La Federació Espanyola també gira l'esquena a Rubiales i li demana que dimiteixi

La Fiscalia ha obert avui una investigació pel petó de Luis Rubiales a Hermoso

4 min
Luis Rubiales abraçant Jennifer Hermoso després de la final del Mundial

BarcelonaEl cas de Rubiales avança als despatxos i als carrers. En alguns moments és un debat seriós i altres cops sembla una comèdia. El mateix dia que els pesos pesants de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) giraven per primer cop l’esquena a Rubiales, la Fiscalia entrava en acció investigant el cas. I el mateix dia centenars de persones es manifestaven a Madrid a favor de Jennifer Hermoso, però a Motril la mare del president suspès iniciava una vaga de fam. Amb la prohibició que li ha imposat la FIFA de contactar amb Jenni Hermoso, Rubiales ha activat les seves familiars dones perquè surtin a defensar-lo i continuïn posant el focus sobre la jugadora. La mare es queixa de “la cacera, inhumana i sagnant” contra el seu fill “per una cosa que no es mereix”, tancada a l’església de la Divina Pastora dels Caputxins. Prega pel seu fill, cada cop més sol i acorralat. Aquest dilluns ha estat ple de males notícies per a Rubiales.

Passades les 10 de la nit s'acabava a Madrid la reunió de la comissió de presidents de federacions d’àmbit autonòmic i territorials de la RFEF. Molts dels que fa poc aplaudien els discursos de Rubiales ara li giren l’esquena. En comunicat després de més de 7 hores de reunió van explicar que “després dels últims esdeveniments i els inacceptables comportaments que han malmès amb gravetat la imatge del futbol espanyol, els presidents sol·liciten que, de manera immediata, Luis Rubiales presenti la seva dimissió com a president de la RFEF”.

I afegien: “Instarem els òrgans corresponents a una profunda i imminent reestructuració orgànica en càrrecs estratègics de la Federació per donar pas a una nova etapa de gestió en el futbol espanyol”. I ho feien demanant-li al president Pedro Rocha que sigui l’encarregat de tirar-ho endavant. És a dir, dipositen la seva confiança en el president interí, el directiu extremeny. Al comunicat, en canvi, no diuen res del destí dels dos seleccionadors, Luis de la Fuente i Jorge Vilda. De moment segueixen en el càrrec de l'equip masculí i el femení, tot i el seu suport a Rubiales a la darrera assemblea de la RFEF.  Els dos van acabar fent uns comunicats desmarcant-se de Rubiales, però el seu destí penja d'un fil. Per primer cop la guàrdia pretoriana de Rubiales l’abandona. A dins de la RFEF la consigna sembla clara: que l’andalús pagui pels seus pecats, fer alguns canvis i seguir manant. 

Al seu comunicat, el consell també informa que "hem instat el president Pedro Rocha que es retiri immediatament l'última comunicació en nom de la Federació amb FIFA i UEFA que hem conegut avui". És a dir, sense citar-ho, parlen de l'estratègia de Rubiales per defensar-se, quan va activar la seva mà dreta, el català Andreu Camps, que va anar a buscar l'empara de la UEFA. El secretari general va denunciar que la intervenció del govern de Pedro Sánchez va en contra dels estatuts de l'estament europeu, que subratllen que "qualsevol òrgan o decisió d'un òrgan que no hagi sigut escollit sense la influència de tercers no serà reconegut". La UEFA no ha fet ni cas a la petició de Camps i Rubiales, però per si de cas, la RFEF ja demana treure valor a aquesta estratègia desesperada.

El cas el segueix de prop el govern central. El president del Consell Superior d’Esports, Víctor Francos, va fer una roda de premsa a Tarragona on admetia que no tenien notícies del Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) ni de la RFEF: "Segueixen reunits. Estem esperant”, deia. El president del CSD està pendent que el TAD, reunit ahir per tractar el cas, doni resposta a la denúncia per una possible vulneració de la llei de l’esport per part de Rubiales. Si el TAD incoa la denúncia, Francos admetia que convocarà la comissió directiva del CSD per proposar la suspensió de Rubiales. El TAD, de moment, sembla necessitar més temps. Francos va reconèixer la seva preocupació per la imatge oferta per l’esport espanyol: “Estic preocupat. Fa dues setmanes estàvem més ben situats per al Mundial 2030 que avui, però som un govern tossut i estem en disposició d’explicar a la FIFA, la UEFA i al conjunt de federacions internacionals que l’esport espanyol no és el que hem vist aquests dies, i tampoc el futbol espanyol”.

La Fiscalia entra en acció

I tot això passava el mateix dia que la Fiscalia de l’Audiència Nacional entrava en joc en el cas Rubiales. Després de rebre diverses denúncies va obrir una investigació per aclarir si hi ha delicte en el cas del petó forçat a Jenni Hermoso. El ministeri públic preguntarà a Hermoso si vol denunciar Rubiales. En un comunicat expliquen que “arran de les manifestacions públiques fetes per Hermoso, l’acte sexual no va ser consentit” i que “cal determinar la transcendència d’aquestes declaracions”. Per això es dirigiran a la jugadora “amb la finalitat de fer-li oferiment d’accions, donant-li la possibilitat que, en un termini de 15 dies, es posi en contacte amb la Fiscalia de l’Audiència Nacional, a fi d’informar-la dels seus drets com a víctima d’un presumpte delicte d’agressió sexual”. La Fiscalia pot optar per presentar denúncia o no una vegada acabada la investigació, tot i que segons els experts no és habitual que ho faci en els casos en què no hi ha denúncia de l’afectada. La Fiscalia entén que l’Audiència Nacional és l’òrgan competent per al coneixement dels fets perquè es tracta de fets suposadament delictius comesos per espanyols a l’estranger. El setge sobre Rubiales cada cop estreny més.

stats