El calvari de l'única dona directiva de l'antiga junta de Joan Soteras a la FCF

Paquita Linares va iniciar accions judicials contra l'actual dirigent, un dels seus vicepresidents i el director general per injúries

5 min
Entrevista a Paquita Linares, exdirectiva Federació Catalana de Futbol.

BarcelonaPaquita Linares és una dona de futbol. Ja fa més de tres dècades que es deixa veure pels terrenys de joc i s’ha guanyat el reconeixement dels clubs catalans. Però esdeveniments dels últims anys l’han forçat a marxar de la Federació Catalana de Futbol (FCF) per la porta del darrere i ha necessitat ajuda psicològica per tirar endavant. Tot i el tràngol, treu forces per explicar tot el que va viure. Parla amb l'ARA de la seva etapa a la FCF amb la nostàlgia d’estar allunyada del futbol català i amb la tristor i impotència pel calvari que va viure els últims anys.

Linares va iniciar la seva trajectòria a la Penya Barcelonista Cinc Copes, on va ser coordinadora, vicepresidenta i va organitzar el 50è aniversari de l’entitat. Seguidament, va fer de vicepresidenta de l'AE Vallirana i va impulsar el primer equip femení del club. La seva tasca no va passar desapercebuda i el 2015 Andreu Subies, llavors president de la FCF, li va proposar formar part de la seva junta directiva. Va desenvolupar la seva funció amb èxit fins que l’arribada de Joan Soteras a la poltrona va propiciar que comencés a patir una sèrie de situacions que la van dur a dimitir el 2021 i a iniciar accions legals contra el vicepresident Josep Llaó, el director general José Miguel Calle i el mateix Soteras, un extrem que l'actual mandatari de l'estament català va desmentir en una entrevista a l'ARA.

Aquest diari ha tingut accés a la documentació tramitada en seu judicial i es fa ressò de la versió de la denunciant, que va sol·licitar un acte de conciliació previ a la interposició d'una querella per injúries. Els seus representants entenen que Llaó i Calle van cometre assetjament sexual i Soteras assetjament laboral.

Extracte de les accions judicials de Paquita Linares contra tres càrrecs de la FCF.
Documentació judicial.

Linares va mantenir una relació de parella amb Llaó durant uns anys. Quan ella va decidir finalitzar el vincle, el directiu no s’ho va prendre gens bé i va iniciar una persecució sistemàtica que va transcendir l’àmbit privat. La majoria dels companys de junta van fer costat a Llaó i Linares explica que va viure “un ambient molt hostil": "Formava part d’una directiva de 32 membres i jo era l’única dona”, diu.

Des de llavors es van succeir situacions en què la denunciant, segons explica, es va trobar "totalment indefensa". Quan a les reunions de junta volia expressar la seva opinió havia de sentir com algú deia “Tanqueu-li el micròfon” o “Aquesta de futbol no en té ni puta idea”, o comprovar que els mateixos companys no l’escoltaven perquè tenien converses paral·leles o s’entretenien mirant el mòbil, “com sempre feia Soteras”.

"Estàs a la llista negra i ho pagaràs"

Linares també recorda com un dia Llaó va interrompre una reunió i es va aixecar de la cadira, cridant, per etzibar-li: “Per què no marxes d’una vegada?, no veus que tu aquí no hi pintes res?” Ella va demanar que se la tractés amb respecte, però ni el president Soteras ni els seus companys van intervenir per aturar les conductes inapropiades del vicepresident. Llaó també aprofitava la seva condició d’exàrbitre per deixar-la en evidència a les trobades de col·legiats, dient: “Aquesta està en contra vostra, no sé per què la deixeu estar aquí”.

L'exdirectiva de la FCF explica que un dels moments més hostils es va produir a Marbella, on es va celebrar el play-off d’ascens de Primera i Segona RFEF. Llaó tenia accés al seu telèfon mòbil, pel fet que era un aparell que proporcionava la FCF, i davant de testimonis se li va dirigir dient-li: “Tinc controlat el teu mòbil i sé qui et truca. Que sàpigues que estàs a la meva llista negra i ho pagaràs”.

