el full de ruta no es veurà modificat".

Rubiales es queda sense partit amb els seus amics a Motril

D'altra banda, Rubiales quedarà sense jugar un partit entre amics aquesta tarda de dissabte a Motril, la seva localitat natal. L'alcaldessa de la població andalusa, Luisa García Chamorro, ha suspès per motius de seguretat l'enfrontament, que s'havia de disputar a l'Estadi Municipal Escribano Castilla. L'esdeveniment, programat per les 20.30 h, organitzat pel CF Motril i que portava per nom "Amics de Rubiales", es tractava d'un partit de veterans que tradicionalment es juga a Motril. Rubiales havia demanat que es jugués a porta oberta, però, finalment, no es jugarà ni a porta tancada. Col·lectius feministes havien anunciat la seva intenció de manifestar-se i l'Ajuntament ha considerat que no es pot fer càrrec de la seguretat.

stats