Totes les jugadores renuncien a la selecció mentre no marxin els actuals dirigents i la RFEF les adverteix

Futbolistes espanyoles actuals i del passat han emès un comunicat després del discurs de Rubiales a l'assemblea

6 min
SOCCER-WORLDCUP-ESP-ENG/REPORT

BarcelonaLa inesperada decisió de Luis Rubiales de no dimitir com a president de la RFEF malgrat el petó no consentit a Jennifer Hermoso i el cúmul d'actituds masclistes que va tenir durant la celebració del títol del Mundial han provocat la reacció en cadena del món del futbol, que havia estat majoritàriament callat fins a la celebració de l'assemblea extraordinària, per mostrar-li el seu suport a la víctima i demanar la dimissió de Rubiales -excepte en alguns casos com el Barça i la Federació Catalana de Futbol (FCF). I, poc després de les 19 h, la mateixa Hermoso ha emès un comunicat mitjançant FutPro, el seu sindicat, per explicar que "en cap moment" va "consentir el petó de Rubiales", com havia afirmat ell durant el discurs de l'assemblea. "I en cap moment vaig intentar alçar-lo", ha afegit.

"No tolero que es posi en dubte la meva paraula i molt menys que s'inventin paraules que jo no he dit", ha sentenciat Hermoso. D'altra banda, en el mateix comunicat, la totalitat de les jugadores de la selecció espanyola -les mundialistes, les que van renunciar anar-hi, les no convocades i històriques futbolistes del passat- han anunciat que no tornaran "a una convocatòria de la selecció si continuen els actuals dirigents". En aquest sentit, han manifestat "la seva ferma i rotunda condemna davant de conductes que han atemptat contra la dignitat de les dones". A més, demanen "canvis reals, tant esportius com estructurals, que ajudin la selecció absoluta a seguir creixent per poder traslladar aquest gran èxit a les generacions posteriors".

En un segon comunicat, aquest a títol personal, Hermoso ha explicat que “em vaig sentir vulnerable i víctima d’una agressió, un acte impusliu, masclista, fora de lloc i sense cap tipus de consentiment per part meva”. En aquest escrit, la davantera sintetitza: “Senzillament, no em vaig sentir respectada”. I també explica que ha patit pressions, tant ella com de la seva família, per part de la RFEF perquè donés un testimoni “que poc o res tenia a veure amb les meves sensacions”.

La RFEF respon Hermoso amb "imatges" com a "proves" i anuncia "accions legals"

La resposta de la RFEF al comunicat de Jenni Hermoso no s'ha fet esperar. La Federació ha emès passada la mitjanit de divendres un contundent comunicat per respondre a la davantera de la selecció i al seu sindicat amb "imatges" per "demostrar" que Luis Rubiales "no va mentir". A més, recorda que posarà "quantes accions legals corresponguin en defensa de l'honorabilitat" del seu president, qui va exposar "d'una manera clara i senzilla com es van produir els fets que són motiu de conflictivitat i escarni".

"La versió dels fets del president està contrastada en els expedients interns que s'han obert, sense que fins avui Jennifer Hermoso hagi contestat a cap dels requisits formulats", afegeix el comunicat, el qual presenta una "primera demostració" de la veracitat del relat de Rubiales a través de quatre imatges del moment de la celebració. "Les proves són concloents. El president no ha mentit", sentencia. D'altra banda, la RFEF assenyala que respecta la decisió de les mundialistes de plantar-se si continuen els actuals dirigents, però recorda que "la participació a la selecció és una obligació de totes les persones federades si són cridades per a això".

Alexia, la primera a donar suport a Hermoso

La totalitat de les companyes de selecció de Jennifer Hermoso i moltíssimes jugadores del futbol mundial -especialment del seu anterior club, el Barça, del qual encara és la màxima golejadora històrica- han donat suport a Hermoso després de l'esperpent de Rubiales a l'assemblea extraordinària. Alexia Putellas, futbolista del Barça i de la selecció espanyola, ha estat la primera a fer un tuit: "Això és inacceptable. S'ha acabat. Amb tu, companya". I ha citat Hermoso. Alexia s'ha mostrat molt propera a la seva companya, amb qui també va compartir vestuari al Barça, des que Rubiales li va fer el petó no consentit.

Tot seguit, també han mostrat el seu suport a Hermoso de forma unànime mitjançant les xarxes socials les integrants de la selecció espanyola -tant les que van anar al Mundial com les que van renunciar a anar-hi- i moltes futbolistes del Barça com Aitana Bonmatí, Mapi León, Irene Paredes, Cata Coll, Mariona Caldentey, Patri Guijarro, Ona Batlle, Caroline Graham Hansen, Bruna Vilamala, Olga Carmona, Ana Crnogorcevic, Misa Rodríguez, Ivana Andrés -l'actual capitana de la selecció espanyola- i Lola Gallardo. D'altra banda, el capità del primer equip masculí, Sergi Roberto, ha citat el tuit d'Alexia i ha afegit un "estem amb vosaltres!"

El Barça considera que Rubiales ja "va demanar disculpes"

"Després de l'Assemblea Extraordinària de la RFEF celebrada aquest divendres, sembla que les explicacions que ha donat el president de la Federació, el Sr. Rubiales, han resultat suficients per als membres presents de l'Assemblea que tenien la potestat de ratificar-lo en el càrrec", ha dit el Barça en un comunicat. I ha afegit: "El FC Barcelona, però, vol deixar ben clar que considera totalment impròpia i desafortunada l'actuació del president de la RFEF durant la celebració del Mundial de futbol aconseguit per la selecció espanyola femenina. Són uns fets que considerem lamentables, que el mateix Sr. Rubiales ha considerat un error i pels quals va demanar disculpes".