Paquita Linares i la seva advocada.

L’actitud de Llaó era secundada per altres membres de l’equip de Soteras, com és el cas de José Miguel Calle, director general de la FCF, que es dirigia a Linares fent referència al seu físic o la seva manera de vestir: “Avui vas marcant molt”, “Quin escot i quins pits!” o “Mare meva, avui vens guerrera!”. L'ARA ha tingut accés a uns àudios on Calle afirma: “Abans de follar-me la Paquita, me la tallo i la llenço”.

Una altra de les situacions més vergonyoses es va viure durant un sopar de Nadal. Després de l’àpat, uns quants membres de la junta de Soteras van aixecar Linares de la cadira i la van pujar sobre la taula a crits de “Balla per a nosaltres!” o “Canta alguna cosa, mou-te, que ens volem divertir!”.

Linares també recorda com durant una Copa del Rei al País Basc, un company directiu va picar a la porta de la seva habitació a altes hores de la matinada per preguntar-li si tenia aigua. Ella va negar-li el pas i va advertir-li que parlaria amb la seva dona l'endemà.

L'exdirectiva va comunicar tots aquests fets a Soteras, president de la FCF, que no va actuar per protegir-la. Explica que se sentia “com una neneta decorativa dins d’una junta amb 31 homes més” i denuncia que “les burles, el maltractament i el menyspreu” van ser consentits pel dirigent. De fet, recorda que ell li va dir: “Paquita, amb una directiva com tu ja tinc el doble de dones de les que m’agradaria tenir”.

Dimissió el 14 de juny del 2021

Les pressions que ha rebut Paquita Linares durant tot el mandat de Joan Soteras han sigut reiterades i constants. Ella destaca dos moments que la van fer sentir incòmoda. El primer: “En plena pandèmia em van forçar a convèncer els clubs perquè formalitzessin les inscripcions quan la Generalitat ja ens havia comunicat que la competició no es reprendria". I afegeix, sobre uns altres fets: "Em van obligar a firmar un acord per anar en contra d'uns antics companys de junta mitjançant una acció jurídica, quan jo no hi estava d’acord. No tenia ni veu ni vot, fins al punt que per enviar un correu estava obligada que la secretaria de la presidència el revisés i l’aprovés”. 

Linares va dir prou el 14 de juny del 2021. Va presentar la seva dimissió irrevocable a Soteras i va deixar la delegació del Baix Llobregat i la seva plaça de directiva. A la carta dirigida al president hi fa constar tots els menyspreus i les humiliacions que ha rebut de la junta i “el nepotisme d’una Federació que la va obligar a acceptar un treballador per ser el marit de la cosina del director general”.

Joan Soteras, president de la Federació Catalana de Futbol (FCF).

Hi fa constar també que “Joan Soteras fa comentaris i accions masclistes en contra del futbol femení i que actua contra clubs que no són de la seva corda”.

Soteras i els seus membres de junta van sospitar que la dimissió vindria acompanyada d'una denúncia judicial i van enviar un vicepresident i un treballador de la Federació, tots dos presidents dels seus respectius clubs, a visitar Linares. L’exdirectiva recorda: “Em van coaccionar perquè no denunciés, ja que podia perjudicar terceres persones, i també em van amenaçar, assegurant-me que si seguia per la via legal tindria problemes”.

Tot i això, Linares va iniciar accions legals contra Josep Llaó, José Miguel Calle i Joan Soteras.

La Federació va contraatacar i va demandar Linares per malversació. Li reclamen gairebé 90.000 euros en concepte de dietes, argumentant que "tots els viatges que havia fet des de 2015 no els havia comunicat al president de torn". Les mesures legals de Paquita Linares es van presentar el 9 de febrer del 2022 al jutjat de primera instància de Barcelona i l'acte de conciliació es va celebrar l'11 de maig del 2022 i va finalitzar sense acord. Contràriament al que va dir fa tres dies a aquest diari, Soteras té constància d'aquest procediment.

stats