Mundial 2023

Espanya sua la cansalada i es classifica per a les semifinals del Mundial

Un gol de Salma Paralluelo a la pròrroga situa les de Jorge Vilda en la lluita per la gran final del campionat

4 min
Mariona Caldentey celebrant el gol d'Espanya en els quarts de final contra Països Baixos.

BarcelonaEspanya jugarà les semifinals del Mundial de futbol femení per primera vegada en la seva història. El conjunt del polèmic Jorge Vilda va tocar fons contra el Japó a la fase de grups, però ha sabut sobreposar-se als dubtes i ha espremut les seves armes per anar de menys a més en el campionat que es disputa a Austràlia i Nova Zelanda.

En un partit que ha obligat a anar a dormir tard –o a matinar moltíssim– l'afició que l'ha volgut seguir en directe des d'Europa, la selecció espanyola ha superat la dels Països Baixos després de 120 minuts de joc. Ha sigut millor que el rival durant la majoria del matx, però ha suat la cansalada per assolir l'objectiu perquè li ha faltat efectivitat de cara a porta. Les blaugranes Mariona Caldentey i Salma Paralluelo han decidit als minuts 80 i 110.

Reforçades pel seu excel·lent partit contra Suïssa als vuitens de final, les jugadores espanyoles han sortit amb el mateix ímpetu a jugar els primers quarts de la història del combinat en un Mundial. No ha importat que Aitana Bonmatí, el seu far indiscutible en la zona de creació, rebés un marcatge d'autèntica paparra de Jackie Groenen perquè no entrés en joc, perquè Espanya ha demostrat tenir alternatives a la ribetana.

En aquest context, ha emergit la figura d'Ona Batlle, una futbolista que el Barça ha adquirit aquest estiu. La lateral de Vilassar de Mar, que és quasi ambidextra, ha ofert un recital en una primera meitat en què les neerlandeses no han xutat ni una sola vegada. Si en defensa ha controlat les internades de Pelova per la seva zona, en atac ha tingut gosadia i potència suficients per capitalitzar gran part del perill del seu equip. Ella ha patrocinat l'acció més clara per a les espanyoles abans del descans, un gol d'Esther González que ha pujat al marcador i immediatament ha sigut anul·lat per la col·legiada Frappart a instàncies del VAR. La davanter madridista estava en fora de joc (39').

La portera dels Països Baixos ha sostingut el seu equip amb fins a tres aturades meritòries en el primer temps. La millor, quan ha desviat al pal una rematada de Redondo, que en el refús ha tornat a estavellar l'esfèrica a la fusta. Van Domselaar també ha respost amb èxit en dos intents més d'Esther, el primer des de fora de l'àrea i el segon en una acció a l'espai servida per Mariona, que ha sigut l'única novetat que ha inclòs Vilda en l'onze d'Espanya en relació al partit de Suïssa. El vendaval ofensiu d'Espanya abans del descans ha ocasionat fins a 11 llançaments, tot i que no ha servit de gaire. Al camp contrari, l'exblaugrana Lieke Martens, millor jugadora del món l'any 2017, passejava total i absoluta irrellevància.

Frappart ha fet servir tres vegades el VAR a l'Espanya - Països Baixos

La dinàmica s'ha mantingut d'entrada a la segona part, amb Espanya proposant amb pilota i els Països Baixos sobrevivint sense. Esther i Mariona, ben assistides per Jenni Hermoso –que ha repetit d'interior en detriment d'Alexia Putellas– han tingut un parell d'ocasions tot just sortint dels vestidors, però tampoc han aconseguit moure el marcador. Amb la balança del perill en atac tan decantada a favor de les de Vilda, tot feia indicar que el gol a favor seria només qüestió de temps. Tanmateix, passaven els minuts i les neerlandeses, força senceres en l'apartat físic, seguien resistint fins al punt que quasi se'ls ha obert el cel amb un penal de Paredes a Beerensteyn que Frappart ha corregit després de consultar la pantalla del VAR.

Quan s'igualaven les forces a la gespa, la col·legiada francesa ha tornat a visitar el videoarbitratge per assenyalar, ara sí, els onze metres amb totes les de la llei. Ho ha fet a favor d'Espanya per una mà tan desafortunada com clara de l'exculer Van der Gragt en una acció aleatòria. Mariona, una de les futbolistes contràries al règim de Vilda que ha tornat a la selecció per al Mundial, ha agafat la responsabilitat en el penal i ha marcat el gol no sense suspens, ja que la pilota ha tocat el pal abans d'entrar (80').

Però la matinal de futbol a Wellington encara reservava als Països Baixos una oportunitat d'or per refer-se en un partit en què ha anat a remolc. I, per a més inri, l'ha aprofitada Van der Gragt, que ha esmenat el penal comès minuts abans amb una definició de pura ariet per enviar el duel al temps extra. El seleccionador Andries Jonker, exajudant de Louis van Gaal, no s'ho creia. El cel s'obria, ara sí, per al combinat oranje.

A l'àrea tècnica contrària, Vilda ha intentat reaccionar al cop psicològic amb canvis per afrontar la pròrroga. Un dels revulsius ha sigut Alexia, que encara està lluny de la seva millor versió. Però ha sigut Paralluelo, una de les substitucions que el seleccionador espanyol havia ordenat abans del minut 90, la que ha convertit el gol decisiu en un temps extra en què Beerensteyn, rapidíssima, havia tingut dues ocasions claríssimes perquè les neerlandeses es posessin per davant en el marcador. Al minut 110, l'atacant del Barça ha rebut a l'espai d'Hermoso –gran visió de joc, la de la madrilenya–, ha fintat Nouwen i ha trobat la xarxa amb un xut creuat i col·locat. Espanya és a semifinals i jugarà contra Suècia.

• Espanya: Cata Coll; Oihane Hernández (Olga Carmona, 91'), Irene Paredes, Laia Codina (Ivana, 78'), Ona Batlle; Tere Abelleira, Aitana (Guerrero, 87'), Jenni Hermoso; Alba Redondo (Salma Paralluelo, 70'), Esther (Eva Navarro, 100') i Mariona (Alexia, 100'). Entrenador: Jorge Vilda.
  • Països Baixos: Van Domselaar; Spitse (Snoeijs, 85'), Van der Gragt (Casparij, 106'), Janssen; Pelova, Roord (Wilms, 61'), Groenen, Egurrola (Dijkstra, 97'), Brugts (Nouwen, 89'); Martens i Beerensteyn. Entrenador: Andries Jonker.
  • Gols: 1-0 (Mariona, de penal, 80'), 1-1 (Van der Gragt, 92'), 2-1 (Salma Paralluelo, 110').
  • Àrbitre: Stéphanie Frappart (França).
  • Targetes grogues: Egurrola (61').