A posteriori, la vicepresidenta institucional del club blaugrana, Maria Elena Fort, ha publicat un fil a Twitter en què demana la dimissió immediata de Rubiales. "Manifesto el meu total rebuig a l’actuació de tots aquells membres dels estaments oficials i no oficials que permeten i emparen actuacions reprovables i a tot el que ha succeït aquest matí", ha escrit Fort.

De totes maneres, al president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, sembla que no li ha agradat el comunicat del Barça. "Esperem una posició molt més contundent dels representants del futbol català. Els valors esportius s'han de defensar al camp, a les graderies i a les assemblees federatives. Així, no", ha piulat en un tuit que probablement també ha estat una crítica a l'inicial posicionament tebi de la Federació Catalana de Fútbol -el qual està explicat més endavant en aquest text-.

L'Espanyol demana la dimissió de Rubiales

El club blanc-i-blau, en canvi, ha demanat la dimissió del president de la RFEF: "Les imatges que es van veure durant la celebració del Campionat del Món de la FIFA aconseguit per la Selecció Nacional Femenina són inacceptables i impròpies i, una vegada escoltades les explicacions sobre això, ens mouen a exigir la immediata destitució o cessament del president per part dels organismes habilitats per fer-ho". A més, ha mostrat el seu suport a Hermoso.

El Reial Madrid dona suport a la iniciativa del Consell Superior d'Esports

El club blanc ha expressat mitjançant un comunicat el seu suport a la decisió del Consell Superior d'Esports (CSD) d'elevar "aquest cas al TAD (Tribunal Administratiu de l'Esport)". Aquesta tarda, el president del CSD, Víctor Francos, ha explicat en una roda de premsa que "el govern ha iniciat" avui mateix els tràmits perquè "el senyor Rubiales hagi de donar explicacions davant el TAD".

Borja Iglesias deixa la selecció temporalment

Borja Iglesias, futbolista gallec del Betis que sempre s'ha mostrat molt compromès amb les causes socials, ha publicat un fil de Twitter en què ha dit que "com a futbolista i com a persona" no se sent "representat pel que ha passat avui a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas". A més, ha anunciat la seva decisió de deixar temporalment la selecció espanyola: "He pres la decisió de no tornar a anar a la selecció fins que les coses canviïn i aquest tipus d'actes no quedin impunes".

Javier Tebas: "La llista de dones i homes agreujats per Rubiales ha de parar"

El president de la Lliga, Javier Tebas, que ha estat mencionat per Rubiales durant el seu discurs a l'assemblea com un dels responsables de les pressions per dimitir que està rebent, també ha fet una publicació a Twitter sobre l'assumpte: "La llista de dones i homes agreujats per Luis Rubiales aquests anys és massa gran i això ha de parar".

La Federació Catalana considera "creïbles" les explicacions de Rubiales

"Les explicacions són creïbles. Però això no impedeix que com a federació no ens hagin agradat gens les actuacions que hi ha hagut per part de Rubiales. Crec que avui sí que ha demanat disculpes com s'han de demanar i, a partir d'aquí, convocaré la meva comissió executiva per fer una valoració exacta del que ha passat avui aquí i decidir quina és la posició de la Federació Catalana de Futbol (FCF)", ha explicat Soteras a la sortida de l'assemblea sense permetre preguntes dels mitjans de comunicació presents, entre els quals hi havia l'ARA. La comissió executiva se celebrarà el dimarts 29 a les 17 h. Posteriorment, durant la tarda, Soteras ha renunciat al seu càrrec de vicepresident de la RFEF.

Dimissió de Rafael del Amo

El president del Comitè Nacional de Futbol Femení, Rafael del Amo, ha dimitit després de la compareixença de Rubiales i de la seva decisió de seguir en el càrrec. "No m'esperava aquest discurs. Jo no he aplaudit ni m'he aixecat. M'he sentit incòmode, pensava que anava a dimitir", ha dit Del Amo, que ha admès que li ha agafat desprevingut l'oferta de Rubiales de renovar i apujar-li el sou al seleccionador Jorge Vilda. D'altra banda, el president de la Federació Basca de Futbol, Javier Landeta, i el president de la Reial Federació Càntabra de Futbol, José Ángel Peláez, han presentat la seva dimissió de la junta directiva de la RFEF.

Luis Enrique considera "excel·lent" la gestió de Rubiales

L'exentrenador del Barça i la selecció espanyola, Luis Enrique, no ha criticat Rubiales en la roda de premsa prèvia al partit d'aquest cap de setmana del seu actual equip, el Paris Saint-Germain. De fet, ha considerat "excel·lent el treball de Rubiales durant aquests anys, portant la federació a unes cotes molt altes de rendiment". I, sobre els fets que van tenir lloc a la final del Mundial, ha dit que "el mateix president ha reconegut els seus errors" i que no donarà "cap opinió" perquè no ho considera necessari.

Luis Enrique sobre Rubiales: "No és necessari que jo doni la meva opinió. La seva feina com a president ha sigut excepcional al llarg dels anys"
stats