Esports Futbol 27/12/2022

Els 15 jugadors del Mundial que més lluiran en un mercat de fitxatges d'hivern atípic

Alguns clubs, com el Liverpool, ja s'han afanyat a pescar les perles que han destacat a Qatar

Carlos Ticó
4 min
Cody Gakpo.

BarcelonaL'1 de gener s'obre el mercat d'hivern més atípic de tots els temps, bàsicament perquè mai abans s'havia disputat un Mundial a mitja temporada de les principals lligues de futbol. La cita mundialista sempre és un aparador per a molts futbolistes, que aconsegueixen tancar traspassos o millorar les condicions que tenen amb els seus clubs. Per a molts jugadors, el Mundial de Qatar ha significat un abans i un després. A l'ARA repassem els quinze noms que més l'han sabut aprofitar.

1. Gakpo

Països Baixos

Gakpo

Obre la llista una perla neerlandesa. El jove atacant de 23 anys va acabar sent un dels jugadors més importants de l'orange. Qui es preguntava quina importància té el Mundial, aquí en té la resposta: tres gols en els cinc partits han servit per despertar l'interès dels grans clubs d'Europa. Finalment, ha estat el Liverpool qui ha fitxat l'estrella dels Països Baixos per compensar les baixes de Diogo Jota i Luis Díaz. Aquesta temporada ja ha marcat 14 gols i ha donat 17 assistències en totes les competicions amb el PSV.

2. Alejandro Balde

Espanya

Alejandro Balde, jugador del Barça i de la selecció espanyola

La seva convocatòria d'última hora a la selecció espanyola per participar en el Mundial va situar el nom d'Alejandro Balde en la llista dels millors futbolistes en la seva posició. Malgrat el pobre paper de la roja, el jove lateral esquerre s'ha integrat de ple al futbol de primer nivell: ha debutat en una Copa del Món i és un habitual dels equips titulars de Xavi. Està pendent de millorar el contracte amb el Barça.

3. Koundé

França

Jules Koundé

Especialista i polivalent en la defensa de la selecció francesa i del Barça, Jules Koundé va ser un dels protagonistes de França, un dels equips més complets de la competició, en el camí cap a la final. Davant les baixes que presentava el conjunt, Koundé va ser un dels elegits per superar adversitats. El jugador blaugrana va disputar la majoria dels minuts -va jugar sencers cinc dels set partits- a la posició de lateral dret.

4. Mbappé

França

Kylian Mbappé, màxim golejador del Mundial

Sobren les explicacions per confirmar que Kylian Mbappé és un dels millors jugadors del món. La selecció francesa va estar a un pas de guanyar el Mundial a la tanda de penals, però l'actuació d'Emiliano Martínez sota els pals de l'albiceleste ho va impedir. Mbappé -la nineta dels ulls de Florentino Pérez- va ser coronat amb el premi al màxim golejador, amb vuit gols. A més, va marcar un hat-trick a la final, cosa que no es veia des del 1966 amb Geoff Hurst, exfutbolista anglès.

5. Bellingham

Anglaterra

Jude Bellingham, jugador anglès

Jude Bellingham és un dels millors migcampistes del moment, present i futur del futbol europeu. Pedri, Gavi o Musiala, la seva competència més directa, no van ser rivals del jugador anglès al Mundial. El Reial Madrid és un dels clubs més interessats per fitxar la perla anglesa.

6. Enzo Fernández

Argentina

Enzo Fernández, millor jugador jove del Mundial

Enzo Fernández, migcentre de l'Argentina campiona del món, va ser premiat amb el trofeu al millor jugador jove del Mundial. Té 21 anys i disputa la primera temporada a Europa al Benfica portuguès, club que ja ha rebut ofertes pel jugador.

7. Julián Álvarez

Argentina

Julián Álvarez, davanter argentí

Conegut com l'Aranya, Julián Álvarez va arribar a la selecció i ningú s'esperava el gran encert que tindria Lionel Scaloni a l'hora d'alinear el jove davanter del Manchester City. Guardiola ja va descobrir Julián quan jugava al River Plate i ara l'ha descobert el seu seleccionador, donant pas a una nova i brillant generació a la davantera argentina. Dos gols importantíssims a la semifinal contra Croàcia i una gran sintonia amb Leo Messi van confirmar la seva titularitat a la gran final.

