Julián Álvarez, la nineta dels ulls de Leo Messi

Nascut en un poblet al cor de l'Argentina, el davanter del Manchester City demana pas amb 22 anys

4 min
L'argentí Julián Álvarez celebrant el seu segon gol amb Lionel Messi

BarcelonaQuan tenia sis anys, Julián Álvarez era sempre el primer a entregar els treballs al col·legi. I després, quan els altres alumnes encara patien per resoldre els exercicis, ell es posava a dibuixar jugadors amb la samarreta de la selecció argentina i del River Plate. Ja somiava en ser jugador. I ho aconseguiria. En Julián tenia sis anys i més d'un cop dibuixava a Lionel Messi, qui el 2006 ja jugava el Mundial. Ara han arribat junts a la final del Mundial.

La infància d’Álvarez va ser a Calchín, un poblet de 2.500 habitants perdut al mig de la província de Córdoba. Enmig del no-res, allà on mires a l’horitzó i sembla que el món no s’acabi. Terres de pastors, de gent dura, d’europeus que van arribar al segle XIX per trobar terres i una nova vida al mig de l’Argentina, un estat jove. Un lloc petit, però on el futbol també se seguia, però per televisió. Com a molt, alguns veïns anaven de tant en tant a Córdoba per veure partits dels equips de la ciutat. Algun afortunat explicava que havia anat a la llunyana Buenos Aires per veure un partit del River o el Boca, estirant l’anècdota anys. A la casa dels Álvarez, el futbol se seguia, però no gaire. El pare hi deixava l’esquena en una empresa agrícola que dona feina a gairebé tot el poble, gràcies al blat. La mare era una de les professores de l’escola i les seves companyes li deien que tenia un nen molt llest; que treia bones notes, era educat i ben viu. Una intel·ligència que ara demostra al terreny de joc.

Julián Álvarez, quan tenia 11 anys, amb Messi

Al col·legi, ja li deien arañita perquè li agradava l’Spiderman. Un sobrenom que l’ha acompanyat sempre. De fet, quan va guanyar els primers títols amb el River Plate, els va celebrar amb una màscara d’aquest personatge, juganer. No deixava de ser un jovenet que vivia un somni. Amb 11 anys, jugant a l’Atlético Calchín, on tocava fer un munt de quilòmetres per jugar altres partits, ja va destacar. Tant, que el seu nom va arribar a les orelles dels grans clubs de Buenos Aires, primer. I el Reial Madrid, després. Amb 11 anys el club blanc el va veure en un torneig i va oferir als pares fer un viatge, el primer que feien a Europa, per veure si el seu nano podia quedar-se al club blanc. Arribaria a jugar un torneig, on s'enfrontaria al Barça i marcaria gols. Però el fitxatge no es va tancar, ja que no es podia fitxar un nen argentí sense família a Espanya sense trencar les normatives de la FIFA. Julián, doncs, va seguir fins als 15 anys vivint a casa dels seus pares, fins que finalment se’l va endur el River Plate.

A les ordres de Guardiola

A les ordres de Marcelo Gallardo, Julián Álvarez va convertir-se en un dels joves més prometedors del futbol argentí. Tant, que el 2018 va ser un dels escollits per la selecció argentina per anar al Mundial de Rússia per formar part d’un grup de jugadors joves que s'entrenaven amb els convocats. Per a Julián era una experiència increïble poder ser al costat de Messi, amb Maradona visitant els entrenaments. Ell formava part dels rondos i els partidets, aprenent, somiant que el 2022 ja seria un dels convocats. Dit i fet. A Qatar ja ha marcat quatre gols. I la seva connexió amb Messi engresca els aficionats argentins, que mouen per les xarxes una foto del jove Julián Álvarez amb 11 anys al costat de Messi, un cop que van coincidir a la ciutat esportiva de la ciutat. Després de les semifinals contra els croats, Messi va rebre el premi de millor jugador del partit, però va decidir donar-li a Julián, autor de dos gols. I el davanter feia els mateixos ulls de felicitat que en aquella foto de fa més d'una dècada.

Álvarez va destacar com a davanter al River, guanyant la Libertadores i un munt de títols. En un partit de la Libertadores, va arribar a marcar sis gols en un triomf per 8-1 sobre l’Alianza de Lima peruà. La seva capacitat per marcar gols en partits oficials també va cridar l’atenció del Manchester City de Pep Guardiola, que el fitxaria per 30 milions d’euros l’estiu del 2022. Al City li toca ser suplent de Haaland, però cada cop que entra al terreny de joc, sol marcar. "És llest, vol aprendre i entén el joc. És una gran sort tenir-lo", sol dir el tècnic de Santpedor. Al Mundial també era suplent, però Scaloni li ha donat la titularitat per davant de Lautaro Martínez. ¿El resultat? Ja porta quatre gols i s’ha convertit en el jugador més jove capaç de marcar dos gols en una semifinal del Mundial des de Pelé el 1958. Julián Álvarez sembla tenir pressa, disposat a ser sempre el primer. Com quan feia els deures a l’escola d’un petit poblet al mig de l’Argentina, on ara es freguen els ulls al veure com un dels seus ha fet tant de camí. Amb menys de 2.500 habitants és gairebé la població més petita que ha vist un dels seus marcar un gol al Mundial, només per darrere del poble uruguaià de Nuevo Berlín, on va néixer Giordan d'Arrascaeta. A Nuevo Berlín però, no tenen veïns a la final del Mundial. A Chalquín, sí.

stats