Mundial 2023

La revolucionària Salma i un xut amb l'ànima condueixen Espanya a la final del Mundial

La davantera aragonesa del Barça, revulsiu a la segona part, repeteix el paper d'heroïna

3 min
Salma Paralluelo celebrant el gol.

BarcelonaEspanya, amb vuit jugadores del Barça com a protagonistes, jugarà la final del Mundial. Tan ras i curt que espanta. Dues dianes de Salma Paralluelo i Olga Carmona en el tram final del partit contra Suècia porten el combinat vermell a una fita fins fa poc inabastable per al futbol femení estatal. Passi el que passi diumenge, els llibres d'història n'aniran plens. Jorge Vilda, un supervivent d'un motí, ho podrà explicar als seus nets. Qui l'aixecarà ara de la cadira de seleccionador?

Que superar Suècia, un país amb una tradició més consolidada que Espanya, era un os dur de rosegar s'ha notat des del primer minut. El combinat nòrdic, un habitual en aquestes instàncies d'un Mundial, ha presentat un bloc mitjà per curtcircuitar els intents de circulació de pilota de les oponents. La pressió asfixiant, les disputes aferrissades i la falta d'espais han condicionat en negatiu la fase creativa del conjunt espanyol, que ha hagut de tirar d'èpica per aconseguir un objectiu que fa setmanes semblava quasi impossible.

A Aitana i Alexia, que es retrobaven en un onze pel retorn de la molletana a la titularitat, els costava connectar jugades amb sentit. Batlle per la dreta i Mariona per l'esquerra tenien problemes per progressar per la banda i servir bones pilotes a l'àrea. I Hermoso, referència altre cop en detriment d'Esther, rebia constantment d'esquena, amb l'alè de les centrals sueques al clatell. En aquest context, l'oportunitat més clara per a la roja abans del descans l'ha protagonitzat Olga Carmona amb un xut llunyà que ha sortit afaitant el pal (14'). Era un petit espòiler de la lateral del Madrid.

A mesura que passaven els minuts, la superioritat física ha fet progressar Suècia en atac. Les de Gerhardsson han començat a trobar Kaneryd, Rolfö i Blackstenius en posicions d'avantatge i han exigit Paredes i Codina, una dupla de centrals que, a falta de Mapi León, s'ha acabat confirmant com una de les millors del Mundial. Aquesta dinàmica creixent ha ofert l'única ocasió per a les nòrdiques en els primers 45 minuts. També ha sigut la més clara fins al moment. La blaugrana Rolfö ha trobat rematada al segon pal després d'una bona centrada de Bjorn i ha demanat una gran estirada de Cata Coll, suplent al Barça i titular per davant de Misa amb Espanya. La mallorquina és tota una revelació. Que tremoli Sandra Paños.

Intercanvi de cops que ha fet triomfar Espanya

El pas per vestidors ha fet recuperar oxigen a les espanyoles, però això no els ha permès guanyar terreny a les sueques, que han sortit del descans decidides a imposar la seva jerarquia. Ho han intentat amb centrades de fora a dins que han demanat l'atenció de Coll i també forçant córners perquè la seva rematadora de capçalera –la central Ilestedt, quatre gols en aquest campionat– intentés pescar el perill per convertir-lo en gol. Vilda ha reaccionat a la tendència decreixent introduint l'heroïna dels quarts de final.

Salma Paralluelo ha substituït Alexia, que ha aguantat 57 minuts al primer nivell, i immediatament Espanya ha tingut una amenaça a l'espai que ha alliberat Hermoso. En aquest nou marc, la jove aragonesa i la veterana madrilenya han fabricat l'ocasió més clara després de la represa. La segona ha caigut a la banda, ha tret una centrada per a la primera i una tercera, Alba Redondo, ha estat a punt de besar la xarxa amb una rematada des de la gespa amb l'esquerra. La pilota ha fregat el pal quan ni Musovic ni cap defensa podien reaccionar per rebutjar-la (70').

Aquesta ocasió ha servit d'avís del que passaria 10 minuts després, de nou amb Hermoso alliberada per pensar en els tres quarts i Salma fixant la defensa rival a l'àrea. La jugadora del Pachuca ha fer baixar una bola d'esperó amb una qualitat tremenda i l'ha col·locat perquè Eva Navarro, un altre dels canvis de Vilda, intentés la rematada al segon pal. Tot seguit, un mal refús de Suècia ha donat un metre i un segon a Paralluelo, que amb la seva teòrica cama dolenta (la dreta) ha trobat l'únic foradet per impactar amb la xarxa de Musovic. Protagonista als quarts i també a les semifinals. Amb 19 anys, ha fet vuit gols en dotze partits amb l'absoluta. Gens malament.

Suècia encara tenia gas com a mínim per empatar. Ho ha aconseguit Blomqvist, que ha entrat des de la banqueta, després d'una jugada en què les sueques han fet valdre els centímetres a favor. Però quan tot estava encarat per a una nova pròrroga, Olga Carmona ha retornat l'avantatge a Espanya amb un xut llunyà, carregat de malícia, que Musovic no ha pogut desbaratar. Un llançament amb l'ànima que fa història i trenca sostres. Anglaterra o Austràlia, que juguen aquest dimecres, seran les rivals a la final. Arribats a aquest punt, Vilda podria ser campió del món i Aitana guanyar una Pilota d'Or. I si...

  • Espanya: Cata Coll, Ona Batlle, Paredes, Laia Codina, Olga Carmona, Tere Abelleira, Aitana, Alexia (Salma Paralluelo, 57), Alba Redondo (Eva Navarro, 73'), Jenni Hermoso i Mariona (Esther, 94'). Entrenador: Jorge Vilda.
  • Suècia: Musovic; Bjorn, Ilestedt, Ericsson, Andersson, Angeldahl, Rubensson (Hurtig, 86'), Kaneryd (Schough, 77'), Asllani, Rolfö i Blackstenius (Blomqvist, 77'). Entrenador: Peter Gerhardsson.
  • Gols: 1-0 (Salma Paralluelo, 81'), 1-1 (Blomqvist, 88'), 2-1 (Olga Carmona, 89').
  • Àrbitre: Edina Alves Batista (Brasil).
  • Targetes grogues: Cap.
  • Targetes vermelles: Cap.
  • Estadi: Eden Park. 42.217 persones.
stats