8. Emiliano Martínez

Argentina

Emiliano 'Dibú' Martínez, porter estrella d'Argentina

Ja va donar espectacle a la Copa Amèrica (2021) en la tanda de penals contra Colòmbia i al Mundial li va tocar repetir-lo amb els Països Baixos i França. Un dels porters més carismàtics, era l'únic futbolista que desitjava dur la final als penals. Segons apunta la premsa anglesa, podria sortir de l'Aston Villa aquest mateix gener perquè l'entrenador Unai Emery reprova les mofes i la falta d'educació que va adreçar a alguns integrants de l'equip francès durant la celebració de les seves aturades a la final. Amb Neuer lesionat, algunes informacions apunten que el Bayern Munic podria estar interessat a fitxar-lo.

9. Bono

Marroc

Yassine Bounou 'Bono', porter marroquí del Sevilla

Yassine Bounou va ser clau en el gran entramat defensiu del Marroc. El porter menys golejat de la temporada passada ho ha passat malament en l'inici d'aquest curs, perquè el Sevilla està ara mateix en posicions de descens. El bon paper de la selecció revelació i les bones actuacions sota els pals del Marroc han fet saltar les alarmes a Sevilla, perquè alguns clubs haurien començat a negociar-ne el traspàs, com l'Aston Villa, que veu en Bono un gran substitut de Martínez, si finalment l'argentí se'n va.

10. Amrabat

Marroc

Sofyan Amrabat

Sofyan Amrabat ha estat una de les sorpreses d'aquest 2022. El migcampista de 26 anys de la selecció del Marroc i del Fiorentina ha brillat amb el seu país i algunes informacions ja en taxen el traspàs en 40 milions d'euros.

11. Ounahi

Marroc

Ounahi, revelació del Marroc

Una altra de les perles joves del Mundial. Regatejador i futbolista desequilibrant, Azz-Edine Ounahi va completar deu regats amb èxit (1,43 per partit) a Qatar en una selecció fonamentada en la solidaritat defensiva. El jove de 22 anys de l'Angers, que és cuer a la lliga francesa, podria marxar a l'Olympique de Marsella a canvi de 20 o 25 milions d'euros, segons especula la premsa francesa.

12. En-Nesyri

Marroc

En-Nesyri, davanter del Sevilla i de la selecció del Marroc

La referència ofensiva del Marroc. Youssef En-Nesyri és un dels futbolistes que ha tingut sort que el Mundial s'hagi celebrat aquestes dates atípiques, perquè després de no acabar d'esclatar al Sevilla ha destacat a la cita mundialista. En-Nesyri va marcar dos gols, un dels quals al més pur estil Cristiano Ronaldo, aixecant-se 90 centímetres de terra per sentenciar Portugal.

13. Joško Gvardiol

Croàcia

Joško Gvardiol, central del Leipzig

Joško Gvardiol ha estat un dels millors defenses centrals del Mundial, malgrat que Messi el deixés en evidència a les semifinals. Durant tot l'estiu va estar vinculat als equips més importants d'Europa —entre els quals el Reial Madrid— i finalment va decidir renovar el contracte amb el Leipzig alemany. Gvardiol és un dels responsables de la segona presència consecutiva de Croàcia en una semifinal mundialista i Pep Guardiola també el segueix de prop.

14. Livakovic

Croàcia

Dominik Livakovic, estrella de Croàcia

El porter del Dinamo de Zagreb, Dominik Livakovic, va tenir una gran importància durant les eliminatòries. En els dos últims Mundials, la selecció de Croàcia s'ha fet un tip de jugar pròrrogues i Livakovic va ser clau en les tandes de penals contra el Japó (als vuitens de final) i el Brasil (a quarts). Contra la canarinha també va brillar durant els 120 minuts de joc.

15. Gonçalo Ramos

Portugal

Gonçalo Ramos, jugador revelació de Portugal

Fernando Santos va donar la sorpresa quan va fer seure Cristiano Ronaldo a la banqueta en el partit de vuitens, que Portugal va disputar contra Suïssa. En lloc seu va alinear un jove davanter del Benfica (21 anys) que va marcar tres gols (6-1). En el partit següent, en l'eliminació amb el Marroc, va repetir com a titular, però ja no va tenir tanta sort.

stats