Mundial 2023

Aitana lidera la revolució de Vilda per mantenir-se amb vida al Mundial

Espanya derrota Suïssa i es classifica per als quarts de final del campionat del món

Aitana Bonmatí celebrant al costat d'Oihane Hernández un dels seus dos gols contra Suïssa.

BarcelonaQui no arrisca no pisca, deu haver pensat Jorge Vilda. Amb l'aigua al coll i la crítica a sobre després de la ridícula desfeta contra el Japó a l'últim partit de la fase de grups del Mundial, el polèmic seleccionador espanyol ha sacsejat el seu llibret als vuitens de final contra Suïssa, que no havia rebut cap gol i se n'ha emportat cinc. El madrileny, protegit per la RFEF davant de la divisió amb les jugadores, ha fet cinc canvis respecte al precedent de fa uns dies i n'ha sortit reforçat. No li ha tremolat el pols amb la ranquejant Alexia Putellas, que ha perdut el lloc en detriment d'altres companyes, ni tampoc amb Misa Rodríguez, la portera retratada en el duel davant les nipones. La revolució, però, no ha afectat els galons d'Aitana Bonmatí. I encara sort, perquè la catalana ha sigut el far indiscutible del combinat estatal en un partit que pot marcar un abans i un després. Als quarts de final esperen Sud-àfrica o els Països Baixos, que s'enfronten aquest diumenge a les 4 h.

Dues de les blaugranes presents a l'alineació han sigut protagonistes de la jugada que ha tret la pressió de sobre a Espanya al minut 5. Salma Paralluelo, oberta a la banda esquerra a diferència del partit anterior, ha trobat espai per fer una entrada al segon pal que Alba Redondo ha rematat amb perill. Entre la portera suïssa, Thalmann, i el pal han frustrat el gol, però l'acció ha continuat viva i ha anat a parar a Aitana, que dins de l'àrea gran ha retallat amb la cama dreta i ha xutat amb l'esquerra al fons de la xarxa. El gol ha sigut alliberador, com bé ha demostrat la celebració posterior. La de Sant Pere de Ribes, líder indiscutible en absència de la millor versió d'Alexia, començava el seu particular festival.

Tanmateix, l'alegria inicial ha durat ben poc, a les files espanyoles, i un error protagonitzat per dues de les altres futbolistes del Barça (dues de les novetats incloses per Vilda) ha donat un baf de vida a les suïsses al minut 11. Ha sigut la clàssica jugada en què la confiança juga males passades; en què funcionar per inèrcia, quasi de memòria, acaba sent una mala idea. Tímidament pressionada en zona defensiva, Laia Codina ha fet sense mirar una passada enrere per a Cata Coll amb tan mala fortuna que la portera mallorquina, que debutava amb la selecció absoluta ni més ni menys que en una eliminatòria mundialista, estava més avançada del que creia la seva companya. El contratemps, però, ha acabat en anècdota.

Perquè Espanya, a diferència del dia del Japó, no ha parat de trobar solucions en atac. Especialment pel costat esquerre, que, igual que en el 0-1, ha generat l'acció de l'1-2. Ona Batlle, desplaçada a la banda contrària a la qual sol jugar, ha centrat amb mala bava cap a l'àrea, Aitana ha pentinat la bola i Alba Redondo, també amb el cap, l'ha enviada a la porteria rival. El resultat: un gol importantíssim de la pitxitxi de la Lliga F que ha fet posar la directa al seu equip. La rúbrica arribaria 18 minuts més tard amb una genialitat d'Aitana, que ha recollit una pilota descontrolada a l'àrea oponent per mostrar al món per què és una candidata tan ferma a guanyar la Pilota d'Or. Amb una calma gairebé ofensiva, la garrafenca ha ballat amb tres defenses suïsses en un pam de terreny i ha definit amb summa classe amb un xut subtil impossible per a Thalmann (minut 36).

La primera part, que és on s'ha decidit el partit, encara deixaria temps perquè Codina esmenés l'errada comesa en l'1-1. La marcadora de Campllong, amb un futur incert al Barça per la competència que té amb Paredes i Mapi, ha resolt un embolic a la sortida d'un córner per situar l'1-4, un marcador massa contundent perquè Suïssa pensés en la remuntada. De fet, a la represa, les helvètiques no només no han sabut taponar les fuites amb el triple canvi que Inka Grings ha manat al descans, sinó que han vist eixamplat el seu desavantatge amb un gol de Jenni Hermoso, que ha rebut a l'espai d'Aitana (altre cop Aitana) i ha definit amb pausa i col·locació sobre la sortida de Thalmann.

Vilda somriu després de la tempesta i ara afronta els quarts de final, els primers de la història per a la selecció espanyola en un Mundial, carregat de confiança. ¿Trobarà a faltar les jugadores que no han volgut seguir-li el joc? El temps i el futbol ho diran.

• Suïssa: Thalmann; Aigbogun (Mauron, 45'), Maritz, Stierli, Riesen; Sow (Calligaris, 45'), Wälti, Reuteler (Terchoun, 45'); Piubel (Humm, 74'), Bachmann i Crnogorcevic.
  • Espanya: Cata Coll; Oihane, Paredes, Codina, Ona Batlle; Tere Abelleira (María Pérez, 64'), Aitana (Guerrero, 77'), Jenni Hermoso (Alexia, 77'); Alba Redondo, Esther (Eva Navarro, 64') i Salma Paralluelo (Athenea, 84').
  • Gols: 0-1 (Aitana, 5'), 1-1 (Laia Codina, p.p., 18'), 1-2 (Alba Redondo, 18'), 1-3 (Aitana, 36'), 1-4 (Laia Codina, 45'), 1-5 (Jenni Hermoso, 69').
  • Àrbitre: Cheryl Foster (Gal·les).
  • Targetes grogues: Stierli (74').