27/12/2022

La paparra de Messi: qui és Salt Bae?

2 min
Salt Bae perseguint Leo Messi després de la final del Mundial

BarcelonaMalgrat que encara ens trobem pel carrer argentins amb la samarreta de la seva selecció, les festes de Nadal i la proximitat del futbol de clubs fan que el Mundial sembli ja una cosa gairebé llunyana. Un cos estrany en què molts ens vam trobar celebrant que Messi per fi tingui una Copa del Món, malgrat les contradiccions que sempre ens acompanyaran pel fet que ho aconseguís en un país on han mort milers de treballadors, no es respecten els drets humans i es maquilla la imatge a base de suborns. Tot això sembla que li va importar molt poc a Salt Bae, que només va perseguir el seu moment de glòria a costa de l’astre argentí. ¿Però qui és Salt Bae, aquest senyor amb aparença de sortir d’una comèdia nord-americana cutre i que es va colar a la celebració de l’Argentina damunt la gespa i no va parar fins a fer-se una foto amb Messi?

No sé si teniu el plaer de conèixer-lo gaire, jo només el tenia vist de passada, m’apareixia de tant en tant a les xarxes socials, en vídeos ximples. Alguns detalls ràpids: Salt Bae és un xef turc, de nom Nusret Gökçe, que ha fet fortuna (té un imperi de restaurants repartits arreu del món) i que es va fer mediàticament famós no només per la carn de la seva cadena d’establiments, sinó per la seva manera de salar-la. Amb un rictus que va de la tragicomèdia al ridícul, aixeca molt amunt el braç, fa un cop de canell i deixa caure la sal damunt del tros de carn. Sempre mantenint un rostre seriós, i ho fa amb ulleres de sol. És igual que sigui de nit o de dia. Aquest procediment és el que explica el sobrenom de Salt Bae. 

Si el lector encara m’ha acompanyat fins aquí, s’adonarà que és una autèntica estupidesa. Però aquesta estupidesa es veu que fa gràcia a molts futbolistes (també a alguns cantants, com Maluma) i, també, a presidents de clubs de futbol, com Florentino Pérez, amb qui també s’ha fotografiat. Entre els clients dels seus restaurants hi ha Leo Messi i, també, el president de la FIFA, Gianni Infantino. El que no podia preveure l’astre argentí, que va anar fa anys al restaurant de Salt Bae a Dubai, és que el xef el perseguiria en el seu moment més gloriós amb l’Argentina. Gökçe, que s’havia deixat veure a Qatar amb Infantino, va baixar a la gespa i, incomodant Messi, es va fer una foto per a les seves xarxes socials amb el 10 i el trofeu de la Copa del Món. 

La reflexió de fins on pot arribar l’estupidesa humana (i a la qual ens aboquem també a les xarxes socials) és que això pot suposar una sanció per al famós cuiner, perquè ara la FIFA investiga aquest fet -ja que fotografiar-se amb el trofeu és un privilegi només reservat als jugadors, familiars i autoritats- i el seu accés “indegut” al terreny de joc. Però Salt Bae ja ha guanyat, perquè la seva foto amb Messi s’ha fet viral i l’han vist milions de persones.

stats