Premis de la UEFA

Aitana Bonmatí, a la gala de la UEFA: "Estem amb la Jenni i totes les dones, no podem permetre més abusos de poder"

La futbolista de Sant Pere de Ribes ha recollit el premi a la millor jugadora de la UEFA després de guanyar el Mundial i la Champions League

4 min
La guanyadora de la Jugadora de l'Any de la UEFA 2022/23, la futbolista  Aitana Bonmati (d),  al costat del president de la UEFA, Aleksander Ceferin,

BarcelonaAitana Bonmatí, als seus 25 anys, ha recollit aquesta tarda al Fòrum Grimaldi de Mònaco el primer dels tres grans premis individuals que, si no hi ha cap sorpresa, aixecarà durant els mesos vinents com a culminació del millor curs de la seva vida: el premi de la UEFA a la millor jugadora de la temporada. A finals d'octubre serà el moment de la Pilota d'Or i al gener, del premi FIFA The Best. El podi l'han completat la seva companya a la selecció espanyola i autora del gol de la final del Mundial, Olga Carmona, i Sam Kerr, futbolista australiana del Chelsea.

"No són uns bons moments per al futbol espanyol malgrat que venim de guanyar el Mundial", ha explicat Aitana. "Com a societat no podem permetre que hi hagi abusos de poder en una relació laboral i faltes de respecte. Així que li vull dir a la meva companya Jenni [Hermoso] i a totes les dones que han patit això que estem amb elles i espero que seguim treballant perquè aquesta societat millori", ha afegit durant el discurs posterior a l'entrega del premi sobre el petó no consentit de Rubiales a Hermoso en la cerimònia de celebració del Mundial.

"Estem amb la Jenni i totes les dones, no podem permetre més abusos de poder"

"Per a mi és un orgull i un privilegi ser aquí. És una temporada que mai oblidaré i vull compartir aquest premi amb les meves companyes. Tinc la sort de jugar amb gent espectacular que em fa ser millor cada dia –ha començat el seu discurs Aitana–. Soc una persona molt inconformista, una persona que sempre espera més. Però tinc la sort de jugar en un club espectacular, que em dona oportunitats i em permet jugar amb les millors futbolistes del món", ha continuat explicant. I, preguntada per si és possible tornar a guanyar la Champions League, ha contestat que "és possible" i que el Barça lluitarà "per a això".

Aitana, la referent del Barça i la selecció en un any sense Alexia

Recentment, la jugadora de Sant Pere de Ribes ja s'havia emportat el MVP de la Champions League aconseguida amb el Barça i el MVP del Mundial guanyat amb Espanya gràcies a una temporada en la qual Aitana, una gran amant dels puzles, ha aconseguit encaixar el seu durant la greu lesió de genoll de la seva companya Alexia Putellas, que havia acaparat el protagonisme al terreny de joc i els grans guardons individuals durant els últims anys.

Aitana amb la Champions guanyada a Eindhoven.

Sense Alexia pràcticament tota la temporada (només va jugar els últims minuts de la final de la Champions League i alguns partits de Lliga quan el campionat ja estava certificat), Aitana va ser la referent del Barça per aixecar la segona orelluda de la seva història el 3 de juny a Eindhoven i revalidar el títol de Lliga. La catalana va acabar el torneig europeu com a segona màxima golejadora (empatada amb altres jugadores) amb cinc dianes i havent estat el timó d'un equip en el qual es va veure obligada a fer un pas endavant que va executar amb actuacions excel·lents.

Però Aitana era conscient que en any de Mundial els premis individuals s'aconseguirien gràcies al rendiment, individual i col·lectiu, en aquest torneig. I la blaugrana, una de les 15 jugadores que van tornar a la selecció per disputar aquest torneig, va ser capaç de mantenir el gran nivell mostrat al Barça per erigir-se també en la líder d'Espanya i portar-la cap al títol en un campionat en què Alexia va alternar titularitats i suplències, lluny encara de la seva millor versió després de la lesió.

Aitana Bonmatí rebent el trofeu a millor jugadora del Mundial

Especialment destacada va ser l'actuació d'Aitana en els vuitens de final del Mundial, quan la selecció espanyola va reaccionar per imposar-se per 1 a 5 a Suïssa després de la derrota escandalosa davant el Japó per 4-0 en l'últim partit de la fase de grups. Davant les europees, Aitana va ser l'autora de dos dels tres gols que va fer en el torneig (l'altre el va aconseguir en el partit inaugural davant Costa Rica). Durant el Mundial, l'exentrenador del Barça Pep Guardiola va comparar-la amb Andrés Iniesta i va admetre que està "completament enamorat de la seva forma de jugar".

Sarina Wiegman dedica el seu premi a la selecció espanyola femenina

En canvi, a la gala celebrada a Mònaco, l'entrenador del Barça, Jonatan Giráldez, no ha aconseguit emportar-se el premi de la UEFA al millor entrenador/a de la temporada del futbol femení, el qual ha estat per la seleccionadora anglesa i recent subcampiona del Mundial: la neerlandesa Sarina Wiegman. Giráldez ha quedat tercer i Jorge Vilda, el qüestionat seleccionador espanyol, segon. Wiegman ha volgut dedicar el seu trofeu "a la selecció espanyola", que està patint les conseqüències del comportament de Luis Rubiales, malgrat que va ser l'equip que va vèncer Anglaterra a la final del Mundial. "Tots sabem el que està passant. Em fa mal, com a entrenadora, com a mare de dues filles, com a dona i com a ésser humà. Les jugadores mereixen celebrar-ho i ser escoltades", ha dit Wiegman. Aitana, en el seu discurs posterior, ha agraït el gest.

D'altra banda, el català Pep Guardiola ha guanyat el premi de la UEFA al millor entrenador del futbol masculí després de vèncer la Champions League amb el Manchester City i el premi al millor jugador de la UEFA ha estat per a un jugador també del conjunt citizen, el davanter noruec Erling Haaland.

